Main menu

header

643 32 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Intitulat Guest House at Graceland (Casa de Oaspeți de la Graceland), situat la câțiva pași de căminul regelui rockului, celebrând viața și moștenirea lui Elvis Presley, decorat de Priscilla Presley... hotelul care îi întâmpină pe cei sosiți în vizită la casa idolului lor este o oglindă a stilului Elvis și o destinație de vis.

La doi pași de celebra proprietate

Atunci când Elvis Aaron Presley a văzut pentru prima dată Graceland, a imaginat mai mult decât un cămin, a creat un vis. Astăzi, pentru milioane de fani ai regelui rockului, acest vis este o destinație. Foarte aproape de Graceland, casa de oaspeți poartă amprenta lui Elvis, întrucât a fost decorată în mare parte chiar de Priscilla Presley. Impunător și ultraluxos, edificiul este, de asemenea, cea mai spectaculoasă îmbunătățire adusă domeniului din 1982, când Graceland a fost deschis publicului, precum și cea mai importantă investiție din orașul Memphis în ultimii aproape 100 de ani.

450 de camere și apartamente

643 32 2Guest House at Graceland îl celebrează pe Elvis în detaliu. Cele 450 de camere și apartamente oferă cazare și servicii complete nonstop, două restaurante, spații pentru conferințe și întâlniri de afaceri, săli de proiecție de filme și de spectacole. Combinația de facilități ultramoderne și rafinament marca Elvis constituie o atracție majoră nu doar pentru fanii artistului, care vor să viziteze proprietatea, ci și pentru turiștii care vor să exploreze Memphis. „Noi nu am avut o casă de oaspeți, Elvis nu putea pune la dispoziție camere prietenilor care înnoptau la noi, trebuia să-i trimită la un hotel din oraș. Dintotdeauna ne-am dorit să facem un hotel în apropierea casei”, povestește Priscilla.

Spații inspirate de regele rockului

643 32 4Când noua casă de oaspeți și-a deschis porțile, în octombrie 2016, vizitatorii au fost uimiți nu doar de eleganța și de capacitatea extinsă a spațiului, ci mai ales de amprenta Elvis, pe care Priscilla a pus-o cu mare atenție, fără însă a face din acel loc un altar. „Nu am dorit să-l punem pe Elvis peste tot, pentru că se poate vedea așa ceva la Graceland. Și, oricum, nu și-ar fi dorit un hotel plin cu poze ale sale. Dar fiecare unitate de cazare din hotel are o atingere Elvis”, explică Priscilla. Astfel, apartamentul regal este inspirat din dormitorul legendei rock până la detaliul televizorului montat pe tavan, un alt apartament este exact ca încăperile în care dormea Elvis când avea concerte în Las Vegas, alte camere amintesc de părinții regelui sau de motto-ul său: „Taking Care of Business” („Ai grijă de afaceri”).

„Cel mai iconic om de pe planetă”

643 32 3Ca în fiecare an, Priscilla a fost din nou la Graceland pentru a comemora dispariția lui Elvis și în luna august 2017, când s-au împlinit patru decenii de când regele rockului a trecut în legendă. „Cred că este cel mai iconic om de pe planetă. După ce am traversat Marea Britanie cu concertele «Wonder of You», în fața unor săli arhipline, am văzut oameni plângând, râzând, dansând și strigându-l ca și cum ar fi fost pe scenă”, povestește fosta soție a lui Elvis. În aceste condiții, prima Săptămână Elvis de la deschiderea Guest House at Graceland a fost un eveniment memorabil. „Fanilor le-a plăcut, pentru că eu știu ce culori îi plăceau lui Elvis, ce tip de mobilier prefera, și aici nu este ceva obișnuit. Hotelul este plin de amprenta lui Elvis peste tot. Am încercat să-i imprimăm «ADN-ul» peste tot în jur, să facem aici un sanctuar Elvis”, adaugă Priscilla.

„Câte puțin din toate lucrurile care l-au definit”

Casa de oaspeți de la Graceland este, așadar, un spațiu care are moștenirea lui Elvis prezentă peste tot, dar într-un mod discret, prin simbolistică. „Există câte puțin din toate lucrurile care l-au definit. Sunt aici piese ale celor de la care își comanda costumele, avem o colecție de mașini și de motociclete, restaurante, toate facilitățile care să-i facă pe oameni să socializeze și să se simtă bine. Este un fel de celebrare a vieții lui Elvis. De ani buni vin mereu aceleași persoane, își aduc apoi și apropiații... Cu toții vorbesc despre Elvis și îi simt prezența”, povestește Priscilla, în cadrul unui interviu pentru „Variety”.

Pelerinaj în masă

Elvis Presley a cumpărat Graceland în 1957, cu puțin peste 100.000 de dolari. De fiecare dată când pleca în turneu, starul avea puse la dispoziție camere de hotel care arătau precum încăperile de la Graceland. În 1977, Elvis a decedat aici. De atunci, Graceland a devenit loc de pelerinaj, cu sute de mii de vizitatori anual. La mormântul său, turiștii se roagă, îngenunchează, îi murmură piesele. Zidul care înconjoară proprietatea este marcat de graffiti care exprimă admirația fanilor. Proprietatea, ce se întinde pe 5,6 hectare, funcționează ca muzeu, este inclusă în Registrul Spațiilor Istorice din 1991 și considerată Reper Istoric Național din 2006. Graceland este al doilea cel mai vizitat obiectiv din SUA, după Casa Albă.

„Am încercat să-i imprimăm «ADN-ul» peste tot în jur, să facem aici un sanctuar Elvis“ (Priscilla Presley)

Vizitatori de seamă

În 2006, președintele de atunci al SUA, George W. Bush, i-a oferit premierului Japoniei, Junichiro Koizumi, un tur al proprietății lui Elvis, Graceland. Șeful Guvernului nipon, fan înfocat al lui Elvis Presley, a fost unul dintre puținii oficiali străini găzduiți în afara reședințelor desemnate. Apoi, în 2010, Prințul Albert de Monaco și logodnica sa, Charlene Wittstock, au sosit la Graceland: „Elvis a marcat și viețile noastre, ca și ale multor altor milioane de oameni. Am vrut să-i aducem un omagiu”, a spus Albert. În 2013, Sir Paul McCartney a lăsat o chitară la mormântul regelui de la Graceland, „pentru ca Elvis să cânte în Rai”. De asemenea, Prinții William și Harry ai Marii Britanii au sosit pe domeniu, într-un tur privat, în 2014. Alți oaspeți de seamă au fost, în timp, foștii președinți Jimmy Carter (SUA) și Oscar Arias (Costa Rica), ambasadori, guvernatori.