Main menu

header

650 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Cetatea Feldioara, gata de vizitat după 30 de ani!

La 17 kilometri nord de Brașov, pe DN 13, pe malul stâng al Oltului se află satul Feldioara. Acolo puteți admira Cetatea Teutonilor, cum mai este numită fortificația din localitate, altfel cunoscută drept Cetatea Feldioara. Este cea mai veche fortificaţie din Transilvania, atestată documentar de la 1225. În ultimii cinci ani a trecut printr-un amplu proces de reabilitare, care a costat peste 15 milioane de lei, și a fost redată circuitului turistic la începutul lui septembrie. Este pentru prima dată în 30 de ani când poate fi vizitată cea mai importantă fortificaţie ridicată de teutoni în Transilvania.

S-a respectat întocmai arhitectura originală

Construită pe o stâncă înaltă de 150 de metri, calcaroasă, cetatea a fost extinsă ulterior cu ajutorul saşilor din Râşnov, Cristian şi Vulcan. Laturile de vest, nord şi est erau apărate de o galerie continuă, două anteforturi şi șapte turnuri. Pe latura de sud, mai abruptă, erau numai două turnuri. Cetatea a fost distrusă de turci în 1430 şi de Vlad Ţepeş, în campania din 1457, dar localnicii au refăcut-o în scurt timp. În anii comunismului a fost lăsată de izbelişte şi a ajuns aproape o ruină. Din ea s-au mai păstrat doar turnul din nord-vest, fântâna din mijloc, temelia de piatră a capelei, precum şi o bună parte din pivniţă. Lucrările de restaurare au început în 2012 şi au fost extrem de dificile. A trebuit lucrat cu grijă, pentru a se evita surparea pereţilor. Arhitectura originală a cetăţii a fost respectată întocmai.

Nu ratați priveliștea spre Țara Bârsei!

S-au restaurat toate zidurile de incintă și toate turnurile din nord, sud, est, vest, precum și zidul Zwinger de protecție. Au fost conservate în întregime toate fortificațiile inițiale, de pe vremea teutonilor. S-a reconstruit fântâna, a cărei adâncime este de circa 70 de metri, și s-a amenajat o zonă de belvedere asupra Țării Bârsei, aflată pe zidul de strajă. S-au executat subzidiri, injectări și lucrări de consolidare în paralel cu alte forme de conservare pentru vechea zidărie. Totu-i nou și... „vechi sunt toate”, vorba poetului.

Feldioara mai oferă, în afară de Cetatea Teutonilor, și alte obiective turistice, cum ar fi Biserica Evanghelică Rotbav, Biserica Evanghelică Feldioara, bisericile ortodoxe, toate cu valoare de patrimoniu