Main menu

header

588 20 1de Raluca Grințescu

Exerciţiile fizice din timpul sarcinii nu au doar rolul de a vă menţine în formă şi de a preveni îngrăşatul peste măsură, ci îşi aduc contribuţia şi în păstrarea unei posturi corecte a corpului, prevenirea sau atenuarea edemelor, îmbunătăţirea circulaţiei şi în susţinerea burticii, care va cântări din ce în ce mai greu până la sfârşitul sarcinii. Iată câteva exerciţii fizice pentru gravide care vă energizează şi vă ajută să faceți faţă mai uşor modificărilor corporale din sarcină.

Mersul de jos

Cel mai bun mod de a face mişcare este mersul: supune la efort întregul organism în aceeaşi măsură, nu necesită un echipament special şi este o metodă sigură, ce nu afectează fătul. Este un avantaj pentru că vă va mări capacitatea de rezistenţă la efort şi veți avea mai multă putere în timpul naşterii.

Înotul

Pe măsură ce sarcina înaintează veți prefera să petreceți mult mai mult timp în apă, deoarece apa uşurează presiunea exercitată de făt asupra șoldurilor şi nu veți mai simţi durerea din glezne la fel de tare. Mai mult, spatele va sta un pic mai relaxat şi veți avea impresia că burtica dumneavoastră pluteşte.

Exerciţii pentru picioare

588 20 2Primul exerciţiu este unul simplu, care se poate face oricând, fără a implica riscuri mari pentru sarcină. Stați întinsă în pat sau pe saltea pe partea stângă, cu picioarele drepte. Ridicați piciorul drept, menţinându-l perfect întins, cât mai sus posibil, fără a forţa ridicarea. Reveniți cu piciorul la poziţia iniţială şi repetați mişcarea de vreo zece ori. Întoarceți-vă pe partea cealaltă şi repetaţi exerciţiul, de data aceasta ridicând piciorul stâng. Acest exerciţiu contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui în corp, întărirea musculaturii picioarelor şi zonei lombare, dar şi la prevenirea edemelor frecvent întâlnite în sarcină.

Al doilea exerciţiu este următorul: stați culcată pe spate şi ţineți picioarele drepte şi mâinile pe lângă corp. Apoi, îndoiți genunchiul şi ridicați piciorul drept, având grijă ca tălpile să fie perfect întinse pe pat. După ce genunchiul îndoit formează un unghi de 45 de grade, începeți să îl coborâți uşor, în lateral, până când partea exterioară a piciorului atinge salteaua. Reveniți la poziţia iniţială în care aveți genunchiul îndoit şi talpa înfiptă în saltea şi apoi îndreptați piciorul. Faceți exerciţiul şi cu piciorul stâng şi repetați mişcările de cinci ori, cu fiecare membru în parte.

Exerciţiu de rotire a gleznei

Stați în pat, cu spatele sprijinit de perne, şi cu picioarele relaxate şi întinse în faţă. Apoi începeți să vă rotiți labele picioarelor simultan. Încercați mişcări cât mai ample, care să implice şi glezna. Rotiți glezna de cinci ori spre stânga şi de cinci ori spre dreapta. Este un exerciţiu care îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi este esenţial pentru prevenirea umflării picioarelor sau cârceilor din timpul sarcinii.