Main menu

header

651 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Firijba, satul „dacilor“ cu aer de poveste

Un cătun din comuna Popeşti, județul Vâlcea, la aproximativ 20 de kilometri de DN 67, pe Drumul Național DN 65C Horezu-Craiova, este cunoscut drept cel mai vechi sat din România. Se numește Firijba. Drumurile nu sunt asfaltate, cătunul dintre dealuri fiind greu accesibil, în special pe timp de iarnă. Aspectul de poveste dă impresia că este o imagine oprită în timp. Pădurea înconjurătoare, încă deasă, conferă locului un aspect pitoresc și o liniște adâncă, necunoscută - și de invidiat! - celor care trăiesc la oraș. Printre casele cu acoperiș înalt, vechi de până la 500 de ani, șerpuiește ulița satului, care duce în pădurea amintită. Moara, construită din piatră de râu, mai învârte și azi firul de apă ce sapă lin pământul și-l duce cu el în aval. Cine calcă în Firijba nu se mai lasă dus ușor în... „civilizație”. Este fascinat de oamenii de aici şi de peisajul natural fantastic, de aerul tare şi de legendele pe care le poate descoperi la fiecare pas.

Bătrânii care nu au nevoie de doctor

Istoricii susțin că Firijba ar fi supraviețuit încă de pe vremea dacilor. Atestarea documentară apare abia în anul 1850, atunci când legiuitorul menționează locul în nomenclator, cu 100 de persoane. În 1900, când cătunul avea 150 de locuitori, s-a hotărât construirea unei şcoli elementare și a unei biserici. În sat mai sunt azi 32 de case şi doar 11 familii. Sunt numai bătrâni. Toți spre 90 de ani. Iar toţi lucrează câmpul, cară lemne şi sunt sănătoşi, nu au nevoie de doctor. Cel mai tânăr are 80 de ani.

Atenție, poate deveni... stațiune!

Frumusețea și unicitatea satului au adus mulți turiști străini în ultima vreme, iar Primăria din comuna Popești și-a propus să transforme cătunul într-o staţiune și să-i dea... viață. A reușit să aducă un proiect în valoare de 30 de miliarde de lei. „Vor fi trasee turistice, se vor construi pensiuni, pentru că este o zonă formidabilă. Vă garantez eu că cine va veni o zi sau două la Firijba va reveni de multe ori în timpul unui an. Zona are un farmec aparte şi vara, şi iarna, de fapt, în toate cele patru anotimpuri”, spune primarul din Popești. Așa că vizitați trecutul până nu va deveni prea... prezent!

Proiectul de revitalizare a cătunului Firijba presupune intrarea caselor existente în patrimoniul comunei Popești, urmând ca ele să facă parte dintr-un muzeu al satului, ceea ce va împiedica demolarea sau modificarea lor