Main menu

header

605 30 1de Roxana Istudor

Poveștile despre supraviețuiri miraculoase încântă și emoționează întreaga lume. Cu atât mai speciale sunt cele despre copii, unii foarte mici, care au reușit să scape din situații imposibile, deși nu aveau cunoștințe sau mijloace de a se salva.

Sub trupurile mamelor decedate

Micuța Colbie Arrendale a stat 13 ore într-un vas de toaletă, acoperită cu trupul mamei sale. Ce s-a întâmplat? Tatăl fetiței, un pușcaș marin cu accese de violență, s-a repezit asupra mamei fetiței, cu gândul s-o omoare. Femeia s-a închis în baie cu copilul și, înainte de a fi ucisă, a reușit să ascundă fetița în toaletă, acoperind-o cu trupul său și salvându-i astfel viața. Tatăl s-a împușcat, iar copila a fost găsită cu hipotermie și puternic afectată emoțional, dar trăiește și este celebrată de comunitate ca o eroină.

605 30 2Dylan Micallef avea 8 luni când a rezistat o săptămână singur, acoperit de trupul mamei sale moarte. A fost găsit aproape decedat și el, dar a fost recuperat de medici. Investigațiile au arătat că mama sa, de obicei devotată și iubitoare, era dependentă de analgezice în urma unui accident rutier, și într-o zi a luat o supradoză care a ucis-o.

Cea mai puternică dorință de a trăi

O lume întreagă a asistat cu sufletul la gură la operațiunea de salvare a unui nou-născut din China dintr-o țeavă cu diametrul de opt centimetri, în care îl aruncase propria mamă. Femeia și-a ascuns sarcina de familie, apoi a născut într-o toaletă publică, și imediat a aruncat copilul pe gaura îngustă. După aceea a anunțat și autoritățile, fără să spună că ea era mama. Medicii care au tratat copilul după operațiunea de salvare au fost nevoiți să „descojească” țeava de pe corpul băiețelului, care încă avea urme de placentă. În mod miraculos, micuțul nu a avut răni serioase, iar mama și-a dat seama ce a făcut și l-a luat acasă.

Megan Hui s-a dovedit o supraviețuitoare încă înainte de a se fi născut. Mama sa era însărcinată cu ea în șase săptămâni când a pierdut sarcina. Cinci teste au confirmat că nu mai era vreo speranță ca fătul să fie în viață, așa încât femeia a rămas peste noapte la spital și a primit două pastile pentru a avorta. Dar Megan a vrut să trăiască. O săptămână mai târziu, femeia era tot însărcinată și… s-a programat la un chiuretaj. Din fericire, medicul a mai făcut un test și a auzit o foarte slabă bătaie de inimă… Așa a fost salvată și născută la termen supraviețuitoarea unei perechi de gemeni.

Șansa celor considerați pierduți

605 30 3Când micuțul Jamie Ogg, de doar 27 de săptămâni, a venit pe lume, nimeni nu i-a dat vreo șansă. Surioara sa era bine, dar băiețelul a fost declarat mort. Părinții devastați l-au ținut în brațe și nu voiau să se despartă de micul trupușor. Îi șopteau că îl iubesc și că îl așteaptă o viață minunată. Iar Jamie, dintr-o dată, a respirat. Apoi a deschis ochii. După câteva săptămâni, amândoi copilașii, dintre care unul fusese declarat mort la naștere, plecau acasă sănătoși.

Aleah Crago a rămas în viață în mod incredibil în timp ce o tornadă făcea ravagii în Oklahoma, ucigând 36 de oameni și provocând pagube de 1 miliard de dolari. Copila în vârstă de 10 luni a fost smulsă de vântul grozav din brațele mamei sale și nu s-a mai știut nimic despre ea până când un polițist a găsit-o acoperită cu un maldăr de resturi din ceea ce fusese casa sa.

Micuți de câteva luni au depășit traume de proporții

Și în familia Dayib s-a petrecut o supraviețuire miraculoasă. Mezinul familiei, Musa, de 1 an și 3 luni, a căzut de la balcon, de la o înălțime de 30 de metri. Nu mișca, avea numeroase fracturi, răni la șira spinării și capul spart. Nici medicii nu-i dădeau vreo șansă, dar băiețelul nu avea să renunțe așa de ușor. În ciuda traumei majore, s-a refăcut grație faptului că nu a avut capul foarte afectat de teribila căzătură.

Erica Nordby, de 1 an și jumătate, a dispărut din casă în timp ce mama sa dormea. Afară erau minus 25 de grade Celsius… După căutări disperate, mama a găsit copila… sub un morman de zăpadă. Temperatura corpului său era de 16 grade și nu-i bătuse inima de două ore când a ajuns la spital. A fost învelită într-o pătură specială, și inima sa și-a reluat bătăile. Micuța și-a revenit în mod uluitor, fără urmări majore, dar familia a trebuit să se mute, pentru că întreaga comunitate a considerat că femeia a pus în pericol viața propriului copil.

„Păpușa carbonizată” a învins

605 30 4Cât despre supraviețuirea micuței Terri Calvesbert, victimă a unui incendiu de proporții, și această poveste este cât se poate de emoționantă. Copilul a luat foc în propria cameră pentru că mama lăsase o țigară pe aparatul de aer condiționat, și până să fie scos din flăcări, avea arsuri pe aproape întreaga suprafață a corpului, peste 90%. Când pompierii au scos-o din ruine, arăta ca o păpușică arsă. În pofida tuturor prognosticurilor sumbre, copila trăia a doua zi. Și a continuat să se refacă, greu, dar sigur. Mama sa nu a vizitat-o la spital, a dispărut și nu a luat legătura cu fiica sa timp de zece ani, dintr-un sentiment de vină cumplită, după cum avea să declare mai târziu. Terri trăiește în Anglia cu tatăl său și cu mama vitregă. A apărut în seria de documentare de televiziune „Extraordinary People”, și acela a fost momentul în care mama sa a reluat legătura cu ea.

„Copiii au vitalitatea tinereții de partea lor. Sunt mai sănătoși și au inimi mai puternice, care îi ajută să depășească  traumele“ (prof. Alastair Sutcliffe, expert pediatru la „University College“, Londra)

Salvaţi de sub munţi de ruine

10.000 de oameni își pierdeau viața în urma seismului care a lovit Mexico City în 1985. Printre ei, majoritatea mamelor și nou-născuților din maternitatea orașului. Dar nu toți. La o săptămână după dezastru, când nimeni nu mai credea că există supraviețuitori, șase copilași erau găsiți în viață sub ruine, aproape neatinși. „Cred că o parte a explicației supraviețuirii este stratul de grăsime cu care sunt născuți copiii și care îi apără de variațiile termice exterioare. Apoi, faptul că micuții care suferă de foame un timp nu pierd foarte multîn greutate. Dar acestea sunt doar estimări parțiale. Restul este miracol”, spunea atunci unul dintre medicii care s-au ocupat de acești orfani. Interesant este faptul că niciunul dintre ei nu a fost dat spre adopție. Rudele lor au fost bucuroase să crească asemenea copii plini de noroc.