Main menu

header

648 27 1de Eveline Păuna

Ana Tudora a fost medic stomatolog, iar acum face accesorii „delicioase”. Este un designer talentat, iar pasiunea a făcut-o să-și schimbe profesia, renunțând la stomatologie pentru a le fi aproape clienților săi în cele mai fericite momente. Ana Tudora confecționează produse unicat în lume și se gândește deja și la o variantă… comestibilă pentru cercei, broșe și genți.

„Obiectele, deși nu sunt comestibile, au un aspect delicios”

- Ai practicat stomatologia, dar ai ales designul. Care este povestea ta?

- Am pornit la drum cu inima deschisă și cu speranța că într-o zi visurile mele vor deveni realitate! Am fost atrasă de artă din copilărie - în mod special de modelaj și desen -, iar în urmă cu șase-șapte ani, când studiam stomatologia, am început să modelez bijuterii handmade din pastă polimerică în timpul liber. Totul a pornit ca o pasiune. Momentul în care am decis să mă dedic total designului și domeniului handmade a fost unul dintre cele mai dificile din viața mea, pentru că profesia de medic e frumoasă, serioasă și de viitor și știam cum sunt priviți designerii în România.

- Cum și când a apărut Deliciu Mic? Și de ce ai ales acest nume pentru afacerea ta?

- Deliciu Mic a luat naștere în urmă cu șase ani și reprezintă pasiunea mea pentru dulciuri și artă, transpusă în figurine, accesorii și bijuterii din pastă polimerică lucrate manual. Obiectele, deși nu sunt comestibile, au un aspect delicios.

„Am pornit la drum cu o pereche de mâini neobosite și câteva instrumente”

648 27 2- Cum era piața handmade din România când a apărut Deliciu Mic?

- În anul 2011, noțiunea de handmade începea să prindă contur. Atât artizanii, cât și clienții începeau să descopere magia handmade-ului, însă era de neconceput să poți trăi numai din asta.

- Cât ai investit inițial în acest domeniu?

- Investiția inițială a fost simbolică. Am pornit la drum cu o pereche de mâini neobosite, câteva instrumente, pastă polimerică și multă răbdare. Aproape că nici nu putea fi vorba despre profit, eram plăcut surprinsă să observ câtă lume se regăsește în produsele pe care le realizam. Între timp, am învățat să apreciez altfel timpul și munca. Iar acum am alături de mine o întreagă echipă.

„Avem combinații de materiale proprii și unice”

648 27 3- Ce materiale folosești? Există materiale pe care le imporți?

- Import majoritatea materialelor. Folosim pastă polimerică, pastă de silicon, avem combinații proprii și unice, conform unor rețete realizate de noi în atelier. Aceste materiale speciale pe care le utilizăm conferă produselor noastre o textură unică, ușor elastică și durabilă.

- Care este cea mai frumoasă poveste pe care ai aflat-o de la un client?

- Poveștile din spatele figurinelor și accesoriilor ne cuceresc și ne inspiră în procesul de creație. Sunt atât de multe povești de suflet, și poate aș face o nedrep- tate dacă aș alege doar una dintre ele, pentru că toate îmi sunt dragi! Dar prima care îmi vine în minte este a unei cliente, povestea unei viitoare mămici care urma să își anunțe soțul că este însărcinată. Am convenit să realizăm un magnet personalizat reprezentându-i pe cei doi soți, o talpă de bebe pe burtica mămicii și textul „Vei fi tătic!”.

„Sunt și produse extrem de complicate, pentru care execuția poate dura zece ore”

- Cât de departe au călătorit în lume produsele voastre?

- Cele mai frecvente livrări în străinătate le facem în SUA, Canada, Marea Britanie, Australia. Cel mai departe… probabil au călătorit către Noua Zeelandă. Avem poduse pe care le realizăm într-un timp relativ scurt, de la 15 minute până la 45 de minute, cum ar fi cerceii și broșele handmade, dar avem și produse extrem de complicate, pentru care execuția poate dura de la patru până la zece ore: gentuțele, figurinele de tort mire și mireasă sau lumânările de botez.

- Cea mai dragă comandă?

- Lucrez cu drag toate comenzile și pun mult suflet în ceea ce fac, dar cel mai drag îmi e când lucrez figurinele aniversare pentru băiețelul meu. În fiecare an, de ziua sa, îi fac ceva special, în funcție de pasiunile sale și de personajele preferate din desene animate. Le păstrez pe toate și o să i le arăt când va crește. Astfel, el va putea observa evoluția sa, iar eu evoluția mea în modelaj de-a lungul anilor.

„Reproduc cele mai îndrăgite preparate de cofetărie”

648 27 4- Gențile-prăjitură arată senzațional. Povestește-ne despre ele!

- Anul acesta am lansat o colecție-unicat în lume, accesorii care poartă numele Cuki Bags. Gentuțele delicioase reprezintă un proiect tare drag mie, dedicat fetelor pofticioase și nonconformiste, care își doresc să iasă din tipare completând ținuta cu o geantă cupcake, felie de tort, tabletă de ciocolată sau înghețată. Pentru iubitorii de dulciuri, fashion, handmade, și nu numai, noile accesorii reproduc cele mai apreciate și mai îndrăgite preparate de cofetărie: diferite torturi, tarte, înghețate, cele- brele donuts și cupcakes, dar și unele dintre cele mai renumite dulciuri - biscuiți, ciocolată albă belgiană sau ciocolată cu lapte. Găsiți detalii despre accesoriile pe care le confecționez pe site-ul cukibags.com. Sunt produse unicat, se realizează doar la comandă. Site-ul este destinat în exclusivitate pieței internaționale, cu posibilitatea de execuție și pentru România. Gențile pe care le confecționez se adresează persoanelor carismatice, sigure pe ele, care își doresc să fie diferite, să fie „fashion icon”. Accesoriile se potrivesc generației tinere, dar și femeilor de carieră, care, seara, după programul de la serviciu, ies la o petrecere și își doresc un accesoriu deosebit. Dar creațiile mele sunt și pentru gospodinele pasionate de dulciuri, și pentru fetițele care iubesc prăjiturile!

- Există și lucruri de serie sau fiecare element al fiecărei figurine este executat manual?

- Majoritatea produselor realizate sunt unicat, însă avem și comenzi în serie, în special mărturiile de botez, mărțișoarele sau cadourile personalizate pentru domeniul corporate. Ele seamănă foarte mult între ele, însă, fiind vorba despre handmade, fiecare element este executat manual și fiecare produs este unic în felul său.

„Poate introduc şi varianta comestibilă a accesoriilor“

- Aveți și produse… comestibile? Până la urmă… pasta polimerică seamănă cu marțipanul…

- Așa este! Produsele noastre nu sunt comestibile, însă mă gândesc din ce în ce mai serios să introduc și varianta comestibilă a accesoriilor, astfel încât să existe o alternativă pentru clienții care vor să le și deguste sau și le doresc la diferite evenimente din viața lor.

- Ai luat în considerare ca produsele tale să… prindă viață pe vreun podium de fashion?

- Ar fi fantastic și ar fi un vis împlinit pentru mine să îmi văd creațiile în lumina reflectoarelor. Aștept cu nerăbdare lansarea colecției de gentuțe, care, asortate cu un colier „statement”, vor face combinația perfectă.