Main menu

header

640 27 1de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu

„Este infinit de trist când moare un om. Este cu atât mai trist când moare un artist! Dar este îngrozitor de trist și de împovărător când moare un artist al neamului nostru!”, afirma cândva marele Adrian Păunescu. România a pierdut în doar o săptămână patru oameni de valoare, ultima care a plecat dintre noi, la 30 iulie, fiind cântăreaţa Marina Scupra. Ne-a părăsit brusc, fără să se gândească ce lasă în urmă, luând cu ea o mică parte din Univers…

Boala i-a fost depistată în aprilie

„Când moare un artist/ Plâng cocorii/ Zborul lor în cerc/ Vestește teama rătăcirii/ Când moare un artist/ Memoria berzei/ Ca o fotografie arsă/ Rămâne agățată de cer/ Când moare un artist/ Viața se năpustește în sens invers/ Pentru ca totul/ Să se mai întâmple odată”, spun versurile poetului Ion Bogdan Ștefănescu. Marina Scupra, una dintre cele mai frumoase şi talentate cântărețe de muzică ușoară, nu mai este printre noi. S-a ridicat fără să-și ia la revedere, lăsând în urma sa o poveste minunată și înlăcrimată. Se pare că sus, în ceruri, e mult prea multă nevoie de oameni buni… Frumoasă ca un înger, Marina a fost răpusă de o boală necruțătoare: cancer. La doar 49 de ani… Maladia i-a fost depistată cu puțin timp în urmă, în luna aprilie, până în acel moment neavând niciodată vreo problemă de sănătate. Nimeni nu s-a gândit că boala o va înfrânge. Doar Marina a fost întotdeauna o luptătoare... Dar afecțiunea aceasta perversă, care nu a dat niciun semn până în ultima clipă, s-a încăpățânat să stea în trupul său. Nu a vrut să-l părăsească nici în urma operației de extragere a tumorii, maladia generalizând-se galopant în organism, iar medicii, cu toate eforturile făcute, au ridicat neputincioși din umeri… Artista a trecut la dreapta Domnului în spital, deși și-a dorit să-și dea ultima suflare acasă…

A debutat şi a câştigat pe scena de la Mamaia

În anii ’80, Marina Scupra a fost una dintre cele mai sexy prezenţe de pe scena muzicală românească. Cu o voce extraordinară, dar mai ales cu un joc de scenă total diferit de cel al multor artiste de la acea vreme, solista a fost una dintre vedetele acelor vremuri, făcând furori cu zâmbetul său şi formele apetisante. Marina a debutat în anul 1983, la Mamaia, luând atunci Premiul Tinereţii cu piesa „Joc de copii”. Un an mai târziu a fost desemnată marea câştigătoare a Festivalului de la Mamaia, luând trofeul la interpretare. Succesul a fost răsunător, iar Marina din ce în ce mai iubită și mai apreciată. Din păcate, însă, după Revoluția din 1989, marea artistă, ca mulți alți colegi de breaslă, a intrat nemeritat într-un con de umbră. În anul 1993 s-a angajat la Casa de Cultură a Ministerului de Interne. După un an, în 1994, a revenit în forță, în comedia „Concurs de seducţie”, alături de Horia Brenciu şi Tino Furtună, de la trupa „Holograf”. De asemenea, bruneta s-a remarcat în spectacolele Teatrului de revistă „Constantin Tănase”. În anul 2001, a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii „Titu Maiorescu” și până la sfârșitul vieții a fost profesoară de canto la Şcoala Populară de Artă Constanţa.

Cea mai frumoasă declarație de dragoste, alături de Florin Ristei

640 27 2Anul trecut, în cadrul celei de-a III-a ediții a sezonului al X-lea a emisiunii „Te cunosc de undeva”, unde a fost invitată, Marina Scupra a radiat de frumusețe. Optase pentru o schimbare radicală de look și, alături de Florin Ristei, a făcut cea mai frumoasă declarație de dragoste muzicală. Melodii memorabile din repertoriul legendarei artiste, ca „Te iubesc!” sau „Un trifoi cu patru foi!” au sunat impecabil în interpretarea celor doi artiști, iar Marina a fost extrem de fericită, mărturie stând declarația sa: „A fost ceva nou pentru mine, pentru că n-am mai participat la o astfel de emisiune, și m-am simțit extraordinar! Am avut însă niște emoții îngrozitoare. Mă bucur că s-a cântat live și că m-am simțit atât de bine pe scenă. Mai vreau!”.

Și-a dorit doar atât: un album nou

Marele regret al vedetei a fost, ca și al altor colegi de breaslă, faptul că în noua industrie muzicală românească nu era loc și pentru ei, că nu se găseau oameni care să promoveze și muzica lor: „Eu și colegii mei de generație suntem triști că ne vedem și ne auzim atât de rar. Industria muzicală românească este foarte bine organizată, foarte bine pusă la punct, dar nu pentru noi. Pentru altă generație, însă mă bucur pentru ei. Dacă s-ar găsi și pentru noi oameni să ne promoveze și să ne ajute, să ne faciliteze apariția, ar fi extraordinar”. Și a mai avut un vis. Ultimul… Marina a lucrat cu infinită dragoste la câteva piese noi, pe care spera să le poată aduna într-un album: „Proiecte ar fi, ideea ar fi să găsesc și oameni care să mă ajute să le pun în practică. Pregătesc niște piese noi, care mi-aș dori să apară pe un album nou, alături de șlagărele mele mai vechi. Pentru sufletul meu mi-aș dori să apară acest album. Eu lucrez, fac piesele, le înregistrez”.

„Marina Scupra s-a stins... cuvintele sunt de prisos... Dumnezeu să te primească de-a dreapta Lui... Condoleanţe familiei“ (Ovidiu Komornyik)

„Te-ai dus prea devreme. Să-ţi găseşti liniştea acolo unde ai plecat să-i bucuri pe îngeri cu vocea ta minunată. Mi-ai împietrit sufletul de durere, dar probabil că Dumnezeu are nevoie de cei buni lângă El… Odihneşte-te în pace, om frumos! Rămas bun, prieten drag!“ (Mirabela Dauer)

„Cum pentru ea un «mâine» nu va mai exista decât în amintirile noastre, îi spun adio cu durere în inimă acestei cântărețe a sentimentelor curate. Marina a fost ca o «floare a iubirii» veștejită de un destin nemilos. Adio, buna mea prietenă și colegă!“ (Octavian Ursulescu)

Dan Dimitriu, prima iubire

640 27 3La doar 20 de ani, Marina Scupra s-a căsătorit pe ascuns cu compozitorul Dan Dimitriu, de care s-a îndrăgostit la vârsta de 15 ani, când cei doi s-au întâlnit în culisele Festivalului de la Mamaia. Atât de mult a iubit-o pe Marina, încât Dan Dimitriu a divorțat, ca să-şi împlinească dragostea. Rodul dragostei lor sunt doi copii, Dragoș și Antonia, ultima moștenind frumusețea și gingășia mamei sale. Din păcate însă, căsnicia nu a rezistat peste ani, iar cei doi au preferat să-și despartă drumurile. În anul 1990, iubirea i-a surâs din nou Marinei Scupra. Când era însărcinată cu Antonia, aceasta l-a cunoscut pe unul dintre cei mai mari voleibaliști pe care i-a avut România, Claudiu Pițigoi. În 2004, cei doi s-au reîntâlnit și au reînnodat relația, cu ajutorul internetului. Ulterior au început să se întâlnească din ce în ce mai des și și-au dat seama că nu mai pot trăi unul fără celălalt. Acesta a fost motivul pentru care Marina a părăsit Bucureștiul și s-a mutat definitiv la Constanța.