Main menu

header

580 30 1de Andrei Dicu

Pe majoritatea actorilor îi cunoaştem din filme, din spectacole de teatru şi, eventual, din interviuri. Ei bine, dincolo de cortina care le ascunde viaţa personală, majoritatea acestor titani s-au făcut remarcaţi şi printr-un umor teribil. Să încercăm să zâmbim alături de ei...

Complimente marca Radu Beligan

Se spune că, în urmă cu mulţi ani, Radu Beligan i-ar fi spus unei doamne pe care o invitase la masă: „Ce frumoasă sunteţi!” Mai puţin amabilă şi deloc spirituală, femeia i-a replicat: „Îmi pare rău că nu vă pot întoarce acest compliment!”. „O, de ce nu procedaţi la fel ca mine, scumpă doamnă? Minţiţi!”, a răspuns maestrul Beligan.

Cum a flămânzit Charlie Chaplin

580 30 2Invitat de scriitorul şi dramaturgul H.G. Wells (autorul „Omului invizibil”) la casa acestuia de la ţară, Charlie Chaplin a petrecut o noapte în frig. Dimineaţa, întrebat fiind cum a dormit, actorul a replicat: „Foarte bine”. Wells a insistat: „Mulţi invitaţi s-au plâns că e rece camera”, dar Chaplin i-a tăiat-o sec: „N-aş spune rece, ci doar îngheţată!”. Tot Chaplin a fost victima unei farse. Invitat la masă de doi prieteni, a rostit grăbit: „Aveţi o fărâmă de pâine şi un strop de apă pentru mine?”. În eleganta sufragerie şi-a făcut apariţia un majordom, care le-a servit celorlalţi invitaţi un pui fript, aşezat pe un platou impresionant, iar lui „Charlot” i-a adus o fărâmă de pâine şi, într-un biet păhărel, picătura de apă cerută.

Lecţia lui Mişu Fotino

Din păcate, pe alocuri, presa se mai face şi fără a verifica informaţiile publicate. La un moment dat, o revistă a publicat ştirea potrivit căreia actorul Mişu Fotino se simte foarte rău, sub un titlu bombastic: „M.F. se zbate între viaţă şi moarte!”. A doua zi, dis-de-dimineaţă, înainte ca jurnaliştii să apară la birou, maestrul Fotino patrula prin faţa redacţiei. La apariţia gazetarilor, maestrul le-a spus, jovial scoţându-şi pălăria de pe cap: „Bună dimineaţa. Am venit să vă arăt că sunt viu! La revedere...”

Humphrey Bogart, fotbalist în salon

Humphrey Bogart, seducătorul din „Casablanca”, a fost întrebat de un reporter dacă a făcut sport. „În urmă cu doi ani, acasă la John Huston, am jucat fotbal în salon cu un ananas. Petrecerea era, ca să zic aşa, foarte avansată...” Acelaşi Bogart avea să-i spună unui amic: „În primele mele 34 de filme am fost omorât de 13 ori, electrocutat sau spânzurat de 12 ori, iar din închisoare am evadat de 9 ori. Eu am inventat şi am experimentat cele mai noi metode de a te ţine de pântec. Unele se mai folosesc şi azi”.

„Modestia” lui Jean Cocteau

Regizorul, scriitorul şi pictorul Jean Cocteau a fost considerat „copilul teribil al Franţei”. Decorat în mai multe rânduri, se mândrea că a fost primit printre „nemuritori”. Cu prilejul unui dineu, la care venise îmbrăcat în costumul oficial al Academiei Franceze, Cocteau a observat un general american care îi examina cu vădită curiozitate fracul verde cu fireturi de aur, sabia şi bicornul. „Artilerie?”, l-a întrebat, şocat, militarul. „Nu”, a răspuns Cocteau. „Geniu!”.

Marylin Monroe, un car de naivitate

Aflată la filmări în India, Marylin Monroe era la o masă la care un celebru vânător vorbea despre şerpii veninoşi: „Îi întâlneşti peste tot, nu numai în junglă, ci şi în locuinţe”. „Îngrozitor!”, a strigat blonda şi a continuat. „Dacă m-ar atinge o asemenea vietate, aş muri pe loc de frică!”. Imediat a venit şi răspunsul pe măsură: „Aţi muri doar la primul şarpe, doamnă. Apoi, v-aţi obişnui încetul cu încetul”.

Să „turbăm” de râs cu... Alfred Hitchcock

Marele regizor Alfred Hitchcock a fost muşcat de un câine, despre care s-a presupus că era turbat. Bolnavul a fost internat în spital, iar câinelui i s-au făcut analizele. Bănuiala s-a transformat în certitudine, şi câinele era turbat. La auzul veştii că prezintă simptome de turbare, Hitchcock a exclamat: „Hârtie şi stilou!”. „Doriţi să vă faceţi testamentul?”, l-a întrebat asistenta. „Nici vorbă. Doresc să notez pe cine am de muşcat!”, a răspuns cineastul.

Florin Piersic şi ultima cascadorie

580 30 3În timpul filmărilor pentru „Misterele Bucureştilor”, regizorul Doru Năstase avea probleme cu Florin Piersic, care, accidentat, se codea să execute un salt primejdios. „Nu poţi să-mi ceri să fac asta”, se tânguia Piersic. „Ba da!”, insista Năstase. „Bine, dar, dacă sar, s-a zis cu mine!”, a replicat actorul, numai că regizorul s-a arătat impasibil: „Nu-i nimic, Florine, e secvenţa finală a filmului...”

Gheorghe Dinică şi... răceala sa antologică

Mulţi ani, Gheorghe Dinică a fost perceput drept un ursuz pe care era bine să-l eviţi. Într-o zi, o tânără a avut curajul să-l deranjeze la masă, întinzându-i mâna şi cerându-i un autograf. Imperturbabil, „Gigi” Dinică a trimis-o... la plimbare: „Domnişoară, ai mâinile reci, iar ăştia n-au gheaţă în cârciumă. Vino şi matale mai la vară, ca să ţii mâna pe pahar!”. Tot Dinică a fost întrebat de o gazetăriţă, mai naivă de felul ei, dacă Romeo şi Julieta s-au iubit şi în realitate. Maestrul i-a replicat sec: „Numai în turneu, dragă, numai în turneu”.

Poveşti vânătoreşti cu Amza Pellea şi cu Ion Besoiu

580 30 4Amza Pellea era cunoscut drept un trăgător excepţional, care participa, în general, la vânători de animale mari, de preferinţă mistreţi sau urşi. Într-o zi, se afla într-o pădure alături de amicul său Ion Besoiu. „Jimmy, să vedem care dintre noi doi va împuşca un mistreţ mai greu, tu sau eu”, a spus „Nea Mărin”. „Neîndoielnic, tu ai să reuşeşti isprava asta”, a replicat Besoiu. „De unde ştii?”, a picat în cursă Amza Pellea. „Pentru că eşti mult mai mincinos ca mine”, i-a „tăiat-o” Ion Besoiu.

„Romeo şi Julieta s-au iubit numai în turneu!“ (Gheorghe Dinică)

„Columna“: Să râdem cu Ilarion Ciobanu şi cu Ştefan Ciubotăraşu

Capodopera „Columna”, în regia lui Mircea Drăgan, a fost propunerea României pentru nominalizările la Oscar în 1969. Dincolo de faptul că a reunit giganţi precum Antonella Lualdi, Amedeo Nazzari, Richard Johnson, Ilarion Ciobanu sau Ştefan Ciubotăraşu, producţia a fost „scena” unor glume teribile. La un moment dat, Ilarion Ciobanu, îmbrăcat în şubă şi purtând pe cap căciula, se odihnea alături de Richard Johnson, care interpreta rolul generalului roman şi era costumat ca atare, în armură, cu coif şi cu mantie. Americanul bea liniştit whisky, o secretară îi aprindea ţigara, iar o alta îi pilea unghiile. Ce mai, confort! Ilarion a rezistat cât a putut, apoi s-a ridicat şi, de la înălţimea sa de aproape doi metri, i-a strigat rivalului său din film: „Ce cauţi, bă, în munţii noştri?”. Johnson nu pricepea o iotă, dar când i s-a tradus a râs cu hohote. Tot la filmări, Ştefan Ciubotăraşu, un hâtru prieten cu vinurile bune, era vegheat de soţia sa, care încerca să-l ţină departe de restaurant. Într-o seară, Ciubotăraşu şi-a dus nevasta la cârciumă şi, după trei-patru ore de chef, timp în care femeia se plictisise cumplit, i-a spus: „Ei, ai văzut ce greu e?”.

Monştrii sacri ai scenei şi ai ecranului au fost protagoniştii unor momente amuzante