Main menu

header

656 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Ciugud, comuna cu cel mai lung parcurs de... golf din Europa!

După podul peste Mureș de la ieșirea sudică din Alba Iulia, din DN 1 se desprinde la stânga DJ 107C, care duce, preț de vreo zece kilometri, în Ciugud, chiar pe stânga Văii Mureşului, în Podişul Secaşelor, comună mândră, cu cinci sate: Drâmbar, Hăpria, Limba, Şeuşa şi Teleac. Peisajul pare rupt din nord-vestul Europei: străzi asfaltate (toate!), trotuare îngrijite, pistă pentru biciclete (în succesiunea trotuar - spațiu verde - pistă - spațiu verde - șosea!), copaci toaletați și văruiți, utilități la „poartă”.

Asfalt și între locurile „de la câmp” ale oamenilor

Uimirea oricui trece prin Ciugud crește exponențial pe drumurile ce duc la câmp, spre și între tarlalele oamenilor, asfaltate și ele, însumând peste 30 de kilometri și denumite de localnici „Transalpina de Ciugud”, datorită spectaculozităţii cu care urcă şi coboară o serie de dealuri. Nu mai spunem despre curţile ciugudenilor, despre modul în care îşi îngrijesc casele, parcă într-o întrecere continuă pentru a demonstra care este cel mai gospodar. Dacă nu ai auzi din când în când câte un „Zâua bună, vecine” sau „No, binie ti-am găst, vecine”, ai tinde să crezi că nu eşti în România.

6.518 metri de... găuri!

Atracția principală din satul Teleac al comunei Ciugud a devenit un complex de golf care poziționează România pe harta internațională a acestui sport exclusivist. Inaugurat la 14 octombrie, are 18 parcursuri (trasee de găuri), în lungime totală de 6.518 metri, dintre care patru parcursuri „par trei” (par este numărul necesar de lovituri de care un jucător de golf experimentat are nevoie pentru a completa parcursul), zece parcursuri „par patru”, trei parcursuri „par cinci” și un parcurs „par șase”, acesta din urmă fiind cel mai lung din Europa: 735 de metri. Peisajul vestic este întregit de 14 vile pentru cazare, cinci vile în regim privat, o sală de conferințe, o piscină exterioară, clădirea administrativă a clubului, care înglobează un driving-range indoor, pro-shop, vestiare, lounge-bar și restaurantul fine-dining. În completarea facilităților de cazare, resortul deține un restaurant cu o capacitate de 160 de locuri în interior și 100 de locuri pe terasă.

Complexul de golf din Ciugud se întinde pe o suprafață totală de 63 de hectare, din care cea mai generoasă parte este alocată terenului de golf, 56 de hectare, iar șapte hectare sunt ocupate de facilitățile resortului