Main menu

header

606 30 1de Silviu Ghering

Despre fabulosul Kirk Douglas se poate spune că are nu nouă, ci zece vieţi: după o rană gravă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, o operaţie la inimă, un accident vascular cerebral, ambii genunchi înlocuiți prin operații foarte complicate, un accident de elicopter, două soții și nenumărate amante, patru fii, unul mort la 46 de ani din cauza unei supradoze, unul bolnav și vindecat de cancer după două Oscaruri, cu unul dintre cei şapte nepoți condamnat la cinci ani de închisoare pentru posesie și trafic de droguri, ei bine, acest incredibil „supraviețuitor” sărbătoreşte la 9 decembrie împlinirea unui secol de viață. 100 de ani! Și 94 de filme! Dar niciun Oscar pentru vreunul dintre acestea, în ciuda a trei nominalizări, ci unul onorific, înmânat de Steven Spielberg în 1996, pentru impresionanta sa carieră. Care începea în 1946 cu rolul unui tânăr procuror districtual în „Dragoste ciudată” al lui Lewis Milestone...

Fiul peticarului sărac lipit pământului

Issur Danielovici Demsky s-a născut la 9 decembrie 1916, în Amsterdam. Nu capitala Olandei, ci un orășel de pe malurile râului Mohawk, din ținutul Montgomery al statului american New York. Într-o familie de imigranți evrei ruși analfabeți. În biografia apărută în 1988, a creionat imaginea crudă a familiei sale din primii ani trăiţi în America: „Tatăl meu, care a fost comerciant de cai în Rusia, şi-a cumpărat un armăsar şi o căruţă şi a devenit peticar, aduna haine vechi, piese din metal şi mărunţişuri pentru a le vinde pe câţiva bănuţi... Chiar şi pe strada Eagle, în cea mai săracă parte a oraşului, unde toate familiile se luptau pentru supravieţuire, peticarul era pe cea mai joasă treaptă. Şi eu eram fiul peticarului”.

Şi-a schimbat numele după un personaj de desene animate

Copil dintr-o familie săracă, a trebuit să vândă gustări bogaților din Amsterdam pentru a câştiga bani de lapte şi de pâine pentru el însuși, dar și pentru cele şase surori mai mici. Mai târziu, a livrat ziare şi a lucrat în mai mult de 40 de locuri înainte de a deveni actor. Cu o minte și cu o ambiție la aceeași cotă de excepție, și-a luat licenţa în Litere şi apoi a absolvit Academia Americană de Artă Dramatică din New York. În timpul studiilor a jucat în mai multe piese de teatru, pentru că: „Am ştiut de mic că vreau să devin actor, din clasa a II-a. Am jucat într-o piesă, unde am avut rolul unui cizmar. Tatăl meu, care n-a fost interesat de actorie, a fost prezent, în spate, eu nu am ştiut. La final, mama mi-a oferit primul meu Oscar: o îngheţată! Nu am uitat niciodată acel moment”. A început să intre în teatru, pe Broadway, unde a fost sfătuit să-şi schimbe numele. A optat pentru Kirk, după numele unui personaj de benzi desenate care era preferatul său, şi Douglas, după numele profesoarei sale de dicţie de la Academie.

De pe front pe platourile de filmare

606 30 2Cu numele Kirk Douglas a reuşit să facă istorie, după ce în anul 1939 a câştigat o bursă în cadrul Academiei Americane de Arte Dramatice. Doi ani mai târziu, s-a înrolat în Marina SUA, de unde a plecat după trei ani din cauza rănilor suferite în război. După primul său rol din „Dragoste ciudată”, în 1946, au urmat roluri în alte 93 de filme, multe dintre ele devenite clasice: „Campionul” (1949, prima nominalizare la Oscar), „Menajeria de sticlă” (1950), „Urâtul și frumosul” (1952, a doua nominalizare la Oscar), „20.000 de leghe sub mări” (1954), „Van Gogh” (1956, a treia nominalizare la Oscar), „Cărările gloriei” (1957), „Ultimul tren din Gun Hill” (1959) sau apogeul său numit „Spartacus” (1960), rol care l-a propulsat în galeria monștrilor sacri ai marelui ecran.

A pus capăt isteriei create de „lista neagră” la Hollywood

În 1954 a fondat propria casă de producţie, numită „Bryna Productions”, după numele mamei sale, și a devenit astfel primul actor de la Hollywood producător de film independent, prietenul său Burt Lancaster, alături de care a jucat în multe producţii, fiind cel de-al doilea. Din postura de producător a pus capăt unei perioade negre a Hollywoodului, vânătoarea de vrăjitoare de pe celebra „The Blacklist”, lista neagră a senatorului Joseph McCarthy: Comitetul Intern pentru Activități Antiamericane vâna cu ferocitate simpatizanții de stânga din orice domeniu, în special cei din industria filmului. La Hollywood s-a creat o situație îngrozitoare între colegi, pentru că neîncrederea și delațiunea ajunseseră la putere. În această atmosferă de teroare, Kirk Douglas a dat dovadă de un curaj nebun, care i-ar fi putut curma cariera, atunci când a decis să realizeze „Spartacus” împreună cu un scenarist al cărui nume se afla pe lista neagră, Dalton Trumbo. Acest gest a pus capăt isteriei „The Blacklist”.

„Cu «Spartacus» am fost suficient de tânăr ca să fiu nesăbuit”

Rolurile prin care s-a remarcat au fost cele în care juca personaje dure, dar emblematic este cel din „Spartacus”, regizat de regretatul Stanley Kubrick. „Am fost intrigat de personajul Spartacus, trebuia să fac acest film. Însă treceam printr-o perioadă neagră la Hollywood, epoca listei negre a lui McCarthy. Sunt foarte mândru că am reuşit cu acest film să încheiem perioada Blacklist, cel mai ruşinos moment din istoria Hollywoodului. Am fost suficient de tânăr ca să fiu nesăbuit. Este plăcut să faci un film iubit şi care să însemne ceva pentru public”, a povestit Kirk Douglas într-un interviu din anul 2000.

„Nu l-am încurajat niciodată pe Michael să aleagă actoria. Din contră!”

606 30 3S-a retras din actorie în 2004, dar numele îi este dus mai departe de fiul său Michael, actor la fel de renumit, pe care, spune Kirk, nu l-a încurajat să aleagă această cale, dar de care este mândru: „Nu l-am încurajat niciodată pe Michael să aleagă actoria. Din contră, am încercat să-l descurajez. Însă eu îl admir pe el, pentru că este un om deosebit şi un filantrop. Sunt mândru de copiii mei, pentru că toţi au muncit foarte mult”.

Institutul de Film American l-a nominalizat pe Kirk Douglas pe locul al 17-lea pe lista condusă de „podiumul” Humphrey Bogart, Cary Grant și James Stewart a celor mai mari staruri masculine din istoria cinemaului. Și rămas cel mai mare în viață!

Succesul la femei dăunează căsniciei!

606 30 4Kirk Douglas s-a căsătorit pentru prima oară în 1943, cu modelul Diana Dill, care i-a „dăruit” doi fii, Michael (1944) și Joel (1947). Diana s-a săturat însă repede de aventurile extraconjugale ale carismaticului actor și a divorțat în 1951. Au rămas în relații cordiale, Kirk asigurându-i o rentă generoasă până la moartea acesteia, în iulie 2015. În 1954, Kirk Douglas s-a căsătorit cu nemțoaica Anne Buydens (foto), iar scenariul primului mariaj s-a repetat, cu o singură diferență majoră. Anne și Kirk au doi băieți, Peter (1955) și Eric (1958-2004), iar aventurile actorului au continuat în văzul întregului Hollywood și sub nasul soției. Spre deosebire de Diana însă, Anne s-a făcut că nu vede ce vedea toată lumea și a împlinit la 23 aprilie 97 de ani, dintre care 62 alături de infidelul, dar șarmantul Kirk: „În 62 de ani de căsnicie treci peste o mulțime de obstacole. Și toate au fost superbe...”, a declarat cu umor Anne de ziua sa.