Main menu

header

652 23 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

O experiență spirituală profundă poate completa cu o încărcătură specială orice vacanță. Indiferent că sunteți în căutarea unui sanctuar în care să vă reculegeți sau a unei locații superbe, plină de spiritualitate, care să vă îmbogățească odihna, există spații care au fost timp de sute de ani lăcașuri de cult și de rugăciune și care astăzi au o nouă valență, turistică.

Kruisherenhotel Maastricht

Kruisherenhotel este o veche mănăstire din secolul al XV-lea, situată în centrul orașului Maastricht, Olanda, și care a fost restaurată cu migală pentru a putea deveni un complex turistic cu totul aparte. Are 60 de camere, un impresionant spațiu de recepție, numeroase săli de conferințe, o librărie, un butic, un restaurant și un bar. La mezanin, oaspeții pot servi micul dejun având o perspectivă de excepție asupra orașului prin ferestrele gotice. Interiorul spectaculos este completat de splendi- dele grădini ale fostei mănăstiri.

L’Iglesia Hotel

652 23 2Localizat în inima vechiului oraș marocan El Jadida, L’Iglesia este un fost lăcaș de cult spaniol din secolul al XIX-lea care a fost transformat într-un cochet hotel. Camerele sunt decorate și mobilate în stilul anilor ’30, iar oaspeții pot lua masa în fața unor priveliști grandioase asupra mării. Cele 14 camere sunt individualizate cu diverse obiecte tradiționale adunate din anticariate de pe tot cuprinsul țării.

Hotel Sozo

652 23 3La Nantes, în Franța, există o capelă de secol al XIX-lea care adăpostește un ultramodern spațiu pentru turiști - Hotel Sozo. Cele 24 de camere sunt spectaculoase și oferă un sejur de neuitat grație arcadelor înalte, tavanelor uimitoare și vitraliilor care conferă ambientului un aspect de excepție. Hotelul are în dotare un spa cu saună, iar pentru iubitorii muzicii există un perimetru dedicat în lobby, cu pian și chitară.

Old Church of Urquhart

652 23 4Fost spațiu de rugăciune cu puternică amprentă a stilului englezesc, Old Church of Urquhart, din Elgin, poartă semnătura stilului perpendicular al celebrului arhitect James Gillespie Graham și are un istoric religios care merge înapoi până în 1843. Astăzi, vechiul spaţiu de rugăciune este un loc de reculegere cu totul special, în care oaspeții se pot odihni regește, se pot cununa într-un loc mirific sau pot să petreacă la restaurantul din incintă. Tot aici există o foarte interesantă și modernă piscină interioară, cu saună, amplasată în vechea capelă a bisericii, iar în curte se poate juca tenis.

Little Tin Chapel, Chester

652 23 5Singura capelă victoriană din Marea Britanie, Little Tin Chapel, din Chester, a fost restaurată cu grijă pentru a deveni un minihotel după toate standardele moderne. Este considerat baza perfectă pentru escapade de weekend, fiind situat la câteva minute de vechi ziduri romane și la mică distanță de o arenă pentru curse de cai. Arcadele și vitraliile bogat ornamentate alcătuiesc un ambient unic, multe dintre elementele epocii victoriene au fost păstrate (dușumelele de pin sau radiatoarele), iar în splendida grădină care înconjoară proprietatea este o zonă specială pentru grătar.

Chapel on the Hill

652 23 6În renumita zonă englezească Durham, lângă localitatea Middleton-in-Teesdale, există o capelă de un farmec deosebit, remarcabilă prin discreție și prin perspectiva asupra peisajelor tipic englezești pe care o oferă. Fost spațiu de rugăciune metodist, actualul hotel își întâmpină oaspeții ca o oază de liniște și de reculegere, distanțat de zarvă, dar nu izolat, complet echipat pentru o vacanță de mileniul trei, dar suficient de intim încât un concediu aici să fie o experiență memorabilă.

Saint Curigs Church

652 23 7O evadare în concediu în Țara Galilor poate însemna un sejur la Saint Curigs Church. Vechiul loc de rugăciune a fost transformat într-o interesantă destinație de vacanță, în care eleganța și tradiția galeză se împletesc cu dotările ultramoderne. În camere există paturi sculptate manual, odaia cu patru paturi este în mod special preferată de grupurile de adolescenți, iar în grădină este amplasată o... cadă de mari dimensiuni, care oferă vedere la cel mai fotografiat loc din Țara Galilor - Snowdon Horseshoe. La Saint Curigs se poate juca biliard, tenis de masă și există și o cameră de muzică, cu pian și chitară.

Stanbrook Abbey Hotel

652 23 8Cele 55 de camere ale impresionantului Stanbrook Abbey Hotel, din Worcester, Anglia, dau măsura dimensiunilor unei foste mănăstiri celebre. Restaurată în așa fel încât să fie păstrate cât mai multe dintre elementele originale, actuala unitate hotelieră vine în întâmpinarea oaspeților cu sculpturi din piatră și vitralii gotice de o frumusețe aparte. Restaurantul se numește „Sister Charlotte’s” („La maica Charlotte”) și oferă, firește, și ceaiul de la ora 5:00. Grădina spectaculoasă are peste un kilometru pătrat!

Old Saint John’s Church

652 23 9În 2010, spațiul de rugăciune numit Old Saint John’s Church, din Cumbria, Anglia, intra într-un proces de restaurare menit să-i păstreze reperele unice și în același timp să-l facă atrăgător pentru turiști. Casă de oaspeți, Old Saint John’s Church oferă camere cu vitralii, tratamente spa, chef personal și activități recreative care se solicită în avans. Priveliștea este spectaculoasă, iar liniștea, garantată.

San Clemente Palace Kempinski

652 23 10Vechea mănăstire Palace Kempinski, de pe insula venețiană San Clemente, vine în întâmpinarea oaspeților de secol al XXI-lea cu o încărcătură istorică impresionantă, din secolul al XII-lea încoace. Situată la zece minute de faimoasa Piață San Marco, are 190 de camere și apartamente, șapte curți interioare și propria capelă privată. Într-un spațiu de asemenea dimensiuni, comoditățile sunt asigurate integral, de la spa și piscină exterioară încălzită la terenuri de golf și tenis.

Monastero Santa Rosa

652 23 11Amplasamentul pe un vârf de stâncă al Hotelului Santa Rosa, de pe coasta Amalfi, din Campania, Italia, taie răsuflarea. Pornind de la priveliștile spectaculoase, designerii și arhitecții italieni au transformat acest vechi lăcaș al maicilor într-un cochet hotel cu 20 de unități de cazare. Fiecare cameră a fost denumită după ierburi pe care vechile ocupante ale mănăstirii le creșteau în grădinile private. Unul dintre elementele principale de atracție este piscina aflată la mare înălțime, care oferă priveliști incredibile, de o rară spectaculozitate. Un spa și un restaurant completează lista de dotări moderne ale unui loc încărcat de peste trei secole de religiozitate.

Fontevraud L’Hôtel

652 23 12Tot din Franța vine faima celei mai mari mănăstiri din Europa, Fontevraud, care a devenit un impresionant complex turistic. Situat pe faimoasa Vale a Loarei, are și o mare încărcătură istorică, dat fiind faptul că pe vremea lui Napoleon Bonaparte a servit drept închisoare. Astăzi, cele 54 de camere sunt amplasate în zona în care erau chiliile călugărițelor și sunt aduse, cu toate detaliile necesare, la confortul secolului al XXI-lea. Nu lipsesc un restaurant cochet și un spațiu dedicat expozițiilor de artă.