Main menu

header

de Ana Trifan

În Grecia, nu numai că veţi întâlni unele dintre cele mai importante centre ale ortodoxismului, dar vă veţi încărca atât spiritual, cât şi fizic cu energia pe care o dă istoria sacră a acestor locuri splendide.

Athos şi Meteora, bijuteriile ortodoxiei
Athosul este un munte sfânt, păzit de apele albastre şi limpezi ale Mării Egee, centrul ortodoxismului, care adună nu mai puţin de 20 de mănăstiri, 12 schituri şi 1.500 de călugări. Considerat o bijuterie a creştinismului, nu trebuie să îl rataţi dacă ajungeţi în vacanţă pe tărâm grecesc. Există însă şi o mică problemă: prezenţa femeilor este interzisă, iar singura consolare rămâne o croazieră cu vaporul (pentru 15 euro) pe lângă Muntele Athos, în care se pot admira, de la o distanţă acceptabilă faţă de ţărm, mănăstirile ajunse atât de faimoase. Interzicerea accesului pentru femei are o tradiţie de peste 1.000 de ani. Cele care vor încerca să se strecoare pe Athos fără permisiune riscă închisoare între 1 şi 2 ani!
Muntele Athos are o înălţime maximă de 2.033 m, peninsula având o lungime de 60 km şi o lăţime cuprinsă între 8 km şi 12 km, cu o suprafaţă totală de 360 km pătraţi. Regiunea este autonomă din punct de vedere administrativ şi se conduce după propriile legi. La Athos se ajunge uşor de la Salonic, de unde se ia un autobuz către Ouranoupolis, localitatea din care turiştii se îmbarcă apoi pe un vapor ce îi duce spre Athos.

Permis special pentru patru zile
Dar înainte de a păşi pe vapor este nevoie să obţineţi un permis special, care vă va da drept de vizită pentru patru zile pe Athos. Permisele se ridică personal de la biroul deschis în acest scop la Ouranoupolis. Dacă nu sunteţi ortodox trebuie să faceţi din timp o cerere la Ministerul de Externe din Grecia - Directoratul bisericii -, pentru a vi se permite accesul pe munte. Mănăstirile de pe Athos sunt greceşti, sârbeşti, bulgăreşti şi ruseşti. Românii sunt reprezentaţi la Athos doar prin două schituri: Schitul Sfântul Dumitru Valahu şi Schitul Sfântul Ioan Botezătorul (sau Prodromu).

Călugării vă pot găzdui pentru 24 de ore
Pentru cazare puteţi alege Ouranoupolis sau Salonic. Preţurile diferă în funcţie de sezon şi de sărbătorile religioase. Dacă primăvara şi toamna puteţi găsi cazare începând cu 30 de euro pe cameră, în hotel de 2 stele, şi 30-35 de euro în unul de 3 stele, în perioada vacanţelor de vară sau a Sărbătorilor Pascale aşteptaţi-vă să plătiţi cel puţin dublu pentru acelaşi camere. Cazarea într-un apartament în care pot locui patru persoane, într-o pensiune din Ouranoupolis, costă 60 de euro pe noapte. Cazarea şi masa sunt gratuite în mănăstirile de pe Muntele Athos. Însă pentru aceasta trebuie ca agenţia de turism prin care mergeţi să aibă o înţelegere cu călugării. Dacă plecaţi singur trebuie să anunţaţi din timp la mănăstire şi să explicaţi că aveţi un interes religios sau cultural ca să primiţi găzduire. Durata maximă de cazare la mănăstiri este de 24 de ore.

Mănăstirile care înfruntă cerul
Meteora e locul bătrânilor sihaştri, cu mănăstiri frumoase ca un vis, înălţate pe stânci ascuţite, ce sfidează cerul. Dacă vreţi să vizitaţi în linişte mănăstirile de la Meteora fără să fiţi deranjaţi de căldurile insuportabile ale verii sau de valurile de turişti, atunci alegeţi să mergeţi aici primăvara. După ce veţi străbate Câmpia Tessaliana, pe un drum care nu supără cu nimic linia orizontului, ajunşi la Kalambaka vă va fi greu să vă luaţi privirile din… cer. Munţii Olimpului şi cei ai Ossei s-au despărţit cândva aici, iar apele lacului din această zonă şi-au găsit calea spre Marea Egee. Munţii s-au transformat în stânci şi pietre uriaşe, cu înălţimi de până la 4.000 de metri! Cu puţină răbdare, la numeroasele serpentine şi cu ochii înălţaţi spre rămăşiţele bătăliei dintre cei doi munţi şi ape, veţi ajunge la sfârşitul traseului, ce poate fi străbătut cu maşina, şi va trebui să începeţi să urcaţi scările săpate în piatră, ce vă vor purta către cele 24 de mănăstiri cocoţate înfricoşător pe stânci. Călugări ca nişte umbre, bisericuţe şlefuite ca la bijutier, icoane din alte vremuri, scările de lemn pe care se căţărau sihaştri şi cuşti trase de funii, cu care, cândva, se făcea transportul călugărilor şi al alimentelor… Toate le veţi găsi la mănăstirile de la Meteora. Vă veţi bucura de un popas odihnitor în fostele piviniţe ale mănăstirilor şi veţi admira de pe verande minunile pe care natura şi ortodoxia le-au făcut în această zonă.
Kalambaka, cel mai apropiat oraş de Meteora unde vă puteţi caza, se află la 235 km de Salonic şi la 350 km de Atena. Tarifele la cazare în zonă, în această perioadă, încep de la 40 de euro o cameră dublă în hoteluri de 2 stele sau la casele de oaspeţi. Hotelurile de 3 stele au tarife ce pornesc de la 60 de euro pentru o cameră dublă.

Atenţie! Nu se percepe taxă pentru vizitarea mănăstirilor de la Meteora

 

Cu maşina sau cu avionul

Ca să ajungeţi la Salonic şi de acolo să mergeţi la Athos sau la Meteore, nu vă temeţi să plecaţi la drum cu propria maşină. Nu e atât de departe pe cât probabil vă imaginaţi. De la Bucureşti la Salonic nu sunt mai mult de 700 km! Va trebui însă să străbateţi Bulgaria şi e recomandabil să o faceţi pe timp de zi. Se iese din România pe la vama Giurgiu şi se intră în Grecia pe la Kulata.
Exista şi zboruri de linie, precum şi zboruri low-cost către Salonic, din Bucureşti. Dacă aţi ales călătoria cu avionul, în Grecia puteţi utiliza transportul public sau puteţi închiria o maşină pentru  25-30 de euro pe zi.