Main menu

header

616 29 1de Cătălina Tăgârță

Mărțișorul a primit de-a lungul timpului semnificații diferite, de la adu­cător de noroc la simbol al renașterii naturii. Vestitor al pri­măverii, micul obiect împodobit cu șnur alb și roșu a îmbrăcat în ultima vreme forme din ce în ce mai diferite, chiar unice și inovative, menite să smulgă zâmbete de pe chipul persoanelor care-l primesc de 1 Martie. Mămică a unei fetițe de 1 an și jumătate, Nicoleta Nicșan s-a dedicat în ultimul an cu multă pasiune proiectului său de suflet: „Fuioru’ Fermecat”. Cu răbdare și perseverență, din mâinile sale dibace prind viață mărțișoare vesele, cu motive tradiționale și mesaje inspirate.

„Fuioru’ Fermecat” - pictate cu motive populare

- Nicoleta, de cât timp ai început proiectul „Fuioru’ Fermecat” și cum ți-a venit ideea?

- Am început să conturez ideea de a face mărțișoare lucrate manual în luna ianuarie, anul trecut. Fiind la început de drum, îmi doream să încerc, să testez, să învăț. Deoarece iubesc folclorul românesc, portul și tradițiile noastre minunate, am pornit de la motivele tradiționale, și așa s-au „născut” mărțișoarele „Fuioru’ Fermecat”, lucrate manual din lut și pictate cu motive populare. M-au bucurat enorm reacțiile celor care le-au comandat, așa că am decis să merg mai departe. Între timp am făcut o pagină de Facebook - unde am strâns foarte multe reacții pozitive de la public - și am în lucru și un site (www.fuiorufermecat.ro), dar nu m-am oprit aici. Am continuat să realizez cadouri (lucrate manual) din lut, plăcuțe decorative pentru diferite evenimente, semne de carte, pahare tradiționale, lumânări pentru botez și un cadou deosebit: cutia cu amintiri.

- Pui foarte multă pasiune în ceea ce faci, și nu doar atât: personalizezi fiecare mărțișor cu versuri…

- Într-adevăr, personalizez cadourile și mărțișoarele cu versuri compuse de mine, ambalaje deosebite și multă dragoste. Îmi place să cred că asta face diferența față de ceea ce este pe piață. Îmi place să transmit bucurie și să fac ceva diferit, împletind printre picturi materiale naturale, precum spice de grâu, fire de lavandă, flori de bumbac, panglici de mătase sau de iută naturală.

Creații unice

616 29 2- Povestește-ne despre colecția de anul acesta. Înțeleg că ai și mărțișoare din lut și din lemn?

- Colecției de mărțișoare de anul acesta i-am adus un plus de valoare, obiectele fiind realizate din lemn, pictate în funcție de diferitele zone ale țării și însoțite fiecare de câte un cartonaș pe care am compus o poezie. În total, am nouă poezioare diferite, pentru cele nouă zone ale țării, create din dragoste pentru folclor și mărțișor. Versurile inspirate care însoțesc mărțișoarele „Fuioru’ Fermecat” sună cam așa: „Codrule cu umbră deasă/ Din Crișana-s de acasă/ Nu e floare mai aleasă/ Și mândruță mai frumoasă!” sau „Floare verde lămâiță/ Sunt o olteancă drăguță/ Sunt o mândră ca o floare/ Frumoasă și iubitoare!”. Versurile îmi aparțin și le-am compus cu drag, pentru a fi oferite și primite din toată inima. În continuare realizez și mărțișoare din lut, însă m-am axat mai mult pe lemn.

- Cât de greu/ușor e să faci un astfel de mărțișor?

- Când pui pasiune în ceea ce faci, nu ți se pare greu, dar nici ușor nu este. Mărțișoarele pe care le confecționez eu sunt unice, deoarece sunt gândite după multă muncă pentru fiecare zonă a țării. Obiectele tradiționale, pictate pe lemn, sunt un simbol profund al iubirii pentru folclor și mărțișor. Motivele populare aduc armonie, bucurie și împăcare în sufletul celui care primește acest mărțișor tradițional. Fiecare obiect are ac de broșă, carton personalizat și vine ambalat individual în punguliță de hârtie legată cu șnur de iută naturală.

„De la o simplă bucățică de lemn la o poveste”

- În cât timp este gata un mărțișor, din momentul zero până ajunge în săculețul despre care povesteai?

- Mărțișorul ajunge de la o simplă bucățică de lemn la o poveste. Lemnul vine gata tăiat, însă trebuie să îl șlefuiesc, să îl finisez. Apoi îi vopesc baza cu alb, și abia după uscare încep să îl pictez. Aici insist mai mult, le întorc pe toate părțile până devin perfecte și când consider că sunt gata le lăcuiesc în straturi multiple. La final lipesc acul de broșă, fac fundițe, le prind de cartonul corespunzător zonei - pe care sunt imprimate versurile - și sunt gata pentru împachetat.

- Deci pictura îți ocupă cel mai mult timp...

- Da, deoarece detaliile fac diferența, iar majoritatea produselor sunt personalizate. După ce finisez bucățica de lemn, care este tăiată în prealabil, pictatul cămășii în motivele tradiționale îmi ia cam 15 minute/bucată.

Pregătirile încep cu câteva luni înainte de 1 Martie

- Cam cu cât timp înainte te apuci de colecția pentru luna martie? Când ai început să lucrezi la mărțișoarele cu care vei ieși pe piață anul acesta?

- În acest domeniu este foarte important să fii pregătit. Fără să exagerez, pot spune că încep să mă pregătesc imediat după Crăciun. Mai întâi fac schițe, caut idei, comand materiale, inclusiv fotograf. Toți acești pași necesită timp și sunt esențiali ca mărțișoarele să poată fi gata la timp. Și atunci încep să dau de veste: „De prin țară adunate,/ Mărțișoare colorate,/ Maramureș sau Banat,/ Aici eu le-am adunat,/ «Fuioru’ Fermecat» se numesc,/ Și cu drag eu le pictez!”.

- Te mai ajută cineva la confecționarea lor?

- Da, soțul meu este un real ajutor. De fiecare dată își dedică din timpul liber pentru a mă ajuta. Îi mulțumesc din inimă, am ajuns până aici având suportul și ajutorul său neprețuit.

Ce visează noaptea la „Fuioru’ Fermecat“

- Pe lângă mărțișoare, te ocupi și de alte obiecte, însă tematica este cam aceeași. Ne povestești?

- „Fuioru’ Fermecat” este un loc minunat, în care creez povești unice și iubesc la nebunie ceea ce fac. Noaptea visez povești pe care ziua le transpun în obiecte. Pe lângă mărțișoare mai fac și mărturii pentru botez sau diverse cadouri personalizate până la cele mai emoționante detalii. Spre exemplu, am pregătit un pachet pentru viitoare mămici, format dintr-o plăcuță lucrată manual din lut și pictată special pentru ea. Pe inimioara colorată special cu vopsea „tablă de scris” își va putea nota cu emoție zilele și săptămânile sarcinii, iar ulterior numele bebelușului.