Main menu

header

635 25 1de Roxana Istudor şi Cristian Blănuţă

Cel mai important eveniment al fiecărui an în spectaculoasa Mongolie este Festivalul Naadam, care are loc între 11 și 13 iulie, prilej de a celebra viața nomazilor, obiceiurile străvechi, totul alături de mâncarea tradițională, un adevărat regal de gusturi specifice. Festivitățile coincid cu Ziua Națională a Mongoliei, 11 iulie.

Etalare de ritualuri și de costume

635 25 2Prezent pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO, Festivalul Naadam este o etalare la scară impresionantă de ritualuri și de costume, o desfășurare de competiții cum sunt călăria, luptele și trasul cu arcul, defilări de strălucitoare costume care s-au păstrat de pe vremea lui Ginghis Han. Festivalul are loc în toate provinciile și districtele țării, fiecare entitate administrativă organizându-și varianta proprie a festivităților. Cel mai impresionant festival are loc în capitala Ulan Bator. În deschiderea spectaculoasă este o paradă plină de culoare, care începe cu ritualul celor nouă steaguri albe ale lui Ginghis Han, purtate de soldaţi îmbrăcaţi în uniformă clasică a armatelor acestuia, într-o cadenţă perfectă, pe muzică militară, după care intră în scenă sute de atleţi, călugări şi artişti îmbrăcaţi în costume tradiţionale din diverse epoci şi zone ale ţării, alături de muzicanţi şi de dansatori cu măşti. Apoi încep întrecerile.

Competiție sportivă la scară națională

635 25 3Numit şi „cele trei jocuri ale bărbaţilor”, festivalul este de fapt o competiţie sportivă ce adună concurenţi din toate colţurile ţării şi din toate clasele sociale. Întrecerea constă în trei probe masculine: lupte corp la corp (wrestling), curse de cai şi trasul cu arcul. Recent, au fost şi femeile acceptate la întreceri, însă numai pentru ultimele două probe, cea de wrestling rămânându-le totuși interzisă. La luptele corp la corp participă 512 sau 1.024 de sportivi îmbrăcaţi în costume tradiţionale „zodog”, încălţaţi cu cizme clasice mongole. Cursele de cai sunt împărţite în şase categorii şi se desfăşoară pe o distanţă de 15-30 de kilometri, în funcţie de vârsta cailor, cu 300-500 de cai pentru fiecare cursă. Jocheii sunt copii cu vârsta de până la 12 ani, care învaţă astfel de mici să călărească. Întrecerea de tras cu arcul este unul dintre cele mai vechi sporturi din ţară şi constă în ochirea de pe loc sau de pe cal a unei ţinte mici, din piele - bărbaţii, de la 75 de metri, femeile, de la 60 de metri.

Victoria cailor, stropită cu... lapte de iapă

Cu origini în epoca hunilor, când bărbaţii aveau ocazia să-şi demonstreze puterea şi curajul, Festivalul Naadam s-a perpetuat până în zilele noastre, devenind sărbătoare naţională în 1921 şi se celebrează de atunci în fiecare an. Poate cel mai spectaculos moment al festivalului sunt cursele de cai, organizate după vârsta și sexul animalelor în cinci categorii. Startul curselor este un spectacol prin el însuși: toți caii se adună în dreptul unui semn, trec linia de sosire și apoi îl urmează pe un conducător până la linia de start. Ajunși acolo, după un semnal din fluier se întorc și galopează spre finish cât pot de iute. Chiar dacă unul dintre micii jochei cade, calul nu este descalificat, ci doar trece într-un segment inferior. Primii cinci cai care trec linia de sosire sunt declarați câștigători și au parte de laude, fiind stropiți cu lapte de iapă. Jocheii nu sunt foarte sărbătoriți, întrucât se consideră că nu au făcut mare lucru pentru a obține victoria.

Cel mai mic luptător are șansa de a-l învinge pe cel mai mare

635 25 4Luptele care au loc în cadrul Festivalului Naadam au două versiuni. În esență, este vorba despre a pune adversarul cu umărul sau partea superioară a corpului la pământ. Întrecerile au loc de regulă pe terenuri cu iarbă, iar competitorii nu sunt împărțiți pe grupe de greutate, astfel încât chiar și cel mai mic participant îl poate învinge pe cel mai mare. Există doar stadii, după câte runde sunt implicate - pasăre (cinci runde), uliu (șase runde), elefant (șapte runde), garuda (opt runde), leu (nouă runde), titan (învingătorul final, cu rang de leu). Luptele se desfășoară în mai multe stiluri, iar costumele pe care le poartă competitorii au numeroase elemente tradiționale, cum sunt „jodag”, piesele care lasă la vedere pieptul combatanților încă de pe vremea unei legende care spune că o femeie i-a învins cândva pe toți bărbații, apoi și-a descoperit pieptul, pentru a demonstra cine este. Înainte și după luptă, fiecare concurent execută un tip de dans prin care imită un animal.

Sudoarea cailor învingători este considerată aducătoare de fericire, de aceea spectatorii se îmbulzesc să-și atingă de caii transpirați obiecte pe care apoi le pun acasă, la altarul familiei

La Festivalul Naadam au asistat de-a lungul timpului personalități internaționale de rangul cel mai înalt, printre care fostul secretar general al ONU Ban Ki-Moon sau fostul vicepreședinte al SUA, Joe Biden

Poezii şi cântece dedicate concurenţilor

Întrecerile sportive sunt îmbogățite de o mulțime de manifestări de sărbătoare, cum sunt degustările de produse culinare tradiționale, muzica populară, meșterii și toate felurile de manifestări culturale cu puternic accent folcloric și cu elemente specifice care vin din negura vremurilor, păstrate cu sfințenie din generație în generație de un popor conservator și mare continuator de datini. Atmosfera este fastuoasă, iar momentul de desfășurare a festivalului este cel mai bun din an, atunci când vremea este blândă și însorită. Pe acest fundal are loc etalarea, unică în lume, de obiceiuri nomade, de la preparatele culinare la costumele imaginate cândva special pentru acest mod de viață. Participanții la concursuri primesc premii pentru performanțele lor, și toată lumea este încurajată să participe, inclusiv copiii. Pe lângă distincții, participanții au ocazia să audă cântece și poezii care le sunt dedicate, iar obiectele cu care concurează sunt în integralitate tradiționale, onorându-se astfel secole de păstrare a obiceiurilor populare.