Main menu

header

588 30 1de Andreea Radu

Singurul cântăreţ român care a îmbrăţişat cumbia, gen muzical originar de pe coasta caraibă a Columbiei, găsit şi în Panama şi răspândit în ţări hispanofone precum Argentina, Mexic şi Peru, a fost remarcat şi de producători mexicani, iar acum câteva săptămâni a lansat prima piesă în colaborare cu aceștia. Astfel, după Inna, Radhu e al doilea român care cucerește piața muzicală din Mexic. După promovarea piesei „Quimera” în țara noastră, el va pleca în Mexic, unde pregătește și alte proiecte împreună cu artiști mexicani.

„Datorită Innei, mexicanii știau multe despre România”

588 30 2- Ai lansat de curând prima piesă în colaborare cu producători mexicani... Cum a început totul?

- Un actor de telenovele, Hector Alvarez (a jucat în „La Usurpadora”, alături de Gabriela Spanic, în „Salome” și alte telenovele mexicane de succes), m-a descoperit pe o rețea de socializare. Mi-a distribuit piesele, m-a contactat și m-a recomandat. În scurt timp, reporterii „Televisa” mi-au solicitat un interviu pentru presa mexicană, iar piesa „Quimera”, compusă de Alin Radu, a ajuns să fie difuzată în Mexic. Am început o colaborare și cu producătorul Hugo Perez, cel care lucrează și cu Laura Zapata, sora Thaliei. Cu ajutorul său, piesa mea a primit un sound nou, fiind orchestrată pentru mine cu cei mai cunoscuți mariachi mexicani, El Internacional Mariachi Puebla de Mexico. Mi-a plăcut extrem de mult ce a ieșit, și foarte curând voi lansa piesa în România. Mexicanii au fost foarte deschiși colaborării, mai ales că au fost uimiți când au văzut un român, care nu doar că le cântă muzica, dar le și promovează cultura. Au fost fericiți să vadă românii cum îmi cântă piesele în limba spaniolă și dansează cumbia.

- Care este povestea piesei? Ce spun versurile…

- Este povestea dintre un băiat care întâlnește la o petrecere o fată extrem de exotică, latină, aparte și îi cântă despre dragoste, fiind vrăjit de ea.

- Presa din România a scris că ești următorul artist ce calcă pe urmele Innei în Mexic. Ce părere au mexicanii despre Inna?

- În primul interviu pe care l-am acordat unei publicații din Mexic, știind că sunt român, m-au întrebat dacă o cunosc pe Inna! Sunt foarte fericit să știu că o româncă a reușit într-o țară ca Mexic, unde cultura și artiștii sunt acolo unde sunt datorită talentului și numai al talentului! Am fost fericit să observ că, datorită Innei, mexicanii știau multe despre România, inclusiv câteva cuvinte în limba română. Este foarte cunoscută și iubită în Mexic.

„Sunt pasionat de cultura mexicană”

588 30 3- În toamna acestui an vei merge și tu în Mexic. Care sunt planurile tale? Ce actor celebru îți dorești să întâlnești?

- Voi merge în Mexic în primul rând să vizitez această țară, care m-a primit cu brațele deschise, care îmi apreciază munca. Sunt pasionat de cultura lor, de muzeul pictoriței Frida, de piramidele maiașilor, de muzica și de gastronomia lor… Voi avea concerte și voi participa la emisiuni de televiziune. Bineînțeles că voi avea o întâlnire cu mai mulți actori faimoși în cadrul unei petreceri pe care o va organiza echipa de acolo împreună cu echipa mea din România. Mi-aș dori să-i întâlnesc pe Gabriela Spanic, Fernando Colunga, Edith Gonzales, Leticia Calderon, Laura Zapata, în special pe cei care au făcut ca Televisa să fie un adevărat imperiu al telenovelelor.

- Ai debutat încă de la vârsta de 12 ani în România. Care a fost parcursul tău? Cine te-a susținut în această carieră?

- La 12 ani am înregistrat primul album cu muzică latino în limba spaniolă. Prima piesă compusă pentru mine a fost „Singur mă plimbam pe stradă”, a compozitorului Laurențiu Matei. Mai târziu, piesa a fost difuzată pe radio, iar eu am fost încurajat de columbianul Wilmark, cel care a crezut în proiectul meu. Emisiunea care m-a ajutat cel mai mult la acea vreme a fost „Corazon latino”, difuzată la Acasă TV și prezentată de Oana Zăvoranu.

„Am ales cumbia pentru că mi se potriveşte, are mesaje foarte clare”

588 30 4- Ai ales un gen muzical aparte… Ce anume te-a inspirat?

- Aveam nevoie de o muzică ce are un mesaj pozitiv, care să mă facă să simt că este mereu vară, mereu petrecere, să mă facă să simt că trăiesc! Cumbia îți oferă această stare. Este un gen pozitiv, originar de pe coasta caraibă a Columbiei, găsit și în Panama și răspândit în țări hispanofone precum Argentina, Mexic și Peru.

- Ce anume crezi că îi lipsește industriei muzicale din România?

- Exact cum spuneam, am făcut cumbia pentru mine, nu mi-am căutat public, nu am făcut muzică de dragul de a fi vedetă. Am ales genul muzical pe care să-l simt, care să mi se potrivească, şi cu mesaje foarte clare. Ca și artist, sunt exigent cu mine, autocritic, aș putea spune. Consider că am o mare responsabilitate față de societate. Îmi respect publicul, de aceea îi transmit mesaje pozitive, de dragoste, de viață! Încerc să îi fac pe oameni mai fericiți, nu mai triști! Eu cânt despre dragoste, pentru a determina oamenii să creadă în ea și să înțeleagă că este cel mai frumos mod de a trăi viața. Îi îndemn să iubească ceea ce fac, să se iubească pe ei și să se pună pe primul loc. Eu încurajez uniunea, familia, iar feed-back-ul este unul pozitiv. Consider că am public educat, intelectual, chiar primesc mesaje de la români adevărați, care își iubesc țara și cultura, lucru la care nu mă mai așteptam într-o Românie a anului 2016, unde majoritatea oamenilor se simt neîmpliniți. Cred că industriei muzicale din România îi lipsește în primul rând promovarea valorilor.

- Ce alte proiecte mai ai? Care este cel mai mare vis al tău?

- Promovarea pieselor, concerte... Însă cel mai mare vis este să mă căsătoresc din dragoste și să am copii, însă mai târziu! Vreau să fie toată lumea sănătoasă și fericită, e cel mai frumos vis! Să creăm împreună o lume mai bună.

„Aveam nevoie de o muzică ce are un mesaj pozitiv, care să mă facă să simt că este mereu vară, mereu petrecere, să mă facă să simt că trăiesc! Cumbia îți oferă această stare“

„Telenovelele m-au ajutat în cariera muzicală“

588 30 5- Ai făcut și câteva telenovele… ai colaborat cu Acasă TV. Ce ne poți spune despre aceste proiecte?

- Telenovelele românești m-au ajutat în cariera muzicală, la fel și contractul cu Acasă TV! Am o telenovelă proprie, „Sentiment Latin”, care m-a ajutat să îmi promovez muzica, și datorită ei am avut concerte cu sala plină. Aș putea spune că este incredibil impactul unei telenovele difuzate pe posturile locale. Asta s-a întâmplat în anul 2004, dar în 2008 am avut un contract cu Acasă TV. În fiecare duminică mă prezentam la emisiune, unde cântam și jucam diferite telenovele. A fost o experiență interesantă, care mi-a dat curaj să cred în visul meu.

- Ești o persoană superstițioasă? Ce anume te motivează?

- Da. Sunt superstițios, și asta pentru că sunt mai mult emoțional decât rațional. Comunic cu subconștientul meu, primesc mesaje în visele mele, și de obicei mi se întâmplă în realitate ceea ce visez. Am o intuiție bună. Mă motivează oamenii foarte mult. Oamenii simpli, care mă fac fericit zi de zi cu mesaje frumoase, și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru asta. Îmi vorbește prin ei.