Main menu

header

637 27 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

În centrul provinciei Hunan, din China, străjuiește un munte-spectacol, ale cărui priveliști taie răsuflarea oricui. Încărcat de legende și de locuri unice în lume, Muntele Tianmen este considerat unul dintre cele mai fascinante locuri de pe Terra.

Telecabina cu cel mai lung traseu din lume

637 27 2Cei care vor să se delecteze cu unele dintre cele mai spectaculoase priveliști au la dispoziție telecabina cu cel mai lung traseu din lume. Parcurge șapte kilometri, iar desfășurarea întregului parcurs durează circa 30 de minute. Ultima parte a călătoriei memorabile este foarte abruptă, telecabina urcând la 37 de grade peste stânci uimitoare, până spre vârfurile muntoase. Pamorama este fantastică: piscuri amețitoare, 99 de curbe strânse pe drumul spre vârful muntelui, văi profunde, sculptate în inima peisajului.

Pasarelă de sticlă pentru cei tari de inimă

637 27 3Unul dintre elementele de senzație ale unei călătorii pe Muntele Tianmen este drumul suspendat deasupra stâncilor. A fost construit pe marginea unor stânci enorme, verticale, are aproximativ 1,6 kilometri și este situat la o înălțime de 1.400 de metri. Denumit „Calea pe Dragon”, este o pasarelă care amplifică la maximum efectul vizual al trecerii prin peisajele Muntelui Tianmen. A fost dată în folosință în 2016, uimind și prin construcție, și prin efectul asupra vizitatorilor, fiind echipată cu peste 70 de bile de sticlă, fiecare cântărind circa 750 de kilograme. Specialiştii au realizat peste 100 de teste pentru a demonstra că podul rezistă la o greutate echivalentă cu cea a 800 de oameni. Pasarela împrejmuieşte parcul naţional forestier Zhangjiajie și oferă imagini memorabile, dedicate însă doar celor tari de inimă.

„Drumul destinului” este... transparent

637 27 4Deasupra drumului din Valea fantomelor se află prima cale de sticlă edificată pentru temerarii care vizitează Muntele Tianmen. Intitulată „Drumul destinului”, pasarela transparentă deschisă în 2011 are 60 de metri lungime și 1,6 metri lățime. Perspectiva peisajului înconjurător oferă senzația că persoana care trece pe această pasarelă merge, cumva, pe cer. Alte senzații tari sunt incluse în călătoria cu scaunul pentru două persoane, care urcă spre vârful muntelui, oferind o panoramă pe care doar păsările în zbor o mai pot percepe, cu văi abrupte și cu păduri care se întind cât vezi cu ochii.

Cele 99 de curbe strânse

Cu aspect de carte poștală, părând aproape ireal, drumul cu 99 de curbe strânse duce vizitatorul de la poalele masivului până în vârf. Celebrele puncte întortocheate sunt atât de strânse, încât nu sunt recomandate celor cu rău de mașină, care aleg să ia autobuzul pentru acest traseu. Drumul este un spectacol în sine, ca un „rezumat” al comorilor acestui munte inegalabil - toate priveliștile fascinante sunt accesibile în cele 20 de minute de la momentul startului până la punctul terminus, unul dintre cele mai faimoase locuri din lume, peștera denumită „Poarta Raiului”. Pentru a ajunge la ea există 999 de trepte, denumite „Scara spre Paradis”.

Peștera care străjuiește abisul

637 27 5Între două vârfuri semețe, la capătul celor 99 de curbe și 999 de trepte există o intrare majestuoasă, largă de 30 de metri, săpată în piatră de forța naturii, ca un portal imens către o altă dimensiune. Este intrarea denumită „Poarta Raiului” într-una dintre cele mai renumite peșteri din lume. Peștera, aflată la cea mai mare înălțime de pe glob, oferă imagini spectaculoase, unice. Poate tocmai de aceea Liga mondială de wingsuit (un sport care implică zborul cu ajutorul unui costum special) a organizat primele două Campionate Mondiale la peștera de pe Muntele Tianmen.

Templul-simbol

637 27 6Templul de pe Muntele Tianmen, numit Tianmenshan, a fost edificat în perioada dinastiei Tang (618-907) și este considerat până astăzi un centru major al budismului. Lăcașul modern a fost reconstruit după modelul celui vechi, ocupând un perimetru de peste 10.000 de metri pătrați. Privit dinspre sud-est, pare mai mare decât colinele din jur, ceea ce i-a dus faima de loc dominant al întregului peisaj. Se crede că persoana care se roagă aici va avea parte de sănătate, de fericire și de prosperitate, întrucât templul este foarte aproape de cer.

Masivul magic, asociat cu cerul

Muntele Tianmen are o puternică încărcătură simbolică. Localnicii îl asociază cu cerul, considerând că are puteri magice. În mai multe rânduri aici a avut loc un fenomen inexplicabil: o cascadă a pornit năvalnic, de la peste 1.500 de metri altitudine, în 1949, 1976, 1989 și 1998, fiecare astfel de fenomen fiind înregistrat de oficialități ale statului chinez. Căderea de apă a durat 15 minute, apoi a dispărut la fel de misterios cum apăruse. Oamenii din zonă au luat în calcul datele acestei apariții și consideră că nu sunt întâmplătoare. De altfel, tot așa stau lucrurile și în cazul cifrei 9, atât de prezentă în zonă: potrivit tradiției, acest număr este simbolul împăratului, „fiul soarelui”, și numărul suprem accesibil unei persoane, iar existența cifrei peste tot în jur atestă credința chineză că Muntele Tianmen este un spațiu misterios, la granița dintre lumea reală și cea de dincolo.

În 1999, cei mai buni piloți din lume au fost prezenți în cadrul unui show aviatic la peștera din Muntele Tianmen, transmisiune care a avut o audiență de 800 de milioane de telespectatori

Festivalul zânei vulpilor celebrează iubirea

Pe Muntele Tianmen are loc un eveniment pornit de la o străveche legendă: Festivalul zânei vulpilor. Se spune că o zână a vulpilor care trebuia să devină soție de împărat s-a îndrăgostit de un tăietor de lemne sărac și a dorit să trăiască o viață de muritoare, alături de el. În legătura dintre cele două inimi se blochează lumea iubirii și cea a datoriei, universul celor sus-puși și al celor umili, patima și înțelepciunea. După multe peripeții, zâna și-a unit destinele cu bărbatul ales. Toate acestea sunt celebrate prin muzică, dans, acrobații și momente de magie în cadrul Festivalului zânei vulpilor, care are loc în fiecare an în valea lungă de cinci kilometri a muntelui.