Main menu

header

620 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Grădina Botanică din Cluj, pe podiumul mondial!

Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca este considerată între primele trei dintre cele mai frumoase din lume! Este recunoscută la nivel internațional nu numai datorită numeroaselor plante care cresc aici, unele dintre ele foarte rare și spectaculoase, dar și pentru amenajarea, pe cât de spectaculoasă, pe atât de ingenioasă, a terenului din interiorul ei, propice dezvoltării speciilor de plante de pe toate meridianele lumii.

10.000 de specii, vestigii romane și colț de rai... japonez

Iată numai câteva lucruri interesante despre Grădina Botanică din Cluj-Napoca: are o suprafață de 14 hectare, şase sere și două grădini exterioare cu plante exotice; este împărțită în şase sectoare, în funcție de tipurile de plante; adăpostește peste 10.000 de specii de plante din toate zonele lumii; deține cel mai bogat ierbar din țară, cu peste 650.000 de coli cu plante; în sera acvatică se află lotusul de Amazon, ale cărui frunze pot ajunge până la 1,5 m în diametru și pot susține greutatea unui copil; adăpostește vestigii romane descoperite în oraș și mutate aici; conține un colțișor de rai... japonez, un lac artificial cu o mică insulă în mijloc, pe care toate construcțiile și amenajările sunt realizate în stilul arhitectural tradițional japonez „gyo-no-niwa”; adăpostește un trunchi uriaș de copac secular, adus aici după ce a fost tăiat din zona stadionului „Ion Moina”, odată cu modernizarea acestuia și transformarea lui în „Cluj Arena”; are un turn cu apă construit în 1920, devenit loc de belvedere asupra grădinii și orașului; este „înrudită” cu peste 450 de grădini botanice din 89 de țări din întreaga lume.

Are o plantă nouă pentru întreaga lume!

La Grădina Botanică din Cluj puteți admira și o nouă specie de plantă. Nu este doar o specie nouă pentru România, ci este o specie nouă pentru întreaga botanică mondială! Descoperită de biologul român Mátis Attila în Dobrogea, a fost botezată „Ferula mikraskythiana”, și singura populație de 172 de indivizi este localizată în Rezervația Pădurea Dumbrăveni, aflată foarte aproape de granița cu Bulgaria.

Pentru denumirea populară a noii plante găzduite de Grădina Botanică „Alexandru Borza“ din Cluj-Napoca, propunerea biologilor este „aerel dobrogean“