Main menu

header

600 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Peştera Limanu, cel mai mare labirint subteran din România

Sunteți în căutarea unor locuri ciudate din țară și nu știți unde să mergeți? Misterioasa peșteră ascunsă sub dealul ce mărginește Limanu, comuna care reuneşte vestitele sate turistice 2 Mai şi Vama Veche, cu siguranță că îi va impresiona pe doritorii de senzații tari. Labirintul subteran de 12 hectare, cu galerii întortocheate și pasaje secrete parcă mascate printre stânci, a înflăcărat imaginaţia pasionaţilor de mistere. Fiind situată lângă graniţa cu Bulgaria, caverna de la Limanu are faima de a fi un tunel ce purta fugarii dincolo de frontieră.

Nu are stalagmite și stalactite!

Atât cât a fost exploatată de speologi, peştera dă impresia unui oraş imens, organizat pe trei cartiere, în care galeriile seamănă cu nişte străduţe care comunică între ele sau, din contră, se înfundă brusc. Peştera de la Limanu mai are o particularitate. Deşi este într-un areal al lacurilor şi al Mării Negre, este atât de ermetică, încât nici apa n-a putut pătrunde, astfel că aici nu se găsesc stalactite sau stalagmite! Din cauza microclimatului uscat, „cartierul” al doilea este „raiul” liliecilor cu potcoavă, specie pe cale de dispariție, diminuată de la peste 5.000 de exemplare în anul 2000 la circa 300 de indivizi anul trecut.

Hipnotizați de glasurile din străfundurile pământului...

Caverna este cunoscută şi sub alte nume, cum ar fi „Caracicula” (vechea denumire a aşezării Limanu), „La Lilieci” sau „La Icoane” - datorită unor chipuri sculptate în piatră de vreme și de ploi, ce „păzeau” odinioară intrarea. O altă legendă spune că aici se aud câteodată nişte vaiete stranii şi înspăimântătoare care vin din străfundurile pământului, iar cei care le aud sunt de-a dreptul hipnotizaţi şi pornesc în căutarea lor! Explicaţia ştiinţifică a acestor sunete ciudate, dată de speologi, este că vaietele sinistre care influenţează psihicul vizitatorilor sunt „scoase” de vântul care străbate numeroasele galerii subterane de la Limanu.

Accesul în peștera de la Limanu se face de pe DN 39, şoseaua Constanţa - Mangalia, mergând spre Limanu pe un drum judeţean. Peştera este localizată la 5 kilometri de Mangalia