Main menu

header

644 22 3de Roxana Istudor

Cercetătorii americani au reușit realizarea unui dispozitiv revoluționar, care modifică dintr-o atingere funcționarea celulelor, având ca rezultat recuperarea funcțiilor organelor.

Pot fi refăcute organe

Specialiștii de la Centrul medical „Wexner” al Universității de stat Ohio au dezvoltat o tehnologie remarcabilă, cu un potențial uriaș pentru medicina modernă: Tissue Nanotransfection (TNT). Cu doar o atingere, dispozitivul care încorporează această tehnologie poate genera orice tip de celulă în interiorul organismului investigat sau tratat, iar acest aspect poate folosi în vindecarea anumitor afecțiuni. Potrivit experților, noua tehnologie poate fi utilizată pentru repararea din interior a țesuturilor afectate, a funcțiilor care generează procesul de îmbătrânire, a organelor, a vaselor de sânge sau a nervilor. „Cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, nanocip, organele bolnave sau compromise pot fi înlocuite. Am demonstrat că pielea este un teren fertil, pe care putem crește elementele componente ale oricărui organ în declin”, explică specialistul Chandan Sen.

Procedeul durează mai puțin de o secundă

Testarea acestui nou dispozitiv s-a făcut deopotrivă pe șoareci și pe porci. În cadrul experimentelor s-a izbutit reprogramarea celulelor pielii în așa fel încât acestea să devină celule vasculare în cazuri de răniri grave ale membrelor cărora le lipsea vascularizarea. În decurs de o săptămână au apărut vase de sânge viabile în membrul afectat, iar în cea de-a doua săptămână acesta era salvat. În cadrul altor teste de laborator s-a demonstrat că reprogramarea unor celule ale pielii să devină celule nervoase a dat rezultate în cazul șoarecilor cu accident vascular cerebral. „Este relativ greu de imaginat la acest moment, dar este posibil și funcționează în 98% dintre cazuri. Cu ajutorul acestei tehnologii putem transforma celule ale pielii în elemente ale oricărui organ cu o singură atingere. Procedeul durează mai puțin de o secundă, este neinvaziv, iar cipul nu rămâne în pacient”, argumentează Sen.

Cipul transformă celula dintr-un tip în altul

Tehnologia TNT are două componete majore: un cip care duce informația în celulele corpului vizat și o încărcătură pentru convertirea celulară. Odată transmisă cipului, această încărcătură „transformă celula dintr-un tip în altul”, arată profesor Daniel Gallego-Perez, coautor al proiectului. TNT nu necesită condiții speciale de laborator și poate fi introdus în unitățile de îngrijire medicală, notează revista „Nature Nanotechnology”. Procedura este aproape insesizabilă de pacient. „Conceptul este foarte simplu și am fost surprinși de cât de bine a funcționat. În laborator continuăm cercetările, pentru a face acest mecanism să funcționeze încă și mai bine”, declară specialistul în inginerie biomoleculară L. James Lee.

Cercetătorii americani și-au propus să înceapă testele clinice pe oameni în anul 2018