Main menu

header

663 28 1de Gabriela Militaru şi Adrian Barna

În România, „Salvați de clopoțel” a fost multă vreme nu doar un serial de televiziune urmărit de milioane de tineri, dar și cel mai la modă motto al generației anilor ’90. Liceenii de acum două decenii răsuflau ușurați la sfârșitul unei ore de curs dificile, îngânând în cor „Salvați de clopoțel”. Și totul a început cu serialul care în Statele Unite ale Americii a apărut în 1989 și a fost difuzat timp de cinci sezoane de postul american de televiziune NBC. Gașca nebunatică de la Liceul Bayside, formată din Zack Morris (Mark-Paul Gosselaar), Screech (Dustin Diamond), Lisa Turtle (Lark Voorhies), A.C. Slater (Mario Lopez), Kelly Kapowski (Tiffani-Amber Thiessen), Jessie Spano (Elizabeth Berkley), alături de directorul Richard Belding (Dennis Haskins), a rămas peste timp simbolul adolescenței exuberante, în care cele mai mari griji sunt legate de o nouă idilă sau de o notă mică la un examen. La aproape 30 de ani de la lansare, unii actori din distribuția serialului încă profesează, în timp ce alții și-au schimbat cu totul cariera. Așa deci, ce mai fac actorii noștri preferați din „Salvați de clopoțel”?

Zack Morris Blondul care nu era... blond

663 28 2Mark-Paul Gosselaar, aka Zack Morris cel atrăgător și poznaș, va împlini în curând 44 de ani. Asemenea personajului său din serial, Mark-Paul a fost și în viața reală idolul femeilor frumoase. Multă vreme, în perioada filmărilor, dar și după încheierea acestora, el a mărturisit că era asaltat de admiratoare. După rolul din „Salvați de clopoțel”, el a răspuns prezent și la reluările serialului „Salvați de clopoțel: Anii de colegiu” (1993-1994) și „Salvați de clopoțel: Noua clasă” (1993-2000). Un detaliu mai puțin cunoscut din experiența sa ca simpaticul Zack Morris este faptul că Mark-Paul a fost nevoit să se vopsească blond înainte de filmarea fiecăruia dintre cele 86 de episoade ale serialului. De asemenea, el a apărut în seriile „Franklin & Bash” și „NYPD Blue”. Însă se pare că faima pe care i-a adus-o rolul Zack Morris nu a putut fi niciodată egalată. În plan personal, el a admis într-un interviu din 2009 că pe perioada filmărilor la „Salvați de clopoțel” a fost implicat romantic în relații cu toate cele trei actrițe în roluri principale, Tiffani-Amber Thiessen, Elizabeth Berkley și Lark Voorhies. În 1996 s-a căsătorit cu fostul fotomodel Lisa Ann Russell, alături de care are doi copii. După 14 ani de căsnicie, cei doi au divorțat. În 2012, Mark-Paul a mai dat căsniciei o șansă, de data aceasta alături de Catriona McGinn, împreună cu care are alți doi copii.

Kelly Kapowski

Cea cu „vino-ncoace”

663 28 3Tânăra cu care Zack Morris a trăit o poveste de dragoste cu năbădăi pe platoul de filmare, Kelly Kapowski, a fost interpretată cu umor de Tiffani-Amber Thiessen. Kelly este prototipul fetei frumoase și populare, pe care toți băieții o admiră și care are, drept consecință, deseori un comportament năzuros și imprevizibil. Acum în vârstă de 44 de ani, Tiffani a intrat perfect în pielea personajului său, o liceeană cu sex-appeal, majoretă admirată de toți colegii de la Liceul Bayside. În cele din urmă, Zack și Kelly se căsătoresc la finalul serialului, dar asta nu înseamnă că urcușurile și coborâșurile relației lor de până atunci nu au făcut deliciul publicului. Încă din perioada în care filma la „Salvați de clopoțel”, Tiffani a început colaborarea la un alt serial care a făcut-o de neuitat în memoria admiratorilor săi, „Beverly Hills 90210”. De fapt, Tiffani este probabil cea mai activă actriță din fosta gașcă de la Bayside. Între 2009 și 2014 ea a jucat într-un alt serial faimos, „Hoțul fermecător”, iar recent și-a lansat propriul show gastronomic, „Cină la Tiffani”. În plan personal, după o relație de câțiva ani cu un alt fost coleg de platou, Brian Austin Green, Tiffani s-a măritat, în 2005, cu actorul Brady Smith, alături de care are doi copii.

A.C. Slater

Latino lover

663 28 4Poate nu la fel de carismatic, dar cu siguranță extrem de simpatic este și personajul A.C. Slater, interpretat de Mario Lopez. În prezent, tot în vârstă de 44 de ani, Mario a intrat perfect în pielea atletului înrăit care excelează la fotbal și la wrestling. Inițial, adversarul lui Zack Morris în lupta pentru a obține atenția lui Kelly, A.C. Slater se dovedește atât de simpatic, încât cei doi băieți se împrietenesc. A.C. Slater este simbolul tânărului care arată bine și prezintă interes pentru că are origini latine. După terminarea filmărilor, Mario Lopez s-a concentrat mai mult pe munca de televiziune, devenind un binecunoscut prezentator de show-uri live. El a fost gazda mai multor proiecte de entertainment, printre care și varianta americană a lui „X Factor”. În plan personal, viața sa a fost destul de agitată. Mai întâi, Mario a fost acuzat de viol în 1993 și achitat de instanță ulterior. Mai apoi și-a legat destinul de cel al actriței Aly Landry în 2004, însă căsătoria a fost anulată la scurt timp, după ce tânăra mireasă a aflat că Mario o înșelase chiar la petrecerea burlacilor de dinaintea nunții lor. Abia în 2008 Mario a reușit să-și găsească stabilitatea emoțională, când a întâlnit-o pe dansatoarea Courtney Mazza. Cei doi s-au căsătorit în 2012 și au împreună doi copii.

Jessie Spano

Neobosita activistă

663 28 5Cât despre iubita lui A.C. Slater din serial, Jessie Spano, ea a fost interpretată de Elizabeth Berkley. Jessie este imaginea tinerei cu vederi liberale și puncte de vedere feministe, cea care are mereu o părere despre orice subiect și își susține cu tărie opiniile. În egală măsură ea portretizează insecuritățile specifice fetelor ajunse la vârsta adolescenței. Se consideră deseori prea înaltă și face judecăți de valoare cu privire la înălțimea și la greutatea celor din jur. Acum în vârstă de 45 de ani, actrița care i-a dat viață lui Jessie, Elizabeth Berkley, amintește încă de preocupările personajului său din serial. Elizabeth s-a îndepărtat de actorie, însă a rămas activă în rândul fanilor, fiind de-a lungul anilor o voce puternică în lupta de emancipare a femeilor. În 2006, ea și-a lansat un site, „Întreab-o pe Elizabeth”, unde oferea sfaturi tinerelor fete cu privire la problemele acestora. Mai târziu, în 2011, a publicat și o carte cu același titlu, în care a cuprins majoritatea subiectelor dezbătute pe site. În ceea ce privește viața sa privată, Elizabeth Berkley s-a căsătorit în 2003 cu artistul Greg Lauren, alături de care are un băiețel de 5 ani.

Lisa Turtle

Răsfățata găștii

663 28 6Lisa Turtle este fata bogată a grupului, mereu respingând avansurile lui Screech. Spre deosebire de celelalte personaje, ea nu are o relație stabilă pe perioada serialului, însă portretizează perfect fata căreia îi face plăcere să iasă la întâlniri cu băieții fără a le acorda însă vreo șansă. În viața reală, actrița care joacă rolul Lisei este Lark Voorhies. După încheierea filmărilor la „Salvați de clopoțel”, ea a avut apariții episodice în alte seriale faimoase, cum ar fi „Dragoste și putere” sau „Zile din viața noastră”. De asemenea, a cochetat cu modellingul, apărând în câteva videoclipuri, dar și cu publicistica, lansând până în prezent nu mai puțin de trei cărți. În viața privată, Lark, acum în vârstă de 43 de ani, a avut o relație serioasă cu Mark-Paul Gosselaar pe durata filmărilor serialului „Salvați de clopoțel”. Apoi a fost logodită cu celebrul actor Martin Lawrence. Au urmat apoi mariajele cu Miguel Coleman (care s-a încheiat în 2004) și cu Jimmy Green (care a luat sfârșit în 2015, după numai șase luni). Din nefericire, căsniciile eșuate nu au fost singurele probleme cu care Lark s-a confruntat de-a lungul timpului. Într-un interviu pentru revista „People”, din 2012, mama actriței a mărturisit că Lark suferă de tulburare bipolară.

Screech

Istețul ridicol

663 28 7Un alt personaj-cheie al serialului „Salvați de clopoțel” este Screech. Acesta este văzut ca tocilarul grupului. În timp ce este inteligent și are un talent academic desăvârșit, el apare deseori ca fiind inadaptat, motiv pentru care restul găștii face mereu glume pe seama sa. Etern îndrăgostit de personajul feminin Lisa Turtle, Screech este imaginea tânărului isteț, dar ciudat, pe care majoritatea fetelor îl ocolesc. Personajul este magistral interpretat de actorul Dustin Diamond, care a apărut în toate celelalte reluări ale serialului. Acum în vârstă de 41 de ani, în viața reală Dustin este cel puțin la fel de rebel ca pe micul ecran. De exemplu, în 2006 el a regizat propriul „show sexual”, intitulat sugestiv „Salvați de miros”, despre care câțiva ani mai târziu a spus că a fost realizat folosindu-se o dublură și că el nu ar fi fost personajul care apare în filmare. Apoi, Dustin a publicat o carte, „În spatele clopoțelului”, în care povestește întâmplări, deseori negative, de pe platourile de filmare ale serialului „Salvați de clopoțel”. Cei mai mulți dintre foștii săi colegi de platou au negat povestirile relatate de Dustin și, la un moment dat, chiar actorul însuși a declarat că respectiva carte nu i-ar fi aparținut, ci ar fi fost rodul imaginației și al unor interpretări malițioase ale unui reporter care îl intervievase cu ani în urmă. Parcă pentru a-și completa imaginea de copil rebel, în 2014 Dustin a fost arestat pentru port ilegal de armă albă și condamnat la patru luni de închisoare. După ce a ispășit trei luni după gratii, a fost eliberat condiționat, însă a încălcat termenii probațiunii și a fost, prin urmare, reîncarcerat în 2016. Dustin Diamond a fost căsătorit pentru câțiva ani cu Jennifer Misner, de care însă a divorțat ulterior.

Trei dintre protagoniștii din serial (Lark Voorhies, Mark-Paul Gosselaar și Mario Lopez) au câștigat Premiul de „Cel mai bun tânăr actor” pentru prestațiile lor

Pe tot parcursul serialului, doar Lisa Turtle și A.C. Slater nu au avut nicio conexiune sentimentală împreună; celelalte personaje s-au întâlnit cel puțin o dată într-un context romantic

Domnul Belding

Un director… mai altfel

663 28 8Ultimul, dar nu cel de pe urmă personaj din serialul „Salvați de clopoțel” este directorul Richard Belding, interpretat de Dennis Haskins. Mereu tachinat de gașca rebelă de la Liceul Bayside, domnul Belding este un personaj amuzant dacă nu prin propriile glume, cel puțin prin încercarea de a părea mai spiritual decât este. Deși fățiș, el îl ceartă mereu pe Zack Morris pentru că este obraznic, la un moment dat recunoaște că tânărul licean îi amintește de vremea când el însuși era elev și făcea tot felul de năzdrăvănii. După încheierea filmărilor la serial și la continuările acestuia, Dennis Haskins a avut apariții secundare în mai multe filme și a cochetat o vreme cu muzica și cu sportul, dar a fost și o voce răsunătoare în lupta pentru conștientizarea efectelor devastatoare ale bolii Crohn. Acum în vârstă de 67 de ani, Dennis Haskins a fost căsătorit cu Dianne Haskins, de care a divorțat și alături de care are un băiat.