Main menu

header

576 25 1de Raluca Grințescu

Dacă încă n-ați văzut niciun ceai blooming în plină desfăşurare, în timp ce frunzele de ceai se desfac şi lasă să iasă la iveală superbele flori din mijloc, atunci ați ratat un spectacol pe cinste! Încă nu e timpul pierdut!

Sunt realizate manual

Ceaiurile blooming sau ceaiurile care înfloresc sunt realizate manual, prin înfăşurarea frunzelor de ceai verde şi de ceai alb în jurul unor flori. Cel mai adesea se folosesc flori de iasomie, de amaranth, de gălbenele, de crin şi multe altele. Fiecare dintre aceste flori are o simbolistică aparte, iar denumirea sortimentelor de ceai blooming este acordată în funcţie de această semnificaţie.

Cum se prepară

Producţia de ceaiuri blooming începe întotdeauna primăvara devreme în provincia Fujian, faimoasă pentru cantităţile uimitoare de ceai verde şi mai ales pentru producţia ceaiului oolong. Mugurii de ceai sunt culeşi tineri şi la începutul anului, înainte de deschiderea lor, de obicei, la mijlocul lunii martie, începutul lunii aprilie. Aceasta permite fiecărui mugur ales să conţină atât boboc nedeschis şi frunze de ceai mici, cât şi iarbă strălucitoare acoperită cu fire de păr alb pufos. Frunzele sunt apoi sortate, doar cele mai bune frunze întregi şi boboci de clasă sunt utilizaţi, în timp ce restul ajunge la prelucrarea ulterioară, pentru ceaiuri cu grad scăzut de calitate, praf de ceai şi particule mai mici rezervate pentru producţia de ceai la sac. Frunzele de ceai sunt apoi sortate din nou, unele merg la artiştii care le cos, iar altele, în altă parte a fermei, pentru a fi parfumate cu flori precum iasomie, osmanthus şi crizanteme, frunzele de ceai fiind stivuite pe mai multe straturi pentru mai multe zile sau mai mult timp. În cele din urmă, frunzele sunt mutate să fie legate manual pentru a forma ceai înflorit. Florile cel mai folosite sunt culese, de asemenea, tinere şi proaspete, astfel aromele fiind delicate şi puternice şi formele, neîntrerupte şi nedeteriorate. Frunzele şi florile sunt legate împreună de artişti de ceai calificaţi în conformitate cu regulile stabilite, pentru a obţine o floare uniformă şi un aranjament de ceai pentru fiecare floare şi în special pentru a menţine consistența.

Au apărut acum câteva decenii

576 25 2Nu se cunoaşte o dată exactă a apariţiei ceaiului blooming, dar putem fi siguri că a avut loc cu cel puţin câteva decenii în urmă şi eventual câteva sute de ani în timpul dinastiei Ming. Indiferent care a fost momentul exact al apariţiei acestui ceai blooming pe pieţele din afara Chinei, în lume circulă deja multe tipuri de ceai verde cu elemente similare realizate manual. Ceaiurile blooming sau ceaiurile de flori, cum sunt numite uneori, sunt încă oarecum o noutate în Statele Unite şi în Canada şi au câştigat popularitate doar recent, în ultimii ani. Cu toate acestea, arta de a coase frunze de ceai în rozete şi apoi uscarea lor este o tradiţie foarte veche în China, unii menţionează că datează de câteva sute de ani, după cum există multe legende care par să înconjoare anumite forme şi amestecuri de flori utilizate în cadrul ceaiului înflorit, dar nu putem fi în întregime siguri că cel puţin unele dintre aceste poveşti populare nu au o origine mai recentă, probabil, inventate doar ca un ajutor de marketing în promovarea ceaiurilor blooming iubitorilor de ceai din America de Nord.

Florile sunt culese dimineața

Ceaiurile blooming cusute manual sau ceaiul de înflorire sunt create în grădini de ceai la distanţă, în sud-vestul provinciei Yunnan din China, în apropierea frontierelor dintre Laos şi Vietnam. Ceaiurile negre, verzi sau albe sunt culese dimineaţa devreme, în timp ce frunzele sunt încă umede de rouă, iar procesul începe cu sortarea frunză cu frunză, în pachete de lungime şi greutate egale. Acestea sunt aplatizate prin rulare şi cusute cu bumbac sau, uneori, cu fire de mătase în diferite forme şi fascicule: mingi, ciuperci, conuri, inimi, forme de piersici sau felinar; frunzele de ceai pot fi, de asemenea, parfumate cu iasomie şi cu alte flori uşor aromatizate înainte de a fi cusute, cu scopul de a produce un gust mai floral. Unele forme iau doar un minut pentru a fi cusute, în timp ce alte modele mai complicate pot dura până la 10 sau chiar 15 minute pentru a le realiza. Când în cele din urmă bilele ceaiului sunt complete trec prin procesul de uscare, de obicei, uscate la 212 grade Celsius, timp de două ore, urmat de procesele de oxidare şi de ardere, procesul de ardere fiind etapa finală prin care ceaiul blooming trebuie să treacă înainte de ambalare.

Variază ca preț și calitate

Există mai multe grade de ceaiuri blooming disponibile, de la produsele în masă realizate mecanic, la ceaiul blooming de înaltă calitate realizat manual artizanal, pe care le transportă cele mai multe nume mari de case de ceai online, toate variind ca preţ şi cantităţile oferite. Unele ceaiuri blooming expediate din China sunt încă destinate doar divertismentului, băutura este fără gust sau extrem de amară. Este mult mai bine să vă bazaţi pe cunoaşterea caselor mari, a brandurilor de ceai online, cum ar fi Numi sau Teaposy, decât să cumpăraţi de la furnizori de pe străzi obscure sau din magazine ale căror cumpărători nu au aceeaşi măsură de cunoştinţe precum cumpărătorii de ceai blooming pentru negustori mari de ceai.

Prima dată când un ceai display a fost menţionat în literatura chineză datează din timpul Dinastiei Song (960-1279)

Ce simbolizează florile Iasomie

576 25 3Florile de iasomie simbolizează dragostea, frumuseţea şi senzualitatea. În limba persană, „iasomie” înseamnă „darul zeilor”. Iasomia este floarea naţională a Pakistanului.

Crin

În cele mai multe culturi, floarea de crin simbolizează prietenia, devotamentul, prosperitatea şi bogăţia. Florile de crin de culoare portocalie simbolizează pasiunea.

Amaranth

Florile de amaranth simbolizează nemurirea în mitologia greacă. În limba greacă, denumirea sa înseamnă „floarea care nu se ofileşte niciodată”. Aztecii acordaseră proprietăţi supranaturale florii de amaranth, pe care o foloseau în multe dintre ritualurile lor.

Gălbenele

Gălbenelele erau nişte flori considerate sacre de azteci, iar în majoritatea culturilor simbolizează pasiunea şi creativitatea. În vechime, galezii credeau că, dacă florile de gălbenele nu se deschid dimineaţa devreme, o furtună avea să urmeze. În unele culturi, florile de gălbenele se folosesc la confecţionarea talismanelor de dragoste.