Main menu

header

627 33 1de Roxana Istudor şi Claudiu Melinte

La doar un an după moartea fiului său, prințul Rudolf de Austria, împărăteasa Elisabeth, cunoscută în toată lumea drept Sissi, comanda un palat dedicat eroului grec Ahile, în regiunea Gastouri, lângă orașul Corfu. Mare admiratoare a culturii elene, Sissi a edificat un monument de excepție, care a dăinuit, captivând și astăzi prin eleganță.

Expresia căutării înfrigurate a frumuseții

627 33 2Palatul Achilleion a devenit expresia căutării și ilustrării prin artă a frumuseții, însușire prin care împărăteasa Austriei s-a remarcat întotdeauna. Pentru a-i transpune viziunea, a fost angajat renumitul sculptor german Ernst Herter să dea viață unui alai de personaje mitologice ale Greciei Antice. Fiind dedicată marelui erou Ahile, clădirea îl înfățișează în nenumărate ipostaze, cu precădere scene din războiul Troiei. Grădinile imperiale care înconjoară edificiul oferă o panoramă unică. În timp, Achilleion a devenit locul favorit al împărătesei pentru petrecerea vacanțelor. După asasinarea sa, în 1898, Kaiserul Wilhelm al II-lea a folosit splendida reședință pentru întâlniri politice, Achilleion transformându-se într-un adevărat centru diplomatic la începutul turbulentului secol al XX-lea.

Ansamblu de o rară spectaculozitate

627 33 3Ce pot admira vizitatorii de astăzi? Palatul are o intrare grandioasă, susţinută de patru coloane albe. Turiștii sunt întâmpinați de Sissi, înfățișată într-o statuie din marmură. Unul dintre cele mai impresionante elemente este holul principal, cu o scară pictată, ale cărei ornamente se reflectă maiestuos în oglinzile aşezate pe pereţi special pentru a se obține maximum de efect. Tavanul, de asemenea, decorat cu picturi, întregește un ansamblu de o rară spectaculozitate. La parter există o capelă de mici dimensiuni, precum și încăperi zugrăvite într-o largă paletă de culori, de la galben la verde marin, împodobite cu mobilier din lemn masiv. Sunt săli-muzeu care evocă, prin intermediul fotografiilor, atmosfera epocii sau prezintă, în ipostazele specifice timpului, oaspeți care au fost găzduiți la castel.

Priveliște unică

627 33 4De o certă importanță și de mare interes pentru turiști sunt obiectele personale expuse ale împărătesei și ale Kaiserului Wilhelm al II-lea, care, la rândul său, a imprimat locului o notă proprie după ce și-a stabilit aici reședința de vară. Unul dintre cele mai impresionante astfel de semne ale preferinței sale pentru acest spațiu este o statuie a lui Ahile de mari dimensiuni, din bronz, care îl înfățișează pe eroul grec cu privirea îndreptată spre orașul Corfu. La etajele superioare, la care se ajunge prin intermediul scării impresionante, alte încăperi bogat ornamentate, pline de evocări ale unor timpuri în care domneau marile familii imperiale. Există și o somptuoasă sală de bal, cu podea din marmură și candelabre strălucitoare, care are ieșire direct în grădina palatului, în care se pot vedea statui ce le reprezintă pe muzele Greciei Antice, alături de plante rare. De pe terasă, priveliștea este unică - se poate observa orașul Corfu și, în zilele senine, întreaga coastă continentală a Greciei.

„Vreau un palat cu coloane și grădini suspendate, care să protejeze de priviri indiscrete. Un palat demn de Ahile, cel care i-a disprețuit pe toți muritorii și nu s-a temut nici de zei“ (Sissi, împărăteasa Austriei)

Spital militar, orfelinat, cazinou

Vremurile nu au cruțat palatul. Astfel, în timpul Primului Război Mondial, Achilleion a fost utilizat de trupele franceze ca spital militar. După încheierea conflictului, a intrat în proprietatea statului grec. Între anii 1921 şi 1924 a fost folosit ca orfelinat de Fundația „Salvați Copiii”, apoi ca sediu al unor instituții guvernamentale elene, precum și ca spațiu în care se organizau licitații. Pe perioada celui de-Al Doilea Război Mondial a fost cartier general pentru trupele Axei. A revenit în proprietatea statului, a funcționat ca muzeu și cazinou timp de peste două decenii (1962-1983), iar astăzi este exclusiv obiectiv turistic.