Main menu

header

578 23 1de Gabriela Niculescu

Georgiana Lungu este o ardeleancă talentată şi ambiţioasă, care a reuşit să bucure mii de oameni cu pasiunea sa, ce prinde contur într-un micuţ atelier numit Felicity Store, din centrul oraşului Cluj-Napoca. Georgiana creează bijuterii inspirate din natură şi chiar foloseşte o mulţime de elemente naturale, de la seminţele păpădiilor până la flori, frunze uscate, scoici sau corali. Lucrează totul manual, iar rezultatul este o încântare pentru ochi. Bijuteriile sale sunt foarte apreciate, au preţuri accesibile oricărui buzunar, iar comenzile vin şi de peste hotare. Uneori, sunt atât de multe, încât creatoarea bijuteriilor petrece şi 12 ore în atelier, motiv pentru care acum doreşte să-şi formeze o echipă care s-o ajute.

„Atelierul, un loc aparte, unde să mă pot refugia”

- De unde vine pasiunea ta?

- Am început acum patru ani. Colega mea de apartament de atunci făcea tot felul de accesorii realizate manual şi mă încântau foarte mult. Aşa că într-o zi m-am hotărât să îmi dau comandă de câteva materiale pentru confecţionarea unor pandantive. În scurt timp, am prins curaj şi mi-am deschis un blog unde îmi postam bijuteriile. Nu erau foarte complexe, şi totul se rezuma la asamblare. Blogul era vizitat, în special, de colegele de facultate.

- Cum a apărut atelierul tău de bijuterii?

578 23 2- Atelierul a apărut acum un an şi jumătate. Ajunsesem în punctul în care camera mea se transformase în atelier şi, dimineaţa, când mă trezeam trebuia să aleg între a da cu aspiratorul şi a face o pereche de cercei. Decizia nu era grea, evident, însă am vrut să simt că am un loc aparte, unde să mă pot refugia şi acel loc nu voiam să fie camera mea. Prin urmare, am decis să închiriez un spaţiu cât se poate de central şi să îmi deschid un atelier.

- Ce te inspiră când creezi o bijuterie? Faci şi bijuterii la comandă?

- În general, bijuteriile mele sunt inspirate din natură. Bineînţeles că fac şi bijuterii la comandă. Îmi amintesc de o clientă care a vrut să îi fac un pandantiv cu un trandafir uscat, în răşină. Acel trandafir avea o semnificaţie specială pentru ea şi s-a gândit că aşa ar putea să îl păstreze pentru totdeauna. Zis şi făcut! În urma acelei comenzi, am realizat o colecţie de bijuterii cu petale de trandafiri, prin urmare, chiar şi clienţii mă mai inspiră uneori.

„Folosesc sticlă, bronz, cupru, aluminiu, argint...”

- De unde procuri materia primă pentru ele?

- Materia primă mi-o procur din multe locuri. De la florile culese de pe câmp până la furnizorii de pe alte continente. Colaborez în prezent şi cu magazinele online de furnituri din România, dar destul de rar, deoarece în România nu se fabrică nimic, ci se importă. Cele mai multe game de furnituri mi le import chiar eu.

- Ce materiale foloseşti?

578 23 3- Materialele principale pe care le folosesc sunt sticlă, răşină, furnituri din bronz, cupru sau aluminiu, iar în ultimul timp folosesc şi argint 925. Răşina este materialul meu preferat şi îmi place să înglobez în răşină tot felul de flori, muşchi sau frunze. Acest material îmi dă posibilitatea să creez, mai nou, şi forme în relief. Îmi place extrem de mult şi sticla, iar în România sunt foarte puţini cei care confecţionează bijuterii cu sticlă.

„Se pot realiza în câteva minute sau în 48 de ore”

- Tu desenezi modelele pentru bijuteriile din sticlă? Ce fel de sticlă foloseşti?

- În prezent colaborez cu un sticlar pentru ideile mele uşor nonconformiste. Prototipul este întotdeauna gândit dinainte, desenat de cele mai multe ori. Sticlarul le realizează pe parcursul mai multor zile, însă asta depinde şi de cantitatea cerută şi de gradul de dificultate. Sticla folosită este una termorezistentă, pentru a nu avea surprize neplăcute la interacţiunea cu răşina fierbinte.

- Cât durează realizarea unei bijuterii?

- Depinde de complexitatea acesteia. Dacă este vorba despre ansamblarea furniturilor, o bijuterie se poate face şi în câteva minute. Dacă este vorba despre o bijuterie cu răşină sau sticlă, aceasta poate dura şi 48 de ore. Răşina are nevoie de un timp pentru uscare, pentru a se întări.

„Seminţele de păpădii au şi o semnificaţie aparte”

578 23 4- Spune-mi câteva lucruri despre conţinutul bijuteriilor. Au vreo semnificaţie elementele folosite?

- Majoritatea plantelor şi seminţelor le adun eu. Îmi place să fac asta când este cald afară, cu ocazia asta mă şi relaxez în natură. Dintre plantele pe care le culeg, seminţele de păpădie au şi o semnificaţie aparte, se spune că, dacă sufli în ele, ţi se poate îndeplini o dorinţă. Apropo de noroc şi de dorinţe, nu demult, am avut o comandă de pandantiv cu un trifoi cu patru foi adus de o clientă.

- Am observat că bijuteriile tale sunt foarte apreciate şi au plecat la mulţi kilometri distanţă de atelierul în care iau naştere...

- De fapt, site-ul meu încă nu are o versiune în limba engleză, dar, cu toate acestea, am fost contactată pentru a trimite bijuterii şi în afară, nu doar în România. Am trimis în mai multe ţări produsele mele: Anglia, Elveţia, Italia, Polonia, Canada, Macedonia. Din acest motiv, îmi propun ca până la anul să reuşesc să îmi fac o versiune a site-ului adresată şi publicului extern.

„Răşina şi sticla sunt materialele mele preferate şi îmi place să înglobez în răşină tot felul de flori, muşchi sau frunze“

„Plantele pot căpăta un aspect «pătat» din cauza răşinii“

- Care sunt paşii de realizare ai unei bijuterii cu răşină?

- În ceea ce priveşte bijuteriile cu răşină, paşii de realizare a acestora depind foarte mult de tipul de răşină folosit. În general, răşina, în prima fază, este lichidă, ca o miere mai exact. Aceasta se toarnă pe suprafaţa ce se doreşte a fi acoperită sau protejată. Bineînţeles, sunt şi răşini care sunt făcute pentru matriţe. Aceste matriţe fie se cumpără, fie se fac manual, folosindu-se diferite forme din silicon. Personal, prefer să combin răşina cu sticla. Acestea se comportă foarte bine împreună, deoarece sticla pe care o folosesc este de înaltă calitate.

Practic, răşina este o substanţă obţinută chimic, de cele mai multe ori bicomponentă. Prin amestecare, aceasta se încălzeşte uşor şi începe procesul de întărire. Sunt răşini care se întăresc în 30 de minute, altele se întăresc în 48 de ore. Este destul de complicat ca plantele să nu capete un aspect „pătat” din cauza răşinii, însă, cu câteva trucuri, această problemă se remediază pe parcurs.