Main menu

header

581 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

365 de sfinți „străjuiesc” turiștii în Straja

În stațiunea montană Straja (1.946 m altitudine) din Valea Jiului, pe versantul nordic al Munților Vâlcan, la 8 km de Lupeni, pe lângă cei 26 de kilometri schiabili de pe cele 12 pârtii existente, TAIFASURI vă propune trei locuri musai de vizitat, ca să nu ne „barbarim” cu fițosul englezism „must”... O bisericuță din lemn, tunelul în lungime de 54 de metri care face legătura între bisericuță și drumul principal din Straja și o cruce care poate concura cu cea de pe Masivul Caraiman.

Drumul Crucii în varianta locală

581 2 2Bisericuța din lemn poartă hramul Sfinților Împăraţi Constantin și Elena și este deosebit de frumoasă. Aici se organizează slujbe la sărbătorile de peste an, cel mai mare eveniment fiind legat de Vinerea Mare, atunci când este depusă crucea din lemn de paltin, ce este purtată pe umeri de credincioși cale de peste 10 kilometri, pe Drumul Crucii, de la Lupeni, la Straja.

„Toată grija cea lumească acum să o lepădăm”

Tunelul s-a născut din dorința localnicilor și a turiștilor de a putea merge la bisericuță și pe timp de iarnă, când zăpada ajunge la înălțimi considerabile, iar accesul la lăcașul sfânt devine aproape imposibil. A fost construit în 2006, și pe interiorul său sunt pictați 365 de sfinți din calendarul ortodox, câte unul pentru fiecare zi din an! Intrarea în tunel se face pe o poartă mare din lemn, pe care stă scris cu caractere arhaice „Toată grija cea lumească acum să o lepădăm”. Acest adevărat calendar ortodox pictat începe cu data de 1 septembrie, urmând astfel cutuma anului bisericesc. Lunile anului ocupă partea stângă a tunelului, de la intrare spre curtea interioară a bisericii, iar pe tavan sunt pictate scene din Vechiul și din Noul Testament. Pe partea dreaptă sunt reprezentate 12 prăznicare ortodoxe, alături de cele zece porunci creștine.

Lângă biserica de lemn este Crucea Eroilor, înaltă de 18,6 metri, cu o anvergură a braţelor de nouă metri, ridicată de Emil Părău în 1996, cel care a finanţat integral şi construcţia schitului şi a tunelului