Main menu

header

581 30 1de Andrei Dicu

La 11 iunie 1982 a avut loc premiera producţiei „E.T.”, unul dintre cele mai cunoscute filme SF. Regizat şi produs de Steven Spielberg, „E.T.” (în original „E.T. - The Extra - Terrestrial”) a adunat patru Premii Oscar şi şase Premii Saturn, iar povestea sa e departe de a fi încheiată.

„Şi dumneavoastră aţi plâns?”

„Şi dumneavoastră aţi plâns?”, titra „New York Times” după ce capodopera lui Spielberg fusese proiectată special, la sediul ONU, pentru funcţionarii forului suprem internaţional, unde chiar şi cei mai cinici dintre cei prezenţi nu şi-au putut abţine lacrimile. Presa relata că, ieşind din sală, oamenii se întrebau, fără să se cunoască şi fără să se ruşineze, dacă au lăcrimat. Era, oare, vorba despre un nou „Love Story”? Deloc. Secretul era cu totul altul. Filmul a „picat” exact când era mai mare nevoie, când armamentele nucleare ameninţau lumea mai mult ca niciodată, când părea să nu mai fie loc pentru relaţii simple, sincere între oameni. Şi iată, a apărut acest film, din inimi pentru inimi... „E.T.”, povestea emoţionantă a unui extraterestru eşuat pe Terra, acolo unde prietenia cu un copil l-a umanizat. Pornind de la un scenariu semnat de Melissa Mathison, Steven Spielberg a creat o capodoperă a genului SF, care până în zilele noastre a adus încasări de 792.910.554 de dolari. Efectele speciale, unice la acea vreme, au fost create de Carlo Rambaldi şi de Dennis Muren. Din distribuţie fac parte Henry Thomas, Dee Wallace, Robert MacNaughton, Drew Barrymore şi Peter Coyote. Filmul relatează povestea unui băiat, Elliot, care se împrieteneşte cu E.T., un extraterestru botanist ajuns pe Pământ, şi împreună cu prietenii săi încearcă să îl ajute să se întoarcă pe planeta lui, în acelaşi timp trebuind să îl ascundă de mama sa şi de autorităţi.

11 ani de recorduri

Filmările au avut loc în California, începând cu luna septembrie până în luna decembrie a anului 1981, fiind necesar un buget de 10,5 milioane de dolari. Produs de Amblin Entertainment şi distribuit de Universal Pictures, filmul s-a dovedit a fi un succes comercial, depăşind ca încasări „Star Wars - IV: A New Hope”. Timp de 11 ani, „E.T.” a fost filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile, până când a fost depăşit, în 1993, de un alt film semnat de Steven Spielberg, „Jurassic Park”. În prezent, se află pe locul 46 într-un clasament mondial al încasărilor şi pe locul 1 în topul anilor ’80. Spre deosebire de alte filme de gen, „E.T.” a avut acelaşi succes la cinefili de toate vârstele şi a fost inclusiv un succes critic, cu una dintre cele mai bune poveşti de dragoste ecranizată vreodată, conform unui chestionar ţinut de site-ul Rotten Tomatoes. Din acest motiv, a fost relansat cu fast în 1985 şi apoi relansat în 2002 ca o ediţie aniversară, cu scene modificate şi adăugate.

„Vrei să-ţi arăt colecţia mea de fluturi?”

În anii ’80, existau voci care afirmau că, de fapt, conceptul filmului s-a bazat pe prietenul imaginar pe care Spielberg l-a creat după ce părinţii săi divorţaseră în 1960. Povestea este mai lungă. Regizorul avusese deja un succes enorm cu SF-ul „Întâlnire de gradul trei” şi voia să realizeze un film cu copii, pe care urma să-l numească „În spatele şcolii”, dar pentru care nu avea încă un scenariu. Între timp, Hollywoodul, extaziat de succesul repurtat de precedentul SF, i-a oferit bugetul pentru un alt film cu temă... cosmică. Scenarista Melissa Mathison îşi aminteşte cum s-a născut ideea filmului: „Într-o seară, Steven mi-a spus «Vino la mine în cameră să ţi-l arăt pe E.T.». «Asta vrea să fie replica la bancul ăla cu „Domnişoară, vrei să-ţi arăt colecţia mea de fluturi?”», l-am întrebat. «Nu, nici vorbă», a răspuns. Pe un videocasetofon avea şapte arătări. «Ăştia sunt E.T.-ii mei», mi-a spus el, foarte mândru. «Ai tăi, ce?», am întrebat. «Extratereştrii mei», a zis. «Şase dintre ei s-au întors acasă, dar unul a rămas». Aşa s-a născut E.T.”.

5.000 de ore de muncă pentru 3 figurine

Scenele au fost realizate cu o scrupulozitate deosebită. Pentru a se documenta asupra bolii contactate de E.T., Melissa Mathison şi-a petrecut două zile la secţia de Terapie Intensivă a spitalului de cardiologie al Universităţii din California. Spielberg a ţinut morţiş ca nava cu care extratereştrii au poposit pe Pământ să fie func- ţională, astfel că până la urmă aparatul a fost construit de societatea de telefoane Bell. Părintele lui E.T. şi al celorlalte figurine din film a fost italianul Carlo Romaldi, posesor a două Oscaruri pentru creaţia sa de aceeaşi natură din filmul „King Kong”. Pentru trei figurine E.T., una mecanică, una electronică pentru toate mişcările capului şi una terestră, destinată plimbărilor pe jos, au fost necesare peste 5.000 de ore de muncă şi un buget de 1,5 milioane de dolari.

„Trebuie şters glasul lui Steven!”

Lucrul propriu-zis la film a început în 1981, la Los Angeles, într-un secret absolut. Spielberg a dorit ca televiziunea şi nimeni altcineva să nu-i fure ideea cu extraterestrul care vine pe Pământ cu gânduri bune. Mai mult, el nu a vrut ca, încă de la început, să lucreze conform unui grafic fixat şi s-a lăsat pradă imaginaţiei de moment. De altfel, cei care l-au urmărit în seara premierei filmului, care a avut loc la Houston, Texas, au spus că Steven a dârdâit de emoţie tot filmul. „Oamenii râd şi se bucură... Oamenii râd şi se bucură!”, a exclamat el la sfârşitul proiecţiei. Apoi, după ce s-a aprins lumina, Spielberg l-a văzut pe micuţul Henry Thomas, care interpretase rolul micuţului Elliott, prietenul lui E.T., stând mut şi nemişcat în scaun. Cu greu a reuşit să-l facă să deschidă gura şi să îngaime: „Filmul e frumos, dar trebuie şters glasul lui Steven!”. Oamenii erau uimiţi: „Cum, glasul lui Steven?”. Henry n-a putut răspunde pe loc, dar mai târziu a relatat că pe tot parcursul proiecţiei i-au răsunat în urechi, cuvânt cu cuvânt, indicaţiile pe care Spielberg i le dăduse în timpul filmărilor…

800 de milioane de dolari este suma încasărilor filmului, produs cu un buget de 10,5 milioane de dolari

„Oamenii râd şi se bucură... Oamenii râd şi se bucură!“ (Steven Spielberg, imediat după proiecția în premieră a filmului)

Steven Spielberg: „Tata mi-a arătat pe cer un roi de stele căzătoare“

581 30 2Cineast de geniu, de trei ori laureat al Premiului Oscar şi etern pasionat de nemărginirea Universului, Steven Spielberg a răspuns ziariştilor la întrebarea legată de interesul său pentru genul SF: „Totul a început când aveam 5 ani. Odată, tatăl meu m-a trezit în puterea nopţii şi m-a luat cu el la periferia oraşului New Jersey. Erau acolo, întinşi pe pământ, câteva zeci de oameni. M-am speriat teribil, credeam că sunt morţi. După ce m-am mai liniştit, tata mi-a arătat pe cer un roi de stele căzătoare. Incendiaseră cerul, ca un foc de artificii imens. De atunci durează interesul şi pasiunea mea pentru spaţiul cosmic”. Interesant este că Spielberg nu a primit Oscarul, ca regizor, pentru „E.T.”, fiind doar nominalizat. Filmul a fost însă premiat pentru coloana sonoră, efecte speciale, efecte vizuale şi sunet.