Main menu

header

658 29 1de Luana Mare

Trecerea în nefiinţă a Regelui Mihai a lăsat Casa Regală într-o situaţie tensionată, conflictuală, cu multe nemulţumiri şi atacuri nedemne de un statut atât de înalt. Familia Regală, condusă de această dată de Principesa Margareta, în calitate de Custode al Coroanei, anunță mare doliu pentru 40 de zile și doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu și doliul se referă la prezența publică a membrilor Familiei Regale. Rămâne de văzut dacă această perioadă de reculegere şi de întristare după dispariţia Regelui Mihai va însemna şi trecerea peste conflictele din familie şi, implicit, peste cele din faţa judecătorului de la Curtea din Elveţia, cel care i-a chemat să-şi susţină cauza/nevinovăţia pe Margareta, în calitate de reclamant, şi pe Nicolae, în calitate de pârât. Despre toate acestea, dar şi despre hotărârea principelui Nicolae de a-şi revendica titlurile de care a fost deposedat în august 2015 ne-a vorbit avocatul acestuia, Radu Enache (foto).

„Reconciliere la căpătâiul Regelui”

- Este posibilă o reconciliere între Nicolae de România Medforth-Mills şi restul Familiei Regale?

- Cei din Casa Regală au arătat o deschidere către Nicolae, acceptându-l acolo unde îi este locul, la ceremonialul funerar. Nicolae i-a trimis mătuşii sale, principesa Margareta, o adresă prin care solicita să poată participa la funeralii alături de familie. Răspunsul a venit după două zile, afirmativ. După ce nu i-a fost îngăduit să-şi vadă bunicul pe patul de moarte timp de zece minute, măcar la catafalc să-i poată fi alături pentru a-şi lua rămas bun aşa cum se cuvine.

- Am remarcat că Nicolae de România se recomandă din nou principele Nicolae. Îşi revendică poziţia succesorală, titlul de alteţă?

- Desigur. Doreşte să fie reintegrat în Familia Regală, în ordinea de succesiune. Pentru asta se luptă. Decretul de înlăturare nu i-a fost comunicat în original. El nu a semnat declaraţia de acceptare de înlăturare de la succesiune.

„Miza înlăturării sunt mulţi bani”

- Cum poate contesta Nicolae scoaterea sa din linia succesorală?

- Retragerea titlului şi scoaterea sa din linie succesorală s-au făcut printr-un decret şi ar fi trebuit redactat şi semnat în două originale, dintre care unul să-i fie trimis prinţului Nicolae. Acest lucru nu s-a întâmplat. Noi am primit un xerox. Or, nu putem face expertiză grafologică pe baza unui xerox. De aceea, această ieşire din linia succesorală este discutabilă dacă a fost într-adevăr dorinţa Regelui, dacă el a semnat aşa ceva. Pentru că s-a făcut tot posibilul pentru a-l ţine departe pe Nicolae de bunicul său. Nefiind un act administrativ, nu îl putem ataca nici în contencios.

- Care este miza acestui război în familie pornit încă de când Regele s-a aflat la pat?

- Este uşor de intuit. Prin Legea Instituţionalizării Casei Regale se va recunoaşte şi poziţia de şef al Casei Regale a României, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat. Acesta va administra patrimoniul imobiliar şi banii Casei Regale. De asemenea, prin această lege se va aloca o sumă consistentă Familiei Regale anual, milioane de euro, iar şeful acesteia o va administra. Principesa Margareta este cea care o va gestiona, iar Nicolae era al treilea în linia succesorală. În situaţia nefericită în care principesa ar fi trecut în nefiinţă sau s-ar fi îmbolnăvit, nefiind capabilă să-şi ducă mai departe prerogativele de şef al Casei Regale, Elena şi apoi Nicolae ar fi trebuit să îndeplinească aceste atribuţiuni. Vorbim despre un patrimoniu imobiliar estimat la minimum 60 de milioane de euro şi de alte milioane de euro, bani ce ar putea fi alocaţi de la buget, anual, pentru Casa Regală. Iar cei din familie l-au înlăturat pur şi simplu. El ar fi trebuit să aibă un rol important în Casa Regală, dar l-au înlăturat pe motive încă neexplicate.

„Chemați în faţa judecătorului în ianuarie”

658 29 2- S-a vorbit despre acel copil al său, nerecunoscut, pe care l-ar avea cu Nicoleta Cârjan. Mai sunt şi alte motive?

- Au spus că nu este pregătit şi că a avut un comportament neadecvat, fără să explice vreodată în ce constă nepregătirea sau neadecvarea. Copilul din Braşov, din punct de vedere legal, nu există pentru Nicolae, deoarece doamna Nicoleta Cârjan nu vine la testul ADN. Nici la INML Bucureşti, nici la INML Cluj, unde a fost invitată, şi nici nu porneşte proces de stabilire a paternităţii. În comunicatul mamei prinţului, principesa Elena, cel de acum vreo trei săptămâni, singurul motiv invocat pentru scoaterea din linia succesorală a lui Nicolae este acest presupus copil, care nu există din punct de vedere legal pentru el. Doamna din Braşov întreţine această stare de incertitudine de vreun an şi ceva. Fiind necăsătorită, numai dumneaei poate porni acest proces de stabilire a paternităţii, nu Nicolae. Dar Nicoleta Cârjan nu o face. Situaţia trenează, iar Familia Regală se foloseşte de acest motiv pentru a-l înlătura.

- În ce stadiu se află dosarul din Elveţia? S-au încheiat cercetările?

- Urmărirea penală în Elveţia s-a terminat, dosarul a fost trimis în judecată. Au fost la audieri în noiembrie, când Regele era la pat. Ordinea la audieri a fost următoarea: Nicolae, principesa Margareta şi alţi martori, nespecificaţi. Principesa a fost la audieri, deoarece dumneaei, ca reprezentant al Casei Regale, a înaintat plângerea şi trebuia să o susţină. Prima oară când te cheamă la o anchetă, procurorul te întreabă dacă îţi mai menţii plângerea, lucru pe care principesa l-a făcut. În ianuarie, nu ştim încă ziua, Nicolae va fi trimis în faţa judecătorului pentru infracţiunea de tentativă de violare de domiciliu, legat de momentul în care a încercat să intre în reşedinţa bunicului său pentru a-şi lua rămas bun. Margareta îşi poate retrage plângerea până la pronunţarea hotărârii penale.

„Totul este făcut pentru a-i strica imaginea”

- Ce presupune pentru Nicolae acest proces?

- Dacă va fi găsit vinovat, chiar dacă i se va aplica şi numai o amendă penală, ceea ce înseamnă la noi, în România, cazier timp de un an întreg (la elveţieni nu cunosc încă), principesa poate să spună: „Uitaţi, nepotul meu are deja o condamnare penală”.

- Credeţi că este, de fapt, un atac de imagine?

- Desigur. Este un atac de imagine, pentru a sublinia comportamentul său în fel şi chip în ce-or mai vrea să mai susţină. Se încearcă discreditarea sa. Ceea ce fac ei nu prea este demn de o Casă Regală. Asta se face în alte straturi sociale, dar Nicolae este dispus să revendice ceea ce-i aparţine de drept.

Prinţul Nicolae a fost pus sub acuzare pentru tentativă de violare de domiciliu, iar dosarul a fost trimis în judecată, având prima înfăţişare la o lună după decesul Regelui Mihai

S-a căsătorit în secret cu Alina Maria Binder

658 29 3În luna august 2017, Prinţul Nicolae anunţa logodna cu Alina Maria Binder, eveniment ce s-a bucurat de binecuvântarea Regelui Mihai, precum şi a părinţilor tinerei, după cum a anunţat chiar Nicolae. Cererea în căsătorie avusese loc în luna iulie, în timpul unei vacanţe pe care cei doi îndrăgostiţi au petrecut-o în Cornwall, Marea Britanie. Prinţul i-a oferit iubitei sale un inel cu safir şi diamante, apoi a avut loc şi cununia civilă, Alina Binder devenind Medforth-Mills. Nunta celor doi va avea loc în vara viitoare, aşa cum a fost programată, chiar dacă între timp a survenit decesul Regelui Mihai.