Main menu

header

646 27 1de Eveline Păuna

Alex Ceaușu (foto) este unul dintre cei mai cunoscuți regizori din industria muzicală din România. A regizat videoclipuri pentru artiști precum Andra, Delia, Loredana, Dan Bittman, Fly Project, dar și pentru nume importante de peste hotare - Mohombi, Shaggy, Omi, Markus Schultz. Totodată, este și românul care a transmis live pe Facebook imagini din timpul uraganului Irma.

„Zborul spre casă s-a anulat, iar aeroportul s-a închis”

- Cu cât timp înainte de avertizările autorităților ai ajuns în SUA?

- Am ajuns la 28 august, cu o săptămână înainte ca autoritățile să ne avertizeze că Irma se îndreaptă spre estul Floridei.

- Cum de ai decis să aștepți urgia la hotel? De ce nu ai plecat?

646 27 2- În toată perioada de dinainte de uragan am fost ocupat cu filmări, nu am avut timp să urmăresc programele de la televizor. Nici echipa mea nu a ascultat știrile. Într-o dimineață, când am ieșit pe balcon, am observat că vecinii din clădirea alăturată își pun obloane la ferestre. Mi s-a părut ciudat, dar n-am luat în seamă. Apoi am ieșit pe stradă, și toate magazinele, restaurantele își baricadau ferestrele și ușile. Atunci am aflat că vine Irma, cel mai periculos uragan din istorie! În acea zi, cei mai mulți prieteni ai mei, români din Miami, și-au luat bilete de avion spre nord, spre Atlanta sau New York. Am hotărât să mai aștept 24 de ore, să văd cum decurg lucrurile, și apoi să iau o decizie. A doua zi, toți locuitorii începuseră să se panicheze, să ia cu asalt supermarketurile pentru provizii. Atunci am înțeles gravitatea și mi-am luat bilet spre România. Era miercuri. Joi, autoritățile au dat ordin de evacuare a tuturor locuitorilor din sudul Floridei, în total, peste 6 milioane de oameni! Benzinăriile au fost asaltate, erau cozi de sute de metri! Autostrăzile erau pline ochi cu mașini care părăseau Florida, mergând bară la bară. Eu am așteptat în apartament ziua de vineri ca să pot zbura spre casă. Dar joi seara am fost anunțat că zborul s-a anulat, iar aeroportul s-a închis pe o perioadă nelimitată. Atunci am înțeles că am doar două soluții: să iau mașina și să plec spre nord sau să rămân în apartament! Cum drumurile erau pline, benzinăriile rămăseseră fără stoc de carburant, am hotărât că, pentru mine, varianta cea mai bună e să rămân în apartament. Unde era să o iau pe drumuri spre nicăieri, în condiții total nefavorabile? Întotdeauna am avut încredere în instinctul meu, și acum îmi spunea că e bine să rămân. Toată ziua de vineri am alergat după provizii. Am căutat foarte mult apă, pentru că stocul era epuizat în toate magazinele. În afară de apă, am mai cumpărat fructe, legume, paste, ouă, orez, pâine, pește și conserve. Știam că, la un moment dat, vom rămâne fără curent și nu vom putea găti și nici frigiderul nu va funcționa. Așa că toată ziua de sâmbată am gătit. Am făcut supă de legume, pentru că ne hidrata, ne vitaminiza și ne ținea și de foame, am făcut multe paste și orez cu legume, am fiert vreo 20 de ouă care rezistau fără frigider o perioadă mai îndelungată.

„Așa vânt n-am mai văzut vreodată!”

646 27 3- Cum a fost Irma, de la început până când s-a „topit”, uraganul fiind retrogradat la „furtună tropicală”?

- A fost o experiență! Într-o astfel de situație trebuie să te mobilizezi în câteva ore, să iei cele mai bune decizii pentru viața ta, apoi să economisești resursele și să improvizezi, din oră în oră. Uraganul s-a făcut simțit prima dată în Miami în noaptea de 8 spre 9 septembrie. Primeam pe telefon mesaje precum: „Uraganul Irma a intrat în apele teritoriale americane și se îndreaptă spre Florida, RISC MAJOR” sau „Evacuați urgent Florida!”. Cunoscuții îmi scriau să plec urgent, pentru că nu realizez ce mă așteaptă. Duminică, Irma a lovit partea de vest, și-a schimbat traiectoria. Inițial se preconiza că va lovi partea de est, adică exact acolo unde eram noi. Așa vânt n-am mai văzut vreodată, te lua pe sus dacă nu erai într-un loc sigur. Duminică seara a fost cea mai mare intensitate. N-am mai putut sta nici pe balcon, vântul sufla nebunește, iar picăturile de ploaie făceau găuri acolo unde cădeau. Ferestrele vibrau și simțeam cum clădirea de peste 20 de etaje vibrează. Dimineața de luni a fost liniștită și am ieșit prima dată afară după trei zile. Străzile erau pline de ramuri de palmier, indicatoare auto și copaci smulși din rădăcină.

- Există și voci care spun că ți-ai asumat un risc prea mare rămânând într-o situație în care s-au pierdut zeci de vieți omenești. Tu ce crezi?

- În toată perioada asta am luat exclusiv decizii pentru siguranță. Dacă simțeam că e mai sigur să plec, plecam.

- Ziceai că apa minerală s-a scumpit mult. Cum ți-ai făcut proviziile?

- Încă de miercuri se scumpise apa în anumite magazine din South Beach. Eram la filmări, și afară erau peste 35 de grade Celsius. Am oprit la un magazin și am luat trei sticle cu apă plată de un litru. Casierul mi-a cerut 20 de dolari! I-am zis că e o greșeală, că nu se poate una ca asta, iar răspunsul său a fost: „Omule, vine Irma!!!”. Când am făcut proviziile, nu s-a mai uitat nimeni la prețul de la raft. Am luat cele necesare, nu foarte multe. Un cărucior mic, aproape plin, a costat 160 dolari. În zilele precedente umpleam căruciorul cu 80 de dolari...

„Am reușit să tragem curent electric la o singură priză”

- Pe Facebook ai intrat live foarte des. Câte baterii externe ai avut cu tine?

- Am avut o singură baterie externă, însă norocul nostru a fost că, după ce s-a tăiat curentul, clădirea a trecut pe un generator pentru lumina de control de pe scări și lift. În camere nu aveam curent. Cum noi, românii, suntem inventivi, am reușit să tragem un cablu de pe holul clădirii și am adus curent la o singură priză și în apartament.

- Ce făceau oamenii din jurul tău? Câți ați rămas în hotel?

- Au rămas 11 apartamente locuite în trei clădiri. În timpul uraganului n-am văzut pe nimeni la fereastră sau pe holuri. Toate intrările în clădire au fost blocate, mai puțin una, la care era un paznic! Eu și echipa am mai coborât să stăm de vorbă cu el. Și el se plictisea.

- Hotelul a oferit anumite servicii suplimentare? Asistență medicală? Camerele de la etajele superioare au avut prețuri mai mari?

- Încă de vineri, toți angajații clădirii au fost trimiși acasă. Totul era pustiu, deci nici vorbă de servicii suplimentare sau medicale. Ne așteptam, pentru că zona era evacuată! Autoritățile ne-au avertizat că cine rămâne o face pe cont propriu și că, dacă sunăm la 911 pentru ajutor, n-o să vină nimeni! În holul clădirii am găsit câteva baxuri cu apă, supe la plic și un defibrilator. Oricum, nu știa nimeni să-l folosească.

„Imaginile acestea rămân doar pe Facebook. Nu mi se pare corect să profit material de pe urma unui fenomen extrem, care a luat vieți și a făcut distrugeri uriașe“

„Presa exagerează mereu“

- Crezi că presa a relatat obiectiv situația? Au fost și exagerări?

- Presa întotdeauna exagerează. Asta vinde, nu? Știrile nu mai sunt relatări ale realității, sunt un show. Nu toată Florida a fost inundată, nu toți copacii au fost smulși. Au fost, într-adevăr, străzi inundate, dar la tv se arată doar acelea, nu și cele curate! Așa se întâmplă în toată presa. Și în Statele Unite am văzut asta, și în Anglia, și în România.