Main menu

header

659 18 1de Cătălina Tăgârță şi Alexandru Brădescu

Sărbătorile de iarnă sunt un bun prilej pentru părinții care doresc să-i învețe pe copii bucuria de a dărui și de a primi un cadou de la cei dragi. Din păcate, puțini pun însă accent pe utilitatea darului oferit celor mici, vor doar să bifeze ocazia și să le satisfacă dorințele, care de multe ori se dovedesc a fi simple mofturi. În opinia psihologului Lenke Iuhoș (medalion), așa-zisul cadou perfect nu există, ci valoarea acestuia este dată de bucuria cu care părintele îl dăruiește și de zâmbetul pe care-l oferă înapoi copilul.

Țineți cont de categoria de vârstă

Pentru a ajuta copilul să se dezvolte armonios, atunci când cumpără cadouri părinții ar trebui să țină cont atât de utilitatea acestora, dar și de vârsta celui mic, informează reprezentanții Agenției Plus Communication. Pentru a veni în sprijinul părinților fără inspirație și care nu au timp să se documenteze despre darul ideal, aceștia au cerut părerea unui specialist în domeniu: psihologul Lenke Iuhoș, care a făcut o clasificare pentru fiecare categorie de vârstă. Așadar, iată ce daruri trebuie să pregătiți în funcție de etatea copilului.

Bebeluș

Jucăria perfectă are formă umanoidă

La bebeluşi, atingerea obiectelor este o activitate motrică, cu o eficienţă fabuloasă asupra sistemului nervos. „În cazul unui bebeluş cu vârsta foarte mică, jucăria perfectă pentru el poate avea formă umanoidă, personaj de desene animate sau un animăluț și trebuie să fie construită dintr-un material delicat la atingere. Valoarea jucăriei în dezvoltarea bebeluşului creşte prin muzica plăcută emanată de aceasta și contribuie major la adormirea sau la liniștirea copilului”, afirmă psihologul.

Copil mic

Interesat de lucrurile aflate în mişcare

La vârsta de 1-2 ani, copilul descoperă bucuria mişcării, este interesat de orice, mai ales de lucrurile aflate în mişcare. De asemenea, este extrem de fascinat de orice se deschide sau se închide, precum și de obiecte care pot fi împinse sau rostogolite. „Putem folosi această etapă de descoperire a mediului prin decizii ferme în cumpărarea cadoului perfect pentru el. Putem ține cont de faptul că tot ce este colorat îl atrage, îi place, îi captează la maximum atenţia, mai ales dacă are obiectul încorporat şi o faţă umană plăcută, zâmbitoare. Folosind aceste interese, îl bucurăm dacă va primi un puzzle format din bucăţi mari, o jucărie în care să introducă forme, cuburi. Prin aceste jucării se vor stimula capacitatea cognitivă, concentrarea, atenţia, coordonarea motrică, orientarea în spațiu etc. În dezvoltarea mişcărilor fine şi stabile au un rol pozitiv obiectele, bicicletele, maşinuţele pe care trebuie să le împingă din picioare”, explică expertul.

Preșcolar

Fericit să construiască turnuri

659 18 2La vârsta preşcolară (de grădiniţă), copiii sunt fericiți să-și petreacă timpul construind turnuri și castele uriașe. Blocurile realizate din materii prime naturale și elementele colorate, mici, conectabile, fac parte din designul camerei de copii. „În magazine nu e dificil să găsim cuburi prin care se pot construi un elicopter şi un castel de prinţese. E recomandabil să vă asiguraţi că gradul de complexitate a jocului este în concordanță cu vârsta. Recomandabil este să evitaţi acel gând că va creşte și se va juca mai târziu! Trebuie să îi oferim o bucurie în prezent, nu să i-o pregătim pentru viitor. În această perioadă există o nevoie tot mai mare de a dobândi diferite roluri, indiferent că este fetiţă sau băiat. Cei mici sunt dispuși să încerce rolul de om matur, de negustor, de mamă, de șofer de autobuz, de poştaș, de cântăreață pop, de actor, se joacă de-a mama și de-a tata etc. Cunoscând această normalitate, e binevenit un cadou sub formă de minibucătărie, o trusă medicală, un cărucior, haine pentru copii, un mic fier de călcat, un aspirator etc. Aceste jucării ajută enorm la eliberarea emoţională a copiilor, însă ideal este să vă alăturați micii lor aventuri și să petreceți mai mult timp cu ei”, este de părere Lenke Iuhoș.

Școlar

Preocupat de performanță și de concurență

659 18 3La vârsta şcolară, în viaţa copilului joacă un rol din ce în ce mai important performanţa şi concurenţa. Şcoala formează reguli, automat copiii sunt captaţi de jocuri cu reguli. „Pentru şcolarul mic este o bucurie să aibă cât mai multe și mai diverse jocuri de masă, care trebuie jucate în asociere cu cineva. Ideale sunt jocurile care implică aruncarea unui zar şi pornirea și respectarea unor reguli de persoane chiar de diferite vârste. Este extrem de benefic jocul în familie, în care adulţii pot să și piardă, fără a duce copilul în eroare. Cu ajutorul jocurilor sociale putem crește sentimentul de realizare, să formăm automatizarea ideii că el nu poate întotdeauna să câștige. În caz că nu este primul care a terminat, nu este o problemă, deoarece el acum are o bogată experiență. În timpul jocului poate depăși frustrarea provocată de concentrarea pe concurenţă și să înveţe să îndure eșecul prin exemplele comportamentale date de părinţi”, consideră specialistul.

Adolescent

Prototipul cel mai greu de mulţumit

659 18 4Adolescentul este prototipul cel mai greu de mulţumit de Crăciun. Este întotdeauna util să considerați că este timpul pentru formarea și consolidarea identității. Prin discuţii deschise, într-o atmosferă prietenească, puteți discuta cu tinerii adolescenţi ce anume îi interesează. Chiar dacă nu este întotdeauna ușor să răspundă, poate să fie o surpriză îmbrăcămintea dorită sau i se pot oferi obiecte specifice vârstei, cărți etc. „Puteţi alege obiecte care au legătură cu hobby-ul lor declarat sau pe care încearcă să îl țină ascuns de toată lumea. Un cadou bine ales îi transmite adolescentului sentimentul de apartenenţă (va fi încurajat să vorbească despre ideile sale) și sentimentul de acceptare (îi înţelegem identitatea, deciziile). În caz că aţi aflat de dorinţele sau de interesul său legat de carieră puteţi să-l surprindeţi cu obiecte, cărţi, workshopuri din domeniul respectiv. Vă recomand să evitaţi întrebările deschise, precum: «Tu ce îţi doreşti de Crăciun?». Prin faptul că doriţi să vă uşuraţi munca vă lipsiţi de două efecte spectaculoase ale Crăciunului: momentul de a vă cunoaşte mai bine adolescentul şi farmecul dat de cadoul neştiut (surpriza)”, conchide psihologul.

„Jucăriile ajută enorm la eliberarea emoţională a copiilor, însă ideal este să vă alăturați micii lor aventuri și să petreceți mai mult timp cu ei“