Main menu

header

648 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Cheile Buţii, poarta de intrare în Retezat

În judeţul Hunedoara, la circa 30 de kilometri de Petroşani, pe DN 66A, cea mai bună şosea care duce în Cheile Buţii, una dintre porţile de intrare în Parcul Naţional Retezat, traversează inevitabil patru oraşe de pe Valea Jiului: Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani. Numai câţiva kilometri despart Uricaniul de chei. Sunt câteva minute de mers cu maşina, pe un drum impecabil. În chei, apa şi stâncile par a se afla într-un adevărat război. Apele repezi se rostogolesc printre bolovani într-un huruit care devine din ce în ce mai asurzitor pe măsură ce înaintezi pe râu şi te apropii de cascade. Câteva stânci imense s-au prăbuşit din înaltul muntelui peste şuvoaie, ca şi cum ar fi încercat să zdrobească vuietul acestora.

Raiul iubitorilor de speologie și de alpinism

Odată ce porneşti pe cursul apei, te trezeşti în faţa unui imbold căruia cu greu îi poţi face faţă. Peisajul te îndeamnă să îţi continui drumul, să descoperi următoarea cascadă şi următoarea, și încă una... Și tot aşa, până ce oboseala te oprește din „asalt”. Cheile sunt un loc ideal pentru amatorii de excursii pe munte, pentru iubitorii alpinismului și pentru pasionații de speologie, în zonă existând mai multe peşteri. Pensiunile şi cabanele de aici oferă cazare la preţuri începând de la 100 de lei pe noapte în camere duble, cu micul dejun inclus, și este recomandat să vă faceți din timp rezervările, fiind deja mulți turiști care au descoperit frumusețile din aceste locuri și revin mereu când timpul liber le permite. De asemenea, există numeroase locuri de camping pentru cei care preferă viața la cort.

Nu plecați fără echipament specific de munte!

Din Cheile Buţii, iubitorii de aventură au la dispoziţie mai multe trasee montane marcate pe care pot intra în Munții Retezat. Cele mai populare sunt: Cheile Buţii - Lacul Bucura, un traseu de opt-zece ore, Cheile Buţii - Vârful Piatra Iorgovanului (peste 2.000 de metri), traseu de șapte-nouă ore şi Cheile Buţii - La fâneţe, un traseu de circa 45 de minute. Jandarmii montani recomandă tuturor ca înainte de a urca pe munte să-și procure și să poarte apoi echipament adecvat.

Complexul Turistic Cheile Buții, situat la o altitudine de aproximativ 900 de metri, în apropierea Drumului Național 66A, care leagă Petroșaniul de Băile Herculane, poate fi primul popas pe un traseu turistic de vis: Cheile Buții - Cabana Buta - Lacul Bucura - Vârful Peleaga