Main menu

header

654 32 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

În timp ce majoritatea oamenilor doar visează la un trai de alteță regală, care implică o viață de lux și de plăceri, au existat de-a lungul timpului și cazuri de prinți și de prințese care au renunțat la apartenența la ilustre familii monarhice, la titluri și la viața fără griji, alegând destinul oamenilor de rând.

Carol al II-lea al României și cele două abdicări

654 32 2Considerat „copilul rebel” al Familiei Regale a României, Regele Carol al II-lea s-a căsătorit de două ori cu femei fără rang, spre nemulțumirea profundă a rudelor sale. Ca tânăr, a avut o aventură înflăcărată cu Zizi Lambrino, a fugit și s-a cununat cu ea în 1918. Mariajul a fost anulat la scurt timp, din cauza poziției ferme a Casei Regale. Deși s-a căsătorit cu prințesa Elena a Greciei, care îi era rudă, și a avut un fiu, Carol al II-lea a abdicat în 1925, din pricina scandalului iscat de legătura sa cu Elena Lupescu. Monarhul s-a întors pe tronul României, dar a renunțat încă o dată în 1940, iar șapte ani mai târziu s-a căsătorit cu femeia iubită.

Prințesele Japoniei au fugit de rigorile familiei imperiale

În luna mai a acestui an s-a anunțat faptul că prințesa Mako, a Japoniei, este logodită cu un om de rând, de profesie jurist. Potrivit cutumei, din această pricină Mako a trebuit să renunțe la prerogativele sale princiare și la titlu. În condițiile anunțatei abdicări a împăratului Akihito, decizia prințesei a stârnit o aprinsă dezbatere în societatea niponă. Deși Mako nu este în linie directă la tron, tatăl său este al doilea în această linie, notează listverse.com. Discuții și mai ample au fost atunci când singura fiică a împăratului Akihito, prințesa Nori, părăsea palatul imperial cu o măsuță și cu o cutie cu creioane de desen și se pregătea să înceapă o viață dintre cele mai obișnuite, pentru privilegiul de a se putea căsători cu iubitul său din tinerețe, Yoshiki Kuroda. Înainte de a se retrage, prințesa a apucat să mărturisească faptul că a avut o copilărie „plină de neliniște”, mai ales că mama sa trecuse prin numeroase căderi nervoase din pricina regulilor de viață ale familiei imperiale.

Infanta Cristina a plătit pentru greșelile soțului

654 32 4Prințesa Cristina, infanta Spaniei, a primit un telefon de la fratele său, Regele Felipe, în 2015, în care acesta îi comunica faptul că nu mai face parte din Familia Regală. Monarhul nu a avut de ales, întrucât sora sa a fost primul membru al monarhiei spaniole care a trebuit să facă față unui proces de fraudă, iar scandalul a cutremurat Casa Regală din temelii. Deși nu a fost găsită vinovată, Cristina nu a putut scăpa de faptul că soțul său, Inaki Urdangarin, a fost condamnat la detenție, ea însăși primind o amendă pentru rolul pe care l-a jucat în înșelătoria financiară. În încercarea de a reface imaginea dinastică, Regele Felipe nu a avut altă soluție decât de a o exclude pe sora sa din Familia Regală a Spaniei.

Prințul suedez care a sădit o mare de flori

654 32 5În 1932, Lennart Bernadotte, nepotul Regelui Suediei Gustaf al V-lea, isca rumoare în țara sa anunțând că s-a căsătorit cu o femeie de rând, Karin Nissvandt, împotriva voinței familiei sale și știind foarte bine că era forțat astfel să renunțe la tron. Cei doi au fost nevoiți să ajungă la Londra pentru a se cununa, iar atitudinea familiei l-a rănit profund pe prinț. Pentru a compensa oarecum prețul pe care tânărul a fost nevoit să-l plătească pentru a respecta cutuma Casei Regale, i-a fost dăruită o insulă, Mainau, în centrul Europei. Fericit alături de femeia pe care a ales-o, Lennart și-a dedicat restul zilelor horticulturii și a transformat Mainau într-un spațiu în care peste 350.000 de flori înfloresc în fiecare vară. Fostul prinț a decedat în anul 2005, dar moștenirea sa spectaculoasă a rămas neatinsă.

Cine provoacă Familia Regală...

654 32 6În celălalt capăt al lumii, în Thailanda, prințesa Ubolratana Rajakanya, fata cea mare a Regelui Bhumibol Adulyadej, a fost nevoită să renunțe la titlu pentru a se putea căsători cu omul iubit, Peter Ladd Jensen. Cei doi s-au cununat în 1972, dar au divorțat în 1998. Tragedia nu a ocolit-o pe prințesă - în 2004, tsunamiul care a răvășit țara l-a ucis pe fiul său autist, Bhumi. Fosta prințesă s-a reapropiat, în timp, de familia din care face parte prin naștere. Cât despre Srirasmi, consoarta prințului Maha Vajiralongkorn timp de peste un deceniu, aceasta a fost nevoită să renunțe la toate privilegiile și la titlu după ce soțul său a divorțat. Familia prințesei a fost amestecată într-un scandal imens, cu acuzații de contrabandă cu produse petroliere, precum și de defăimare a Familiei Regale, ceea ce în Thailanda este o acuzație foarte gravă. Srirasmi și-a lăsat fiul în grija fostului soț, astfel încât să poată fi, într-o zi, rege în Thailanda.

„Monarhii rareori oftează degeaba“ (Sir Walter Scott, scriitor)

Dragostea l-a costat coroana Olandei pe Johan Friso

Johan Friso a fost un romantic. Când a cunoscut-o pe Mabel Wisse Smit, prin intermediul fratelui său, a știut că iubirea pentru ea l-ar putea costa calitatea de viitor monarh al Olandei. Dar nu a dat înapoi. A cerut-o de soție pe Mabel, apărând într-o zi la ușa sa îmbrăcat în alb, cu șampanie și trandafiri în mână. Deși a ieșit din Familia Regală, Johan a rămas foarte popular printre olandezi. Și soția sa a cucerit inimile compatrioților, iar stilul lor de viață și familia frumoasă și numeroasă le-au menținut această simpatie publică până la moartea prințului, în urma rănilor căpătate la un accident de schi în 2012.

Edward al VIII-lea a cedat iubirii un imperiu

654 32 3Poate cea mai expusă, mai romanțată și mai faimoasă poveste de dragoste care a antrenat o abdicare de răsunet este cea a răsfățatului opiniei publice din Marea Britanie de acum un secol, Regele Edward al VIII-lea, care făcea, prin șarmul său, să pălească toate scandalurile despre aventurile cu femei căsătorite pe care le avusese ca prinț. În 1936 abdica pentru a se putea căsători cu americanca Wallis Simpson, întrucât, ca șef al Bisericii Anglicane, nu se putea cununa cu o femeie divorțată (și încă de mai multe ori!). În urma abdicării din decembrie 1936 i-a urmat la tron fratele său, George al VI-lea, tatăl actualei suverane, Elisabeta a II-a. Restul este istorie...