Main menu

header

647 27 1de Luana Mare

„Cuvintele au putere, sunt fiinţe vii”, spunea părintele Arsenie Boca, iar profesorul Emilian Prodan (medalion), absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, al Facultăţii de Drept, specialist în sacroterapie şi psihologie comparată, spune că suferinţele trupului şi ale sufletului îşi pot găsi vindecarea cu ajutorul cuvintelor sacre. Rugăciunea practicată conştient poate vindeca bolile, poate reda starea de bine, de echilibru interior, iar terapia este cunoscută sub numele de sacroterapie (terapia sfântă). Este unul dintre puţinii specialişti în sacroterapie din România şi experienţa l-a convins că reţeta bunăstării, a echilibrului, a sănătăţii are legătură cu relaţia pe care fiecare om o are cu Divinitatea.

„Se poate modifica frecvenţa celulelor care ne compun corpul”

- Ce este sacroterapia?

- Sacroterapia este ştiinţa a ceea ce există dincolo de ceea ce se vede. Vine ca o completare la ceea ce este psihologia, parapsihologia sau psihoterapia. Conceptul de sacroterapie a fost regăsit în „Evanghelia de la Ioan”, în care se spune că la început era Cuvântul, Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul, deci putem spune că atunci când folosim cuvântul, martor la ceea ce spunem este Dumnezeu. Prin cuvânt putem ridica sau dărâma. Cuvântul poate schimba frecvenţa celulelor care compun corpul nostru. Când drăcuim, când pizmuim, când vorbim urât sau când îi criticăm pe cei din jurul nostru ne simţim rău, ne doare capul şi ne pierdem energia. Orice facem rău împotriva celor de lângă noi se întoarce împotriva noastră, iar primele simptome sunt durerile de cap şi pierderea energiei. Energia noastră am dat-o gratuit demonului, stăpânul orgoliului, mândriei, pizmei, lucrurilor opuse binelui. Atunci devenim vulnerabili la tot felul de suferinţe.

- Ce se poate face în aceste situaţii?

- Un om cumpătat, cu frică de Dumnezeu, nu va răspunde răului cu rău. Asta e diferenţa dintre cei buni şi cei răi. Aşa, declarativ, toţi credem că suntem buni. Şi mulţi merg şi la biserică şi se comportă în continuare cu pizmă, invidie, ură. Ba chiar se miră pentru ceea ce li se întâmplă lor rău în viaţa de zi cu zi. Omul are puterea de a-şi transforma viaţa în Rai sau Raiul să şi-l transforme în Iad. Recomand în primul rând folosirea cuvintelor cu mare grijă, dar şi multe dintre practicile sacre. Puterea cuvintelor „Te iubesc” este mare, schimbă frecvenţa şi ne măreşte vibraţia. Eu am scris o carte pe această temă, şi acolo sunt numeroase sfaturi în privinţa utilizării cuvintelor. Se numeşte „Te iubesc” şi cuprinde sfaturi pentru toate nevoinţele.

„Recomand minutul de aur între orele 6:00 şi 10:00”

647 27 2- Cum decurge o şedinţă de sacroterapie?

- Începem cu o evaluare energetică a problemelor pe care le are persoana din faţa mea. Contează foarte mult şi ceea ce doreşte aceasta. Problemele de viaţă apar ca o consecinţă a modului de a percepe şi de a trăi viaţa. Ai gândit frumos, trăieşti viaţa frumos şi bine. Foarte mulţi oameni au parte de eşecuri în viaţă pentru că într-un anumit moment al existenței au gândit prost. Greşeala trebuie căutată într-un moment din trecut, de orbire sufletească, atunci când nu au fost în conexiune cu partea divină din ei. Se poate repara, pentru că nimic nu este ireversibil. Fiecărui pacient care vine îi recomand anumite rugăciuni practicate în minutul de aur, din intervalul 6:00-10:00, şi practici după puterea şi disponibilitatea sa. Omul care se roagă frecvent (nu mult, dar zilnic), cel care se spovedeşte şi se împărtăşeşte periodic este ferit de încercări mari.

- Există anumite rugăciuni pentru suferinţe fizice, altele pentru suferinţe sufleteşti?

- Categoric. Cele mai puternice rugăciuni sunt psalmii lui David. Îi citesc atât creştinii ortodocși, cât şi neoprotestanţii şi alte confesiuni. Pentru sănătate se citesc psalmii 37 şi 90. S-a constatat, în urma cercetărilor, că psalmii conţin nişte cuvinte extraordinare, care produc vibraţii foarte puternice şi care îl aduc pe om la un nivel de frecvenţă şi de trăire foarte înalt. Efectul este spectaculos: se refac celulele corpului, reţelele neuronale. Aceste rugăciuni puternice se citesc pentru trebuinţe diverse, cel puţin şapte zile la rând. Acest lucru se face într-o stare de linişte lăuntrică, încercând să pătrundem înţelesul fiecărui cuvânt.

„Sfântul Mina vă ajută în probleme financiare, iar Sfântul Spiridon, să deveniţi părinţi”

647 27 3- Care sunt psalmii care se citesc pentru a avea o viaţă liniştită şi ferită de griji?

- Pentru ocrotire de lucruri necurate sunt psalmii 6, 13 şi 33. Pentru a scăpa de duşmani şi de ură: psalmii 3, 30 şi 31. Pentru cei care vor să-şi găsească serviciu sau vor să-şi schimbe serviciul: psalmii 60, 74, 144. Mai sunt şi psalmi care pot fi citiţi pentru a scăpa de datorii, de problemele financiare: 20 şi 21. Iar sfântul pe care eu îl recomand şi care guvernează orice problemă legată de bani este Sfântul Mina. Se citeşte cu evlavie acatistul acestui sfânt. Pentru cei care-şi doresc copii este Sfântul Nectarie, împreună cu acatistul Sfântului Spiridon. Joia este ziua potrivită rostirii acatistului Sfântului Nicolae pentru cei care vor să se căsătorească. Vineri este ziua potrivită pentru citirea acatistului Sfintei Parascheva, cea ajutătoare în cazuri de boală şi în prevenirea suferinţelor fizice. Fiecare caz trebuie tratat în parte, pentru că sunt suferinţe venite de la suflet, altele de la unele decizii greşite luate într-un moment al vieţii sau de la greşeli ale neamului. Sunt rugăciuni multe, cu efecte diferite şi practici sacre pentru trebuinţele fiecăruia.

- În afara psalmilor şi a acatistelor, mai recomandaţi şi alte rugăciuni?

- Desigur, sunt multe rugăciuni, şi aş vrea să mă refer la câteva foarte importante: Rugăciunea Inimii: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/păcătoasa!”. Apoi, rugăciunea „Tatăl Nostru”, cu efecte extraordinare. Important este câtă credinţă ai şi cum rosteşti rugăciunea, dar şi în ce moment al zilei.

- Există un ritual pentru îndeplinirea dorinţelor?

- Scrieţi pe o hârtie tot ce vă doriţi. Împachetaţi hârtia şi puneţi-o într-un sertar şi o scoateţi după trei luni. Veţi vedea că tot ce aţi scris, în proporție de 80%, s-a împlinit. Este acelaşi efect pe care creştinii îl obţin plătind acatiste la preoţi. În acest timp este necesară practica obişnuită a rugăciunilor.

„Pentru cei care doresc să se căsătorească, să-şi întemeieze o familie sunt necesare rugăciunile la Sfântul Nicolae. Joia se citeşte acatistul acestui sfânt“

„Pentru farmecele făcute pe mort, pacientul trebuie să se împărtăşească mult“

- Există un ritual special pentru dezlegare de farmece?

- Sunt multe, depinde de tipul de farmece. Din păcate, la noi, mai ales la ţară, farmecele sunt la ordinea zilei, iar din această cauză şi necazurile sunt multe atât pentru cel fermecat, cât şi pentru cel care le practică. Mă voi referi doar la un ritual: cel pentru farmecele făcute la mort. Acestea sunt foarte periculoase şi este greu să-l readuci pe om la starea iniţială. Respectivul trebuie să se roage mult, să se împărtăşească mult. Ajută dacă duce un rând de haine la biserică, la preot, să le lase acolo timp de o lună, după care să le poarte. De asemenea, timp de 40 de zile, să citească Rugăciunea Sfântului Ciprian zilnic, să participe la slujbele de dezlegări o dată pe săptămână, să bea apă sfinţită şi să se împărtăşească. Şi farmecele se vor dezlega.