Main menu

header

616 28 1de Valeria Roman

Migala este cuvântul de ordine atunci când avem de-a face cu orice produs handmade, iar cel mai bine ştiu acest lucru artizanele care petrec ore întregi în faţa unui produs. Mădălina Manea (34 de ani) confecţionează mărţişoare din fetru, pe care încearcă să le facă atemporale, sub forma unor broşe elegante. Tânăra este mămica unei fetiţe de 3 ani, iar atunci când nu meştereşte mici opere de artă, lucrează într-o corporaţie.

A început să coasă haine şi a ajuns la podoabe-simboluri

616 28 2Mădălina a prins de mică gustul lucrurilor făcute manual şi a început pe la vârsta de 7 ani să coasă serios la maşină. În liceu şi în facultate a trecut la un alt nivel şi şi-a creat haine, iar de când a devenit mămică şi-a descoperit pasiunea pentru mărţişoarele din fetru (pâslă), dar şi pentru jucăriile croșetate. „Când aveam doar 5 ani o priveam cu fascinaţie pe mama care tricota sau croșeta haine pentru mine. Ea lucrând cu stânga îmi era greu să învăț, așa că mama a rugat-o pe mătușa mea să mă învețe. Handmade dacă vrei să fie de calitate cere migală, cu atât mai mult marțişoarele care sunt obiecte mici. Un mărțişor reușesc să îl confecționez în aproximativ 30 de minute, dacă luăm în calcul pregătirea materialelor şi până când este gata de ambalat. Dacă văd un obiect care îmi aprinde vreo idee, încerc să pun în practică, mă inspir de pe internet sau combin diverse idei până îmi iese ceva ce îmi place. E foarte importantă şi inspiraţia de moment, cum combini culorilor şi formele, materialele. Pentru a decupa aproape perfect îmi fac şabloane din carton pentru formele pe care le îmbin la fiecare model. Când stabilesc un preț țin cont de prețul materialelor utilizate, timpul aferent realizării și un mic procent de profit. În cazul meu acesta variază între 5 și 10 lei”, povesteşte Mădălina, care îşi vinde produsele pe pagina sa de Facebook, Awa Boutique, la târguri, printre prieteni și colegi de serviciu. În general, clienţii săi sunt femei cu vârste între 25 si 60 de ani.

Visează să transforme hobby-ul în afacere

Precaută, Mădălina Manea nu aşteaptă prima zi de primăvară ca să se pună în mişcare, ci începe munca din toamnă. „Lucrez pe stoc și când vine o comandă o onorez imediat. Am conceput mărțişoarele în așa fel încât să poată să fie purtate și pe parcursul anului. Astfel am creat mărțişoare-broşă, firul roşu-alb putându-se îndepărta cu ușurință. Aceste modele se pot vinde și pe parcursul anului”, se încurajează tânăra. Ştie că pasiunea sa nu îi aduce deocamdată câştiguri fabuloase, dar visează la ziua în care hobby-ul se va transforma în afacere.