Main menu

header

661 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Arieşeni, mândria turistică a moţilor

La hotarul dintre judeţele Alba şi Bihor, la o altitudine de 1.000 de metri, în centrul Munţilor Apuseni, în Ţara Moţilor, pe valea superioară a Arieșului Mare, vă puteți bucura sufletul în Arieșeni, cu pârtia sa de schi de la Vârtop, aflată cu 200 de metri mai aproape de cer decât stațiunea în sine. Puteți ajunge la Arieşeni cu autobuzul din Oradea, Beiuş sau Alba Iulia ori cu propria maşină dinspre Alba Iulia pe DN 74 - Abrud (se trece pe DN 75) - Câmpeni - Arieşeni sau dinspre Beiuş pe E 79 - Ștei - Lunca (unde virați la stânga şi continuați pe DN 75) - Câmpeni - Arieşeni.

Trei pârtii într-una!

Pârtia Vârtop cuprinde în sine trei pârtii separate: Piatra Grăitoare, Vârtop 1 şi Vârtop 2. Sezonul de schi la Arieşeni durează din decembrie până în martie/aprilie. Pârtia este aglomerată în special în weekenduri, iar accesul cu săniile nu este permis pentru că există o pantă aparte pentru ele. Dacă nu aveți echipament pentru schi nu trebuie să vă faceți griji: la baza pârtiilor găsiți de închiriat tot ce ați putea avea nevoie pentru a petrece timpul cât mai bine. Dacă vă plac drumețiile, nu porniți în niciun caz fără bocanci de munte şi îmbrăcăminte groasă, protectoare de vânt, de ploaie și de ninsoare.

Raiul pasionaților de speoturism

Zona merită să fie vizitată nu doar datorită domeniului schiabil, ci şi pentru multitudinea de obiective turistice: Biserica de lemn din Arieșeni, construită în 1791 (monument istoric), gheţarul de la Scărişoara, un fenomen carstic unic în România, Casa Memorială Avram Iancu, cascadele Vârciorog sau Buciniș, Groapa Ruginoasa - Valea Seacă (monument al naturii), Muzeul Etnografic şi de Artă Populară Lupşa - şi nu sunt singurele. Este un rai pentru pasionaţii de speoturism, pentru care amintim doar câteva peşteri din zonă: Peştera Mediaz, Peştera Focul Viu, Peştera Huda lui Papară sau Peştera Ursului.

Dacă ajungeți vara prin Arieșeni, nu trebuie să ratați Târgul de fete de pe Muntele Găina, care se desfăşoară în perioada 22-23 iulie