Main menu

header

628 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

„Grădina“ sălbatică de bujori din Munţii Măcin

Parcul Național Munții Măcinului este o arie protejată, de interes național, în nord-vestul județului Tulcea, pe teritoriile administrative ale comunelor Cerna, Greci, Hamacearca, Jijila, Luncavița și Turcoaia, constituită în scopul conservării și valorificării științifice și turistice a zonei, dat fiind faptul că Munții Măcin sunt cea mai veche formațiune geologică din țară. Din multitudinea de obiective turistice am ales (cu greu!) un traseu care să vă ducă într-o „grădină”. De bujori. Naturală. În luna mai, când bujorii sunt la „maximum”, poienile se colorează într-un roșu aprins, dând impresia că au... luat foc!

Urcuș lejer, pe traseul Cozluk

Ca să ajungeți la bujori, trebuie să urmați traseul Cozluk, marcat cu un punct roșu, ce pornește din satul Greci (15 km de Măcin). Are o lungime de 16 kilometri și urcă pe versantul vestic al Munților Măcin, pe traseul circular Greci - Valea Cozluk - Valea Jugului - Groapa de Aramă - Valea Adâncă - Valea Plopilor - Greci (4h 20″). După un urcuș lejer, în care florile apar sporadic, veți nimeri brusc într-un adevărat „lan” de bujori. Nu știi unde să te uiți mai repede și nu îți vine să crezi că ești la munte! Parcă ești într-o grădină cu bujori plantați special de cineva ca să îți bucure privirea...

Cu bacul peste Dunăre

Cum ajungeți acolo? Destul de simplu. Odată ajunși în Brăila, traversați orașul spre Galați, iar la ieșire nu ratați străduța la dreapta care vă duce la bacul peste Dunăre, care circulă de la 6:00 dimineața până la 10:00 seara, din jumătate în jumătate de oră, spre Smârdan. De unde mai aveți 13 kilometri până în Măcin. Dacă veniți din nordul țării, treceți cu bacul de la Galați și mergeți 25 de kilometri pe direcția I.C. Brătianu - Garvăn - Jijila - Măcin. Drum bun!

Ca multe alte trasee din Munții Măcin, traseul Cozluk este ideal pentru o tură de o zi cu bicicleta. Drumul este superb, pădurea de stejari și tei este deasă, iar urcușul este ușor, pentru că, de cele mai multe ori, se duce pe văiugi sau drumuri forestiere