Main menu

header

de Ana Trifan

Dacă vreţi să savuraţi fiecare picătură de romantism, alegeţi să vizitaţi Praga primăvara. Vremea e frumoasă acum şi veţi putea admira în linişte un oraş care vara devine pestriţ din cauza numărului mare de turişti care aleg să-şi petreacă vacanţa aici. Praga ocupă locul al şaselea în topul celor mai vizitate capitale europene, după Londra, Paris, Roma, Madrid şi Berlin.

„Oraşul de aur”
Capitala de pe Râul Vltava a fost supranumită, de-a lungul timpului, „Oraşul de aur” , „Parisul Estului”, „Oraşul celor o sută de turnuri” sau „Praga - mama oraşelor”. Castele, poduri maiestuoase, viziunile alchimiştilor şi paşii spre cer ai astrologilor din alte veacuri vă aşteaptă la Praga, în ritmul muzicii lui Mozart, care a compus aici, inspirat de frumuseţea oraşului. Înainte să plecaţi pe îngustele străduţe medievale, ce vă vor purta spre centrul vechi al capitalei cehe, faceţi o listă a locurilor pe care nu trebuie să le rataţi în acest oraş. În vacanţa de la Praga nu trebuie să rataţi Podul Carol, Castelul Hradcany, Piaţa Veche, Ceasul astronomic, Josefov - vechiul cartier evreiesc sau Biserica Fecioara Maria din Tyn.

Podul Carol şi dorinţele împlinite
Maiestuos şi legendar, Podul Carol, care uneşte două cartiere istorice - Stare Mesto şi Mala Strana - este unul dintre simbolurile pragheze. Construcţia sa a început în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, sub domnia lui Carol al IV-lea, şi a fost completată în a doua jumătate a secolului următor. Podul are o lungime de 516 m şi 10 m lăţime. Capetele podului sunt străjuite de două turnuri, iar 36 de statui cu temă religioasă îl împodobesc pe toată lungimea. Între statuia Sfântului Ioan Botezătorul şi cea a Sfântului Norbert există o cruce despre care se zice că ar marca locul în care Sfântul Ioan Nepomuk a fost aruncat în râu. Legenda spune că, dacă atingi crucea şi-ţi pui o dorinţă, aceasta se va îndeplini.

Castelul-fortăreaţă
Astăzi este reşedinţa preşedintelui ceh, dar e celebru pentru că e una dintre cele mai mari fortăreţe din lume. Castelul Hradcany are o istorie de sute de ani pe metereze - construcţia sa a început în cea de-a doua jumătate a secolului al IX-lea. Curtea Mare (sau Prima Curte) a castelului a fost desăvârşită cu îngrijirea celebrei Maria Teresa de Austria. În cea de-a Doua Curte veţi găsi o impresionantă fântână barocă, la care veţi ajunge după ce aţi trecut prin Poarta Matthias. În galeriile castelului vă veţi putea bucura de picturile lui Rubens, Veronese, Titzian sau Tintoretto. Vechea fortăreaţă mai adăposteşte şi Capela Sfântului Mir, cu tezaurul Catedralei Sf. Vitius. Cea de-a Treia Curte, şi cea mai importantă pe vremuri, cuprinde Palatul Regal şi Catedrala. Merită să urcaţi cele 267 de trepte ale Turnului de Aur, pentru că de sus veţi avea o superbă panoramă a oraşului. Nu trebuie să părăsiţi fortăreaţa înainte să vă plimbaţi măcar câteva minute prin Parcul Regal şi încercaţi să prindeţi momentul zilei în care se schimbă gărzile de la castel, pe muzică de fanfară.

Orologiul astronomic şi harta cerului
La oră fixă trebuie să fiţi la Vechea Primărie din Praga şi cu siguranţă nu veţi regreta să vedeţi cum anunţă ora exactă Ceasul astronomic, care are o istorie de peste 600 de ani! Ceasul este alcătuit din două panouri mari: cel de sus este segmentul astronomic, iar cel de jos are funcţie calendaristică. Orologiul astronomic este, de fapt, o hartă în mişcare a cerului, care arată semnele zodiacale, precum şi poziţia soarelui şi a lunii în acel moment. Cadranul de jos al ceasului arată ziua, o pictură ce ilustrează luna calendaristică în care ne aflăm şi o altă pictură ce simbolizează zodia din perioada în cauză. Partea de sus a ceasului este încadrată de figurine reprezentând Vanitatea, Zgârcenia, Moartea şi un turc - amintire a ameninţării pe care o reprezenta Imperiul Otoman pentru Europa în secolul al XVI-lea.
Ora exactă este anunţată de un cocoş din aur, iar miniaturi ale celor 12 apostoli apar pe rând deasupra cadranelor. Celelalte figurine aflate în jurul orologiului se mişcă şi ele, ca într-o cutie muzicală.

Piaţa Veche „musteşte” de istorie
Monumente impresionante şi o atmosferă din alte epoci, dar şi urmele istoriei recente ale Cehiei le veţi găsi în Piaţa Veche a oraşului. În 1968, aici pornea „Primăvara de la Praga”, când populaţia a ieşit în faţa tancurilor sovietice. Tot această piaţă păstrează şi amintirea „Revoluţiei de catifea”, din 1990, când cehii au ieşit, fără victime, din anii de comunism.
Pentru romantici recomadăm plimbări pe străduţele întortocheate şi intime ale cartierului Mala Strana („Cartierul de Jos”), dar şi croazierele cu vaporaşul pe Vltava.

Liniştitul cartier evreiesc
Cartierul evreiesc din oraşul vechi este unul dintre cel mai liniştite şi mai pline de istorie locuri din capitala cehă, care în secolul al XVII-lea era principala metropolă a evreilor din Europa Centrală. Mai târziu însă a fost transformat într-un ghetou, înconjurat de ziduri şi cu şase porţi de acces. Sunt păstrate încă 14 sinagogi, cimitirul în care se estimează că au fost îngropaţi peste 200.000 de evrei şi o sală de festivităţi, prin grija naziştilor care ocupaseră Praga în al doilea război mondial. Motivul pentru care naziştii au ţinut la această conservare nu a fost nici pe departe unul cultural, ci o demonstraţie că evreii vor rămâne doar o amintire. De altfel, ei au numit locul „Muzeul unei rase dispărute”.

Cazare accesibilă

La un hostel, cazarea într-o cameră dublă cu baie proprie costă între 25 şi 27 de euro de persoană. Pentru cei nepretenţioşi există şi un dormitor unde se doarme la comun, contra sumei de 16 euro pe noapte. La pensiunile din zona centrală preţul unei camere variază între 95 şi 125 de euro. Deşi are patru stele, Hotelul Julian este considerat printre cele mai accesibile, ca preţ, din Praga. În această perioadă, o cameră dublă costă 85 de euro. Hotelul se află în Centrul Vechi al capitalei cehe, la mică distanţă de Podul Carol.
Din Bucureşti există zboruri directe, de linie, către Praga, preţul unui bilet pornind de la 320 de euro.
Din cauza afluxului mare de turişti, preţurile la cazare au crescut foarte mult în Praga în ultimii ani. Un motiv în plus ca să vizitaţi oraşul chiar în această primăvară, înainte ca tarifele să crească o dată cu sezonul vacanţelor de vară.