Main menu

header

647 33 1de Eveline Păuna

Diana Niculae (foto) este pasionată de obiectele realizate manual, iar de câțiva ani confecționează flori din hârtie. Serviciul său presupune muncă de birou, însă Diana își petrece timpul liber meșterind flori care rezistă o viață, fără a-și pierde totuși fragilitatea. O floare de hârtie poate avea chiar și parfum și nu se ofilește, ea fiind martorul atâtor evenimente din viața celor care aleg ca mărturii astfel de simboluri. Diana Niculae a creat deja mii de flori din hârtie pentru ocazii importante din viața sa și pentru prieteni.

„Am vrut să-i ofer prietenei mele un cadou special, făcut de mine”

647 33 2- Cum ți-a venit ideea să realizezi flori din hârtie?

- Ideea de a realiza flori din hârtie mi-a venit atunci când urma să merg la petrecerea organizată de o prietenă cu ocazia aniversării zilei sale de naștere. Mi-am dorit să-i ofer un cadou special, făcut de mine, un cadou diferit față de ceea ce îi mai dăruisem până atunci. Totul a pornit de la un tutorial văzut pe internet. Și, de acolo, n-a mai fost decât un pas până când mi-am zis că trebuie să încerc mai mult. Iată că, de atunci, am făcut… mii de flori din hârtie pentru mine și pentru cei dragi!

- De cât timp ai această pasiune?

- Am început cu modelarea lutului polimeric prin august 2012. Eram prinsă într-un job care nu mi se potrivea și simțeam nevoia de ceva în plus, care să-mi facă plăcere. Primul buchet din flori de hârtie l-am făcut în mai 2014 și, de atunci, nu mă mai pot opri! Cred că oricine încearcă să realizeze astfel de flori va dezvolta o adevărată pasiune! Tocmai din acest motiv, de ceva timp organizez și seminarii în cadrul cărora îi învăț să realizeze flori din hârtie pe toți cei dornici să-și descopere o pasiune dincolo de tastatura computerului sau de programul aglomerat al fiecărei zile. Modelarea florilor este o activitate relaxantă, aproape terapeutică. Cine modelează flori din hârtie zâmbește mai des! Am verificat!

„Fiecare buchet are povestea lui”

647 33 3- Cât timp lucrezi pentru un aranjament?

- Când mi-am descoperit înclinația către florile din hârtie, decupam manual, cu foarfeca, fiecare petală. Dura o veșnicie, liniile nu erau drepte și rămânea și un contur negru pe care nu reușeam să-l îndepărtez la tăiere. Anul trecut am achiziționat un cutter plotter de mici dimensiuni, care mă salvează mult de la decupat și, astfel, durează mai puțin să realizez un aranjament floral. Dacă, la început, pentru un buchet cu șapte gerbera am meșterit aproximativ 15 ore doar pentru decupaj, acum durează în jur de trei ore să fie gata trimis către pretenii cărora vreau să îl ofer.

- Ce au special florile din hârtie?

- Florile din hârtie sunt speciale pentru că sunt o amintire de-o viață! Fiecare buchet are povestea lui! Fiecare aranjament însoțește câte un eveniment special din viața celor dragi: nuntă, botez, petreceri…

„Sunt lucrate manual şi niciodată nu fac două flori la fel”

647 33 4- Recunosc, florile de plastic, indiferent cât de realistic sunt realizate, mi se par kitsch. Florile de hârtie însă au alt aspect. Arată bine… Cum realizezi designul pentru fiecare aranjament sau buchet?

- Încerc întotdeauna să găsesc un echilibru între culori, mă informez continuu despre combinarea culorilor și a materialelor. Niciodată nu voi avea două flori la fel, chiar dacă merg după același tipar în construirea lor. Dar tocmai asta e special: sunt lucrate manual și, deși se aseamănă, fiecare produs e unic! De departe cel mai emoționant moment pentru care am lucrat a fost nunta mea. Am hotărât împreună cu soțul meu că toată nunta va fi handmade, asta incluzând: invitațiile, mărturiile, aranjamentele florale de masă, place-cardurile, lumânările și buchetele mele și al nașei. A fost o muncă foarte grea, care a necesitat mult timp și răbdare, dar care ne-a adus o satisfacție enormă. Buchetul pe care l-am ținut în mână în biserică, la nunta mea, a fost realizat de mine. Am pus în el nu doar muncă și migală, ci și toate gândurile mele pentru o poveste de dragoste fără sfârșit. Și, iată, acum aștept să vină pe lume primul nostru copil. Un buchet din flori de hârtie poate purta deci nu doar mărturia unei munci migăloase, ci și o energie aparte! În plus, dacă te hotărăști să păstrezi buchetul, peste ani nu vei avea niște flori ofilite - cum se întâmplă la buchetele din flori naturale -, ci niște flori frumoase, rezistente.

- Cât de rezistent este un aranjament de hârtie?

- Un aranjament din flori de hârtie poate rezista câteva zeci de ani dacă îl protejezi de razele puternice ale soarelui, de umiditate și de praf. Și, nu în ultimul rând, dacă îl admiri din când în când.

Florile de hârtie sunt folosite cu succes la buchete pentru mirese și domnișoare de onoare, lumânări de botez, mărturii pentru diferite evenimente, aranjamente de masă pentru nunți și petreceri, decorarea casei sau a biroului, decorarea prăjiturilor, accesorizarea altor obiecte (rame foto, cutii...), accesorii în coafură, mărțișoare și diferite accesorii-bijuterie

„Îmi doresc foarte mult să am un atelier adecvat muncii mele“

- Unde visezi să duci această pasiune peste zece ani?

- În primul rând, îmi doresc foarte mult să am un atelier adecvat muncii mele, unde să-mi pot depozita și să am la îndemână toate materialele necesare. În al doilea rând, mi-ar plăcea să închei parteneriate cu mai multe firme/restaurante și să creez articole florale pentru evenimente speciale. Recunosc că mi-ar plăcea să fac asta full-time.