Main menu

header

603 24 1de Silviu Ghering

Nu mai este o noutate, dar câte noutăți nu va aduce! Donald Trump, considerat de mulți un tip controversat, va fi viitorul președinte al SUA, după ce a învins-o, spre uimirea planetei, pe distinsa doamnă Hillary Clinton în cele mai tensionate alegeri din istoria Americii. Primul candidat care și-a plătit singur întreaga campanie electorală a șocat, șochează și sigur va mai șoca prin „nealinierea” lui la imaginea clasică a politicianului serios și dedicat unor principii democratice clare. Numai că afaceristul şi nonconformistul Donald Trump nu este politician. Ce este el, de fapt, judecați singuri!

De trei ori în faliment!

Cu toată averea sa de miliarde, Donald Trump a fost la un pas de sărăcie de mai multe ori în viața sa. Mai exact, chiar în ultimii 25 de ani! La începutul anilor 1990, „imperiul” său imobiliar ajunsese la 975 de milioane de dolari datorie. În 1992, a apelat la Capitolul 11 din Legea Falimentului, împovărat de o datorie de 1 miliard de dolari pe care a acumulat-o după descreşterea economică ce a marcat anii 1990 şi 1991. Ulterior, Donald Trump a recâştigat controlul asupra cazinourilor sale. Numai că, în noiembrie 2004, sub greutatea unei datorii de peste 1,8 miliarde de dolari şi ameninţat de competiţia acerbă a concurenților, „imperiul” Trump a intrat din nou în faliment. În mai 2005, a reuşit să-şi reducă datoriile cu peste 400 de milioane de dolari, iar ca urmare a planului de reorganizare, a emis 40 de milioane de acţiuni, s-a capitalizat şi a renăscut. Numai că, a venit marea criză din 2008 și, odată cu ea, o nouă datorie uriașă, evaluată la 31 decembrie 2008 la peste 1,74 miliarde de dolari. În acest context şi pe fondul recesiunii ce a afectat câştigurile din domeniul jocurilor de noroc, Trump a cerut la 14 februarie 2009, pentru a treia oară, protecţia legii falimentului! Care l-a „ajutat” încă o dată să supraviețuiască. Și-a reluat drepturile asupra lanţurilor sale imobiliare în 2014. A depășit situația critică și iată-l, bine-mersi, ajuns președintele Statelor Unite!

Secretul supraviețuirii

Cum a „păcălit” de atâtea ori crizele? Nu e vorba că muncește mai mult, că e mai isteț, că e mai dur, că stăpânește arta negocierii mai bine, că e mai bine informat etc., etc., etc... Secretul, dacă poate fi numit așa, este că lucrează cu banii altora! Uzual, cu bani de la diferite bănci. Care și ele au tot banii altora! Trump a împrumutat de la bancheri miliarde să ridice turnuri și să deschidă cazinouri. S-a întâmplat ca treaba să nu mai meargă în momentele amintite mai sus. Ghinion pentru unii creditori - s-a pus sub protecția Legii Falimentului, celebrul Capitol 11. O spune chiar Trump: „Am folosit de câteva ori legile falimentului să-mi fac afacerile să meargă mai bine. Ca toți marii oameni de afaceri, m-am folosit de legi în avantajul afacerii. Deștept, nu?”. Deștept, da!

Băncile au rămas în... aer!

În 1988, planul lui Trump de a rentabiliza linia aeriană „Eastern Air Lines” a fost de a o face mai... scumpă! Iar pentru asta a „tunat” avioanele cu podele din lemn de arțar și toalete poleite cu aur. S-a împrumutat 380 de milioane de dolari de la 22 de bănci. Care nu au văzut niciun cent înapoi! Pentru a se despăgubi, băncile au fost nevoite să sechestreze bunurile companiei. Care au fost imposibil de vândut sau de folosit...

„Noroc că n-ați pierdut mai mult!”

Pentru proiectul „Trump Ocean Resort Baja” din Punta Bandera, Mexic, 16 km de granița cu SUA, un join-venture cu marea firmă de dezvoltări imobiliare „Irongate” din Los Angeles, Trump a adunat 32 de milioane de dolari de la investitori cărora le-a spus mai apoi că proiectul a fost anulat. Ba mai mult, că au fost norocoși că nu au pierdut și mai mulți bani. Câteva victime l-au dat în judecată pe Trump și „Irongate”, iar drept răspuns Trump a dat și el în judecată firma „parteneră”! Aceasta a dat faliment înainte de începerea proceselor...

La tribunal cu cei care nu-i recunosc bogăția!

În 2011, Trump a dat în judecată renumita revistă „Forbes” pentru că îl „evaluase” la numai 200 de milioane de dolari în timp ce el susține sus și tare că deține de 15 ori mai mult. Un an mai târziu a dat în judecată un scriitor care a spus că el ar avea doar 250 de milioane de dolari. A obiectat și anul trecut, când „Forbes” l-a „creditat” cu 3 miliarde de dolari. Trump a replicat cu un comunicat de presă în care insista că are o avere de peste 10 miliarde de dolari: „Sunt primul candidat care îmi finanțez singur campania electorală, după o viață în care am făcut ce știu mai bine, bani, plecând de la un mic împrumut de 1 milion de dolari de la tata”.

A oferit 7,5 milioane de dolari ca să mute o moschee

Într-o ofertă făcută live, la un talk-show, proprietarului unui teren din Manhattan, aproape de Ground Zero (locul fostelor Turnuri Gemene), care dorea să construiască acolo o moschee, Trump a menționat că respectă libertatea religioasă atât de mult încât era dispus să ofere 7,5 milioane de dolari pentru a... împiedica ridicarea moscheii pe locul respectiv și mutarea ei în suburbii. Proprietarul terenului a găsit cererea insultătoare...

A dat în judecată „Deutsche Bank”, după ce a înşelat-o!

Trump a împrumutat 640 de milioane de dolari de la „Deutsche Bank” pentru a finanța „Chicago Trump Tower”, garantând cu 40 de milioane de dolari din averea personală. Când i-au fost ceruți banii înapoi, a dat banca în judecată, susținând că ar trebui să înapoieze împrumutul numai dacă ar fi făcut bani din proiect. În plus, a dat banca în judecată și pentru că i-a distrus reputația când a afirmat că el are o datorie!

„Monopoly” cu... fața sa

În 1989 și-a lansat un joc, „The Trump Board Game”, cu fața lui peste tot: pe tabla de joc, pe cărți, pe bani. Jocul este o versiune a cunoscutului „Monopoly”, numai cu proprietăți ale lui Trump. Jocul a fost lansat cu celebrele cuvinte „Eşti concediat!”, renumite din emisiunea sa „The Apprentice” (Ucenicul).

Cere comision de 25% pentru bunurile chinezești

Trump crede că un ajutor semnificativ pentru economia Statelor Unite ar fi creșterea cu 25% a taxelor pentru bunurile importate din China, întorcând astfel împotriva sa toate organizațiile care militează pentru înlăturarea tuturor taxelor vamale.

I-a „închis” cu gard și le-a trimis factura!

Nu îi plăcea cum arăta o casă din preajma terenului său de golf, așa că a luat măsuri: a ordonat să se construiască un gard în jurul ei, apoi a trimis factura de 4.000 de dolari cuplului proprietar!

A jucat cu Anthony Quinn și a primit Zmeura!

La fel ca alt președinte american, Ronald Reagan, și Donald Trump a fost actor în tinerețe. Puțini își mai aduc aminte că în 1990 a jucat într-un film alături de vedetele hollywoodiene Bo Derek și Anthony Quinn: „Ghosts Can’t Do It”, adus la noi sub titlul „Și fantomele iubesc”. A primit chiar și un premiu. „Zmeura de Aur” pentru cel mai prost actor în rol secundar...

„Are avion? Nu. E terminat!”

Într-o ediție din 2011 a emisiunii sale, „The Apprentice” („Ucenicul”), Donald Trump a ţinut să le dea un sfat de viaţă tinerilor concurenţi din emisiunea sa. Despre viaţa sentimentală. Și a fost extrem de explicit: banii contează, nu dragostea! A întrebat-o pe Dayana Mendoza, Miss Univers la vremea respectivă, dacă are mulţi iubiţi. Atunci când ea i-a răspuns că are doar unul, Trump a vrut să ştie cât de bogat este acesta. Aflând că bărbatul nu e deloc milionar, miliardarul a tras imediat concluzia: „N-are nicio şansă cu tine”. Dayana Mendoza a încercat să-i explice că iubitul ei este „bogat la suflet”, fără să-l convingă pe Trump: „Nu are nicio şansă cu tine, ţi-o garantez. Are avion? Nu. E terminat!”.

Pasionat de „junk food”. Mâncată cu... furculița și cuțitul

Mare amator de mâncare tip „fast food”, atât de hulita „junk food”, Donald Trump a recunoscut că „sunt mort după Filet-o-fish, Big Mac, pizza şi îngheţată cu cremă de vanilie”. În august a postat pe contul său de Twitter o fotografie în care apare în avionul său devorând specialități din pui de la un cunoscut lanț de restaurante fast-food, folosind... furculiță și cuțit! Mulți utilizatori de Twitter au glumit pe seama faptului că încearcă să demonstreze că nu are gusturi culinare sofisticate, alegând să mănânce „junk food”, la fel ca americanii de rând, însă face acest lucru în luxul oferit de propriul său avion de „om simplu”. Fotografia lui Trump a fost, însă, și apreciată de numeroși internauți, care au retransmis-o de peste 20.000 de ori și i-au dat peste 10.000 de like-uri.

Michael Jackson, dirijat de „illuminati”?!

603 24 2În timpul unei emisiuni la CNN, Donald Trump a dezvăluit că a fost foarte apropiat de regretatul Michael Jackson. Și că este sigur că „încrederea în sine a lui Michael a fost distrusă de mult prea multele operații estetice pe care a fost obligat să le facă, iar asta a fost adevărata cauză a morții sale”. Întrebat imediat cum adică a fost obligat să le facă, Trump a dat un răspuns uluitor: „Nu era de capul lui. Făcea ce i se cerea să facă de către superiorii săi «illuminati»”. Moderatorul emisiunii, cunoscutul Anderson Cooper, a schimbat imediat subiectul...

13 ani avea Donald Trump când a fost trimis la Academia Militară din New York de părinţii săi, îngrijoraţi de natura sa violentă și care nu găseau nicio soluţie să-l disciplineze

Declaraţii şocante despre...

...Brexit.

„Este un lucru extraordinar că britanicii şi-au luat ţara înapoi. Eu unul sunt foarte fericit. Cred că s-a întâmplat un lucru magnific, un vot uimitor, istoric. Oamenii sunt furioşi. În toată Europa sunt furioşi. Nu pot să-i judec, ei simt pe pielea lor de ce sunt furioși”

...teroriștii islamici

„Eu cred că simularea înecului este nimic în comparaţie cu ceea ce ne fac ei (n.a. - islamiștii) nouă, ceea ce i-au făcut lui James Foley (n.a. - jurnalist american decapitat de un membru ISIS la 19 august 2014), când i-au tăiat capul. E cu totul altceva şi aş aduce, fără nicio discuție, înapoi interogarea în forţă. Să vă dau un exemplu. Generalul Pershing era un tip dur. Se întâmpla la începutul anilor 1900, pe atunci era o problemă serioasă cu bandiţii care terorizau ţinuturi întregi. El a capturat 50 de tâlhari care provocaseră pagube uriaşe şi omorâseră mulţi oameni. A luat 50 de oameni şi a înmuiat 50 de gloanţe în sânge de porc. Acei oameni au ucis 49 de răufăcători, iar celui de-al 50-lea, generalul i-a spus: «Mergi înapoi la oamenii tăi şi spune-le ce s-a întâmplat». Şi în următorii 25 de ani nu a mai fost niciun fel de problemă”

...imigranții care încalcă legea

„Toți imigranții infractori trebuie deportați în țările de unde provin, iar acest proces poate fi implementat prin refuzarea vizelor pentru statele care refuză să-și accepte proprii criminali. Deportările în forță vor începe din prima zi de activitate la Casa Albă. Am de gând să ne luăm țara înapoi”

...concediu

„Nu-mi iau niciodată concediu în sensul de a călători undeva și a mă odihni. Munca mea este generatoare de energie și nu simt niciodată nevoia să mă rup de ea. Îmi iau mai mult sfârșituri de săptămână libere decât concedii propriu-zise, care mă relaxează și îmi convin foarte mult”

Poartă costume cusute de mână de la casa de modă italienă „Brioni”, ascultă Paul Anka și Tony Bennett, filmele lui preferate sunt cele cu Van Damme

19 afaceri a ratat Donald Trump în ultimii 22 de ani, iar companiilor sale li se mai oferă împrumuturi doar când se specifică că el nu face parte din comitetul director al acestora!

„N-am suferit nicicând un eșec pentru că am știut să transform eșecurile în victorii“

Întrebat la o emisiune tv ce părere are despre fiica sa Ivanka, aflată și ea în studiou, Donald Trump a răspuns sincer și fără să stea pe gânduri: „Dacă n-a fi fost fii-mea, i-aș fi cerut o întâlnire!“

Principii motivaţionale preferate

„Privește soluţia, nu problema! Şi nu renunţa niciodată, din absolut niciun motiv! Acest gând merită spus, reţinut şi aplicat întotdeauna. Este foarte important”

„Încerc să învăţ din trecut, dar îmi plănuiesc să mă concentrez pe prezent”

„Concentrează-te! Întreabă-te la ce ar trebui să te gândești acum. Ignoră interferenţele. În această epocă a sarcinilor multiple, este o tehnică valoroasă, care trebuie dobândită cu orice preț”

„Întreabă-te «Ce mă prefac eu că nu văd?». S-ar putea să existe nişte oportunităţi extraordinare în jurul tău chiar dacă lucrurile nu arată atât de bine. Marile obstacole se pot transforma în mari victorii”

„Experienţa m-a învăţat câteva lucruri. Primul este acela de a-mi asculta instinctul, indiferent de cât de bine sună ceva pe hârtie. Al doilea este că în general eşti mai câștigat dacă rămâi alături de ceea ce cunoşti, iar al treilea lucru este că uneori, cele mai bune investiţii sunt cele pe care nu le faci”

„Un pont bun pentru golf: încearcă să lovești ușor și bine și prefă-te că nu contează. Apropo... Este valabil și în viață”

„Nu renunţa niciodată. Cei mai mari rataţi din lume sunt cei ce renunţă”

„Fii pasionat de ceea ce faci! Dacă îți place ceea ce faci, nu ți se va părea niciodată că muncești din greu”

„Ai încredere în tine! Dacă nu tu, nimeni altcineva nu va avea. Gândește-te la tine ca la o armată formată dintr-un singur om”

„Fii atent pe cine calci când urci, că vei întâlni aceiași oameni la coborâre”

„Dacă tot gândeşti fără o direcţie anume, măcar gândeşte la nivel mare”

„Am fost în Rusia recent și am vorbit, direct și indirect, cu președintele Putin, care a fost cât se poate de amabil, de ce aș fi eu altfel?” (mai 2014)

„Frăţia“ care sperie România

„De ce trebuie să fiu dur cu Putin? Priviți-l ce face cu Rusia. Acest om face - chiar dacă vă place sau nu - o treabă grozavă în privința reconstruirii imaginii Rusiei“ (octombrie 2007)

„America are un mare dezavantaj. Putin este fost agent KGB, Obama este organizator comunitar. Nu e corect“ (aprilie 2014)

„Cred că m-aș înțelege foarte bine cu Putin. Pur și simplu cred asta. Nu ar fi minunat dacă am putea să colaborăm? Nu ar fi un lucru minunat?“ (iulie 2015)

„Putin conduce țara și măcar este un lider, spre deosebire de ce avem noi în această țară“ (decembrie 2015)

„Voi fi cel mai grozav preşedinte lăsat de Dumnezeu pe Pământ!“