Main menu

header

618 27 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Cine n-o cunoaște?! De la eschimoșii din Groenlanda și Alaska până la ultimul trib de canibali cunoscut, Korowai, din vestul insulei Noua Guinee, care trăiește ca în epoca de piatră, toată lumea de pe Pământ știe câte ceva despre cea mai populară păpușă din lume. Dar cine este, de fapt, Barbie, cine a inventat-o, care este povestea ei? TAIFASURI vă dezvăluie mai jos cum s-a „născut” cea mai iubită, dar, în același timp și cea mai controversată „jucărie”, care, atenție, s-a vândut în peste un miliard și jumătate de exemplare în 143 de țări! În 58 de ani, câți a împlinit Barbie chiar la 9 martie. Pentru că pe certificatul ei de naștere este scris 9 martie 1955, New York, Târgul Internațional de Jucării „Toy”. Atunci a fost prezentată, lansarea pe piață urmând abia în 1959.

Botezată după „sursa” de inspirație

618 27 2„Mama” lui Barbie a fost Ruth Handler (4 noiembrie 1916 - 27 aprilie 2002), care și-a urmărit fiica de 10 ani, Barbara, în timp ce aceasta se juca cu păpușile ei de hârtie, populare la acea vreme și numai cu figuri de copii, observând că fetița se distra oferindu-le acestora roluri de adulți. Așa i-a venit ideea unei păpuși cu corp de adult, pe care i-a împărtășit-o și soțului săi Elliot, co-fondator al companiei de jucării „Mattel”, care deține licența fabricării lui Barbie. Păpușa cu aspect de domnișoară a cunoscut un succes răsunător încă din primul moment, fiind solicitată de o mulțime de producători, care au urcat prima comandă la nu mai puțin de 269.000 de bucăți! Ruth Handler și-a dat seama că păpușa avea nevoie de un nume și a „botezat-o” Barbie, evident după numele fiicei sale Barbara.

Au anunțat despărțirea printr-un comunicat de presă!

Numele complet al lui Barbie este Barbara Millicent Roberts. Într-o serie de cărți publicate de Random House în anii ’60, părinții săi se numeau George și Margaret Roberts, din orășelul (fictiv) Willows, Wisconsin. În cărțile publicate de Random House, se spunea despre Barbie că a urmat Liceul (fictiv) Willows, în timp ce în cărțile Generation Girl, publicate de Golden Books în 1999, se spunea că a urmat Liceul (fictiv) Manhattan International din New York City (foarte asemănător cu liceul real Stuyvesant). Pentru că nu se putea o „fată” ca ea să nu aibă și un iubit, Barbie a avut o relație cu Ken, care a apărut pe piață în anul 1964. Ken a fost „botezat” după numele altui copil al inventatoarei lui Barbie, Ruth Handler. În jurul acestei relații s-a constituit o adevărată poveste, iar în 2004 a apărut, nici mai mult, nici mai puțin, decât un comunicat de presă care anunța oficial... despărțirea celor doi! Urmată de o împăcare ca-n povești în 2011...

Are zeci de animăluțe, prieteni, mașini și ținute

Barbie are o sumedenie de animale de companie: 21 de câini, 12 cai, 3 ponei, 6 pisici, un papagal, un cimpanzeu, un urs Panda, o girafă și o zebră. Deține o adevărată colecție de mașini și de... prieteni: Teresa Hispanica, Midge, Christie Afro-americana și Steven, iubitul lui Christie. Totodată, au fost creați frații și verii lui Barbie: Skipper, Todd și Stacie (care sunt frați gemeni), Kelly, Krissy și Francie. Barbie s-a împrietenit și cu Blaine, un surfer australian, cât timp a fost despărțită de Ken după 2004. Cariera sa a fost creată astfel încât să confirme multitudinea de job-uri pe care le-ar putea avea o femeie: dentist, astronaut, star rock, candidată la președinție, profesoară, medic veterinar, soldat sau cântăreață. A fost atletă de Olimpiadă și deține o licență de pilot al unei linii aeriane comerciale bine cunoscută în SUA. Nu mai amintim de garderobă, ținutele sale fiind de ordinul sutelor!

De la propriul serial tv la o cafenea în Taiwan

618 27 3Barbie a devenit un simbol cultural în America, iar în 1974, timp de o săptămână, o secțiune din Times Square din New York a fost redenumită „Barbie Boulevard”. Barbie și-a făcut debutul în televiziune cu propriul serial „Barbie” (1987) și a apărut în filmele „Toy Story 2” (1999) și „Toy Story 3” (2010). În 2013, a fost deschis în Taiwan un bar cu tematica Barbie, numit „Barbie Cafe”. Cu timpul, aspectul păpușii a fost perfecționat. Astfel, în 1965, o firmă americană lansează modelul „American Girl Barbie”, păpușa cu mâini și picioare pliabile, iar în cinci ani de la lansare, firma vindea deja 3 milioane de păpuși pe an. În 1967, alt american lansează păpuși îmbrăcate după modelele prezentate pe marile podiumuri de modă, în 1970 piețele lumii sunt umplute de păpuși Barbie blonde, brunete, roșcate, adaptate tipurilor etnice de pe toate continentele, iar în 1971 ochii i-au fost redesenați astfel încât să pară că privesc înainte.

Prețul-record de vânzare: 9.000 de lire sterline

Compania-mamă „Mattel” estimează că există mai bine de 100.000 de colecționari ai păpușii, 90% dintre aceștia fiind femei cu media de vârstă de 40 de ani, care achiziționează mai mult de 20 de păpuși Barbie pe an. 25% dintre ele alocă suma de 1.000 de dolari SUA anual pentru păpuși. Păpușile „Barbie Vintage” sunt cele mai valoroase la licitații. Dacă o păpușă originală costa în 1959 doar 3 dolari, în 2004 aceeași păpușă ambalată s-a vândut cu 3.552 de dolari pe eBay. La 26 septembrie 2006, o păpușă Barbie a stabilit recordul mondial la 9.000 de lire sterline (17.000 de dolari la acea vreme) la o licitație în Londra. Păpușa licitată a fost „Barbie Midnight Red” din 1965 și făcea parte dintr-o colecție privată de 4.000 de păpuși, vândute de două femei din Olanda, Ietje Raebel și fiica sa Marina. În ultimii ani, „Mattel” a vândut o gamă extinsă de păpuși Barbie cu țintă specială către colecționari, incluzând versiuni de porțelan, reproduceri vintage și reproduceri Barbie ale personajelor din filme și seriale, cum ar fi „The Munsters” sau „Star Trek”. Sunt disponibile, de asemenea, ediții de colecție care o înfățișează pe Barbie cu diferite identități etnice. În 2004, „Mattel” a introdus Sistemul de Culori pentru edițiile de colecție: roz, argint, aur și platină, în funcție de numărul de păpuși produse.

Cea mai iubită jucărie din lume a împlinit 58 de ani, timp în care s-a vândut în peste un miliard şi jumătate de exemplare

După 2009, multe fete din Rusia, Ucraina, Japonia, SUA, Anglia sau România (Bianca Drăgușanu, Sabrina Fabian) au încercat cu disperare să se „tuneze“ ca să semene cu păpușile Barbie, rezultatele fiind chiar stranii, deși le-au adus celebritatea, cele mai bune exemple fiind ucrainiencele Anastasia Șpaghina și Valeria Lukianova

Kerry Miles (33 de ani) din Anglia a cheltuit, în ultimii şase ani, 100.000 de lire sterline pentru a arăta ca păpuşa Barbie şi spune că dacă soţul său i-ar cere să renunţe la operaţiile estetice, ar divorţa. Prietenii şi familia sa consideră că arăta mai bine înainte să înceapă operaţiile estetice

Noua Barbie este mai scundă şi mai grăsuţă!

Sunt destule „voci” care consideră că Barbie este o reprezentare deformată a realității, impunând standarde fizice cu adevărat imposibil de atins. „Barbie este o adevărată otravă, cu efecte psihice și fizice negative asupra tinerelor”, susține cercetătorul american Nickolay Lamm. Potrivit acestuia, nici măcar 1% dintre fetițele din SUA nu au o conformație fizică similară celei propuse de celebra papușă. După ani de studii antropologice, Nickolay Lamm a reușit să realizeze profilul adevăratei Barbie. Noua Barbie este mai scundă și mai... grăsuță! „Dacă ar fi să le comparăm, diferențele sunt cu adevărat incredibile, însă aceasta este realitatea. Clasica Barbie are un profil anorexic, dăunător, toxic, care nu are nicio legătură cu un corp sănătos. Noua Barbie are adevăratele standarde”, afirmă Nickolay Lamm.