Main menu

header

617 32 1de Silviu Ghering

Astăzi, când și copii de grădiniță au telefoane inteligente şi se joacă pe internet cum se jucau părinții noștri, fără supărare, cu toată dragostea, în... țărână, fotografia nu mai impresionează pe aproape nimeni. Facem poze cu rutina cu care mâncăm. Dar în urmă cu o sută și ceva de ani fotografia era marea minune a tehnicii, „grozăvia” care tăia respirația și „fura” sufletul. Lăsați câteva momente laptopul și iPhone-ul și priviți mai jos în trecut, la acele vremuri de pionierat și speranțe.

1837

Primul daghereotip.

Daghereotipia a fost prima tehnică fotografică reuşită. Dezvoltată de Louis Daguerre împreună cu Joseph Nicéphore Niépce. Imaginea se formează într-un amalgam de mercur şi argint. Vaporii de mercur produşi de încălzirea mercurului lichid sunt folosiţi pentru developarea plăcuţei de cupru acoperită cu un strat de argint devenit fotosensibil prin tratarea cu vapori de iod, ceea ce duce la formarea de cristale de iodură de argint pe suprafaţa argintată.

1839

Prima fotografie portret.

617 32 2Robert Cornelius, un chimist olandez care imigrase în Philadelphia, şi-a realizat un portret prin intermediul tehnicii daghereotipiei. E primul portret uman fotografiat vreodată!

1858

Primul fotomontaj din lume.

617 32 3În 1858, Henry Peach Robinson a realizat primul fotomontaj din lume prin combinarea unui număr de negative ale aceleiaşi imagini.

1860

Prima fotografie aeriană din lume.

James Wallace Black a fotografiat Bostonul dintr-un balon.

1860

Clan de samurai.

Originea samurailor datează din perioada Heian, din anul 710. Au fost cea mai mare castă din Japonia, atingând apogeul chiar în decada 1860-1870. Războinici de temut, urmau cu sfințenie și onoare un set de reguli confucianiste, cunoscut sub numele de „bushido”. Fotografia, una dintre primele din istorie, a fost făcută în timpul Războiului Boshin de fotograful britanic Felice Beato.

1860

Port popular de Bucureşti.

În perioada 1860-1870, Carol Popp de Szathmary a publicat un volum cu 100 de fotografii. A fost printre întâii 10 fotografi din Europa şi a realizat primul reportaj fotografic de război din lume în timpul Războiului Crimeii (1853-1856), recunoscut astfel drept primul fotojurnalist din lume.

1866

Dealul Spirii, București, Țara Românească.

617 32 4O panoramă de pe Dealul Spirii a lui Carol Popp de Szathmary, inclusă în albumul celor 100 de fotografii publicate între 1860 şi 1870.

1870

Singura fotografie cu o quagga în viaţă.

Quagga (sau cvaga) este o subspecie de zebră din Africa de Sud, dispărută la sfârșitul secolului al XIX-lea. Era răspândită numai în sudul Africii, de-a lungul Râului Vaal. Ultimul exemplar văzut în stare de libertate a murit în anul 1872, iar cel din fotografie (din Grădina Zoologică din Amsterdam) a murit în anul 1883.

1872

Dovada!

Eadweard Muybridge, un fotograf britanic, a fost angajat de Leland Stanford (fondatorul celebrei universități cu acelaşi nume), să rezolve o problemă (unii spun că ar fi fost vorba, de fapt, despre un pariu de 25.000 de dolari!): există vreun moment în galopul unui cal în care toate cele patru copite părăsesc pământul? Muybridge a aranjat 12 camere de fotografiat de-a lungul traseului de alergare al unui cal, a legat cu o sfoară declanşatorul fiecărei camere și a trecut sforile respective pe cealaltă parte a traseului, perpendicular pe direcția de deplasare a calului, astfel încât, de câte ori acesta depăşea o cameră, o și declanşa. Seria de fotografii a dovedit că există un moment în care toate cele patru copite ale unui cal părăsesc pământul în plin galop!

1872

Prima fotografie color.

617 32 5Louis Ducos du Hauron a surprins o vedere a oraşului Angouleme din sudul Franţei.

1876

Naşterea fotojurnalismului.

Fotograf şi călător, John Thompson şi-a croit o carieră din portretizarea oamenilor străzii din Londra acelei vremi. Fotografia se numeşte „Târâtoarele” şi a fost realizată ca parte a proiectului „Viaţa străzii din Londra”.

1884

Statuia Libertății în construcție la Paris.

Una dintre primele fotografii cu celebra statuie-monument din portul Liberty Island, New York, este făcută în atelierele sculptorului Frédéric Auguste Bartholdi (1834-1904), autorul grandiosului proiect, la capătul din aval al Insulei Île des Cygnes de pe Sena.

1893

Prima fotografie subacvatică.

Realizată de cercetătorul francez Louis Boutan. Modelul a fost atât de încântat de idee, încât a ţinut placa de identificare cu susul în jos.

1897

Meci de box la bordul navei USS Oregon.

617 32 6USS Oregon (BB-3) a fost un vas de război al Marinei Statelor Unite. A fost lansat la 26 octombrie 1893 și livrat Marinei la 26 iunie 1896. Fotografia a fost făcută la primul eveniment sportiv desfășurat la bord, un meci de box între un matelot și un tunar, asistați de membrii echipajului.

1900

Camera mamut.

Autor: George R. Lawrence. L-a costat 5.000 de dolari! A avut nevoie de 15 oameni ca să mute şi să opereze aparatul gigantic. A fost angajat de compania „Chicago & Alton Railway” să facă cea mai mare fotografie (2,4 metri x 1,4 metri) unui tren al companiei, folosită apoi pentru a ilustra loganul: „Cea mai mare fotografie din lume, pentru cel mai frumos tren din lume”.

1904

Cea mai scumpă fotografie.

Realizată de Edward Steichen pe un lac din Long Island, New York. Un exemplar extrem de rar al acestei fotografii a fost vândut în februarie 2006 pentru 2,9 milioane de dolari!

1906

San Francisco după cutremur.

617 32 7Miercuri, 18 aprilie 1906, la ora 5:12 dimineața, s-a produs cel mai mare cutremur din istoria orașului San Francisco. Epicentrul s-a situat în apele Oceanului Pacific, la aproximativ 3 km de oraș. Cutremurul s-a manifestat de-a lungul faliei San Andreas, atât spre nord, cât și spre sud, pe o distanță totală de 477 km. Este considerat unul dintre cele mai mari dezastre naturale din istoria Statelor Unite. Numărul total de victime s-a ridicat la peste 13.000 de decese, cea mai mare pierdere de vieți omenești din istoria Californiei.