Main menu

header

637 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Paradisul de la Gura Portiţei

Este una dintre cele mai frumoase plaje din lume, inundată de turişti din toate colţurile… globului pământesc, deşi puţini români ştiu de ea. Un sat de pescari, unde lipovenii îşi ridicau colibele acoperite de stuf şi îşi întindeau în apă plasele în urmă cu două, trei decenii, a devenit astăzi cel mai exotic loc de pe litoralul românesc. De la Jurilovca, cea mai mare aşezare de pescari din România, puteți lua vaporaşul, o „rapidă” (citiți „șalupă”) sau o simplă bărcuță. Ajungeți la Gura Portiţei într-un sfert de oră cu „rapida” și spre o oră cu o ambarcaţiune mai lentă. Transportul costă, în medie, 25 de lei de persoană.

Sufletul Deltei, în alb și albastru

Cheiul Portiței vă întâmpină cu o veche lotcă pescăreacă, transformată într-un imens… ghiveci cu flori! După ce „ancorați”, veți păşi pe vechile pontoane pescăreşti și veți vedea zeci de căsuţe tradiţionale lipoveneşti, învelite de stuf, zugrăvite cu alb şi albastru. Sufletul Deltei. La dispoziția turiștilor. Mici, cu dușumea pe jos, oferă un minimum de confort, dar sunt aproape tot timpul închiriate. Oamenii vin la Gura Portiței pentru frumuseţea locului şi pentru linişte. Faceți câţiva paşi şi o să vi se taie răsuflarea: cea mai frumoasă plajă pe care ați văzut-o vreodată vi se dezvăluie, în toată splendoarea sa. Patru kilometri cu nisip fin, de culoarea aurului, spălat de o apă curată, cu reflexii de curcubeu. Din loc în loc, câte un umbrar de stuf sub care vă puteți adăposti de arşiţa verii.

Prețuri pe măsura frumuseții locurilor...

Gura Portiței are un singur complex turistic, care oferă cazare la vilă sau hotel. Prețurile unei camere, de la căsuță la apartament de lux, în vârf de sezon, sunt de la 25 la 110 euro pe noapte. Mâncarea este nu numai gustoasă, ci și... piperată: un borş lipovenesc costă 18 lei, iar o porţie de saramură 32 de lei. O îngheţată este 13 lei, iar un singur papanaş, oferit ca porţie, 9 lei. Gura Portiţei oferă și agrement: hidrobiciclete (16 lei pe oră) sau bărci cu vâsle (50 de lei pe zi sau 20 de lei pe o oră).

Din Gura Portiței se pot face excursii de patru-cinci ore pe canalele Dranov şi Dunavăţ, cu şalupa, prețul „învârtindu-se“ în jurul a 100 de lei de persoană