Main menu

header

649 29 1de Gabriela Militaru şi Alexandru Brădescu

Liliane Bettencourt, moștenitoarea companiei L’Oreal, a încetat din viață la 21 septembrie 2017, cu doar o lună înainte de a împlini venerabila vârstă de 95 de ani. Ea rămâne în memoria tuturor drept una dintre cele mai puternice femei din lume, cea care, timp de cinci decenii, a reușit, nu fără obstacole, să păstreze L’Oreal drept cea mai vândută marcă de produse de înfrumusețare.

O pierdere imensă

„Liliane Bettencourt a murit în noaptea care a trecut, acasă. Ea ar fi împlinit 95 de ani la 21 octombrie. Mama a părăsit această lume în liniște”, a fost anunțul făcut de fiica acesteia, Françoise Bettencourt-Meyers. Și ea nu a fost singura persoană apropiată moștenitoarei care și-a exprimat regretul față de decesul acesteia. „Cu toții am admirat-o pe Liliane Bettencourt, care a avut mereu grijă de L’Oreal, de companie și de angajații săi și care a fost mereu atașată de succesul și de dezvoltarea companiei”, și-a exprimat condoleanțele și directorul general al gigantului cosmetic, Jean-Paul Agon. „Ea a contribuit la cea mai mare parte din succesul firmei timp de foarte mulți ani. O femeie foarte distinsă ne-a părăsit azi, iar noi nu o vom uita niciodată”, a adăugat acesta. Situată pe locul 14 într-un top al celor mai bogați oameni din lume, Liliane a lăsat în urmă o avere de miliarde de euro și o afacere înfloritoare, care îi va reveni singurei sale fiice, Françoise Bettencourt-Meyers.

Copila maturizată precoce

649 29 2În urma Lilianei Bettencourt a rămas însă nu doar o afacere grandioasă, ci și povestea de viață a uneia dintre cele mai faimoase femei din lume. Născută la Paris în perioada interbelică, tânăra a avut o copilărie delicată, marcată de moartea mamei sale pe când fetița avea doar 5 ani și de faptul că tatăl său s-a recăsătorit relativ curând cu guvernanta copilei. Lipsa mamei naturale a apropiat-o foarte mult pe Liliane de Eugène Schueller, cel care, în 1909, punea bazele a ceea ce avea să devină cea mai mare companie de produse cosmetice din lume, L’Oreal. La numai 15 ani, Liliane a decis că era suficient de matură cât să își ajute părintele în afacerea familiei. În felul acesta, într-o Europă amenințată de cel de-Al Doilea Război Mondial, o adolescentă avea curajul să preia o parte dintre frâiele unei companii în plină ascensiune. Inițial, tânăra Liliane se ocupa de procesul de amestecare a ingredientelor pentru produse și de etichetarea sticluțelor cu șampon. Cu timpul însă, ea a trecut de la munca „de jos”, la cea de manager, poziție pe care a ocupat-o până la moartea tatălui său, în 1957, când a moștenit întreaga companie L’Oreal.

Căsătorită cu un simpatizant nazist

649 29 3După cel de-Al Doilea Război Mondial, la vârsta de 28 de ani, Liliane s-a măritat cu politicianul francez André Bettencourt, care a deținut, pentru o vreme, un portofoliu de ministru într-unul dintre guvernele franceze ale vremii și care făcea parte dintr-o organizație neonazistă, „Cagula”, al cărei fondator era chiar tatăl lui Liliane, un binecunoscut susținător al politicii de extremă dreapta. Liliane Bettencourt și-a continuat munca asiduă în folosul companiei L’Oreal, care câștiga din ce în ce mai mult teren pe piața produselor cosmetice. În 1953 a venit pe lume singurul copil al cuplului Bettencourt, o fiică, Françoise. Patru ani mai târziu, Eugène Schueller a încetat din viață, lăsându-i acesteia în grijă un imperiu în devenire. De-a lungul timpului, Liliane a fost nevoită să ia câteva decizii strategice în legătură cu acțiunile pe care le deținea la L’Oreal, dar și cu organizarea afacerii, astfel încât compania să poată face față cu bine schimbărilor economice și politice vreme de mai bine de o jumătate de secol.

Victima unei false prietenii

649 29 4Din nefericire, nu toate alegerile lui Liliane Bettencourt s-au dovedit a fi profitabile. În anul 1978, de exemplu, ea s-a împrietenit cu fotograful francez François-Ma- rie Banier, care, mai apoi, i-a devenit confident, dar și destinația generozității moștenitoarei imperiului L’Oreal. Se pare că Banier ar fi primit cadouri în valoare de peste un miliard de euro din partea acesteia - asigurări de viață, bijuterii și opere de artă prețioase. În toată această vreme, Liliane era încă măritată cu André Bettencourt, însă pare să-i fi ascuns acestuia decizia de a-l trece pe François-Marie Banier în testamentul său. După moartea lui André Bettencourt, în 2007, supărată de decizia mamei de a împărți averea familiei cu un necunoscut, Françoise Bettencourt-Meyers l-a acționat în judecată pe François-Marie Banier, sub acuzația că ar fi profitat de sănătatea mintală șubredă a mamei sale. Potrivit majordomului lui Liliane Bettencourt, aceasta suferea de o formă incipientă de Alzheimer și avea momente de confuzie. Abia după trei ani de procese fotograful Banier a fost scos din testamentul lui Bettencourt, iar Liliane s-a reconciliat cu fiica sa. Însă scandalurile din familie nu au încetat, Françoise insistând că mama sa se află în incapacitatea de a conduce compania din cauza sănătății mintale deteriorate. După mai multe încercări de a prelua conducerea firmei, Françoise Bettencourt-Meyers a fost numită oficial de un judecător drept tuture legal al mamei sale în 2014. Doi ani mai târziu, François-Marie Banier a fost găsit vinovat de încercarea de a profita de pe urma stării de sănătate precare a lui Liliane Bettencourt. El a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare și la plata sumei de 375.000 de euro.

La data morții sale, Liliane Bettencourt era considerată cea mai bogată femeie din lume, cu o avere de 33 de miliarde de euro

Amestecată în scandaluri politice

Și, ca și cum aceste probleme nu erau suficiente pentru Liliane Bettencourt, ea a fost amestecată și într-un scandal politic legat de sponsorizarea ilegală a campaniei prezidențiale a lui Nicolas Sarkozy. Se pare că Patrice de Maistre, care manageria vasta avere a moștenitoarei L’Oreal, ar fi oferit bani lichizi membrilor partidului care l-a sprijinit pe fostul președinte francez în campania din 2007. Scandalul a durat timp de mai mulți ani, Nicolas Sarkozy fiind chiar acuzat de luare de mită. Acuzațiile au fost însă retrase în 2013, din lipsă de probe.

Fiica fondatorului celei mai mari companii de produse cosmetice din lume a încetat din viață la 94 de ani