Main menu

header

658 31 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

DARPA, segmentul Armatei SUA care se ocupă de dezvoltarea de noi tehnologii, are în lucru în laboratoare plante modificate genetic care pot detecta amenințări și pot „spiona” cu discreție.

„Senzori” vii pentru detectare extinsă

Denumit Advanced Plant Technologies, pe scurt APT, programul Armatei americane modifică anumite plante astfel încât acestea să detecteze anumite chimi- cale, patogeni, radiații și chiar semnale nucleare, notează „Daily Mail”. Este folosită în acest scop abilitatea naturală a vegetației de a sesiza stimulii mediului înconjurător și a răspunde la aceștia, capacitate extinsă prin modificare genetică în așa fel încât să răspundă nevoilor de a acționa ca „senzori” vii. „Plantele sunt conectate profund la mediul în care trăiesc și manifestă răspunsuri naturale la stimuli ca lumina și temperatura, dar și la atingere, chimicale, toxine și agenți patogeni. Tehnicile moleculare ale prezentului pot face posibilă reprogramarea acestei capacități de detecție pentru a lărgi aria de stimuli care să genereze reacție”, explică Blake Bextine, directorul programului.

Monitorizare constantă, prin satelit

Senzorii militari tradiționali nu sunt întotdeauna cei mai potriviți pentru anumite însărcinări, acesta fiind unul dintre motivele pentru care s-a recurs la modificarea plantelor. Pentru a „pune la lucru” acești adevărați „spioni vegetali” va fi folosită rețeaua extinsă de sateliți, prin intermediul căreia plantele inteligente vor fi monitorizate constant. De altfel, avantajele sunt mult mai numeroase: această variantă va reduce riscurile la care sunt expuși soldații, va scădea costurile alocate senzorilor „tradiționali” și va putea fi utilizată și în afara cadrului militar, de pildă pentru identificarea minelor rămase după conflicte mai vechi. APT include lucrul în laboratoare și sere din Arlington, Virginia, precum și în medii naturale stimulate. În cazul în care testele vor fi favorabile, se va trece la experimente pe teren, monitorizate de autorități. Programul se va baza fundamental pe tehnologia de urmărire de la distanță existentă la ora actuală, iar dacă va fi un succes, va putea furniza „o nouă platformă senzorială independentă energetic, robustă, stabilă și ușor de distribuit”, arată reprezentanții DARPA.

Modificările slăbesc plantele

Controversele deja au apărut. În mod curent, modificările genetice se rezumă la intervenții minime, dar DARPA intenționează să schimbe multe și complicate date naturale ale plantelor pentru a le determina să extindă capacitatea senzorială la dimensiunile dorite pentru scopul propus. Alte experimente anterioare au demonstrat că plantele a căror „natură” a fost modificată peste o anumită limită nu au mai fost sănătoase. În plus, există semne de întrebare referitoare la viitoarele întrebuințări ale acestor plante. „APT este în fond un program de biologie artificială, iar scopul nostru este să dezvoltăm o platformă care să poată fi adaptată unui mare număr de scenarii”, adaugă Bextine.

Potrivit DARPA, în cadrul experimentelor de modificare genetică a plantelor se vor respecta toate reglementările federale, iar cercetările vor fi supravegheate de comitete pentru siguranța biologică