Main menu

header

665 35 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Autoritățile chineze intenționează implementarea, în 2020, a unui sistem social prin care cetățenii vor fi evaluați printr-un punctaj în funcție de care vor avea acces la facilități.

Sistem de punctaj public

În premieră mondială, China urmează să implementeze un sistem numit Social Credit Score (Scor de Credit Social), pe care autoritățile de la Beijing îl au în vedere încă din anul 2014, notează futurism.com. Regulile sunt relativ simple: fiecare dintre cei peste 1,3 miliarde de cetățeni ai acestei țări va avea un punctaj alcătuit din datele comportamentului său în societate, de la felul în care își cheltuiește banii până la restanțe acumulate în dreptul datoriilor sau interacțiunile sociale. Acestea vor deveni o bază pe care va fi edificat profilul „de încredere” cu care este acreditată acea persoană, și totul va fi public.

Condiționări pentru facilități

Scorul fiecăruia va sta la baza eligibilității acelei persoane la un număr de servicii, cum ar fi accesul la un job, admiterea copiilor la o anumită școală sau creditele ipotecare pe care le poate obține. Pe scurt, buna purtare față de autorități și ordine a unui om va fi cuantificată spre a-i da acces la facilități (pe care oricum le plătește prin impozite și taxe...). Orice chinez va putea avea un scor între 300 și 850, împărțit pe categorii: conexiuni sociale, comportament de consum, securitate personală, avere și atitudine față de datorii.

Piedici în fața celor „discreditați”

Până la eventuala implementare concretă, oficialitățile deja testează acest „serviciu” prin parteneriate cu anumite companii-gigant, beneficiare ale unor cantități impresionante de date despre cetățeni, care vor pune la punct detaliile algoritmului ce va sta la baza „scorului”. În susținerea proiectului se afirmă că acest sistem va asigura îmbunătățirea serviciilor publice, accesul mai rapid la facilități al celor corecți și, în paralel, așa cum se exprimă autoritățile, „îngreunarea pașilor celor discreditați”. Per ansamblu, aparent este vorba despre echilibrarea balanțelor financiare ale cetățenilor și despre instituirea unei discipline personale, dar controversele deja au apărut.

O persoană, un număr

Sistemul este contestat de oponenți, întrucât ar merge mai departe decât simpla evaluare a capacității unui om de a-și gestiona finanțele: pune un număr pe o persoană și, prin faptul că acea evaluare este publică, restul societății va vedea persoana prin prisma cifrei respective. „Acest proiect nu are doar datele unui stat polițienesc care își ține sub supraveghere cetățenii, dar depășește granițele intimității oricui. Toate formele de interacțiune ale unei persoane, online sau altfel, vor fi evaluate, punctate, accesibile tuturor și stocate ca date”, explică Anurag Lal, fost director al National Broadband Task Force, din SUA.

„Comportamentul considerat acceptabil va fi definit de autorități, și nu generat de un proces democratic sau de nevoi obiective“ Anurag Lal

Oameni judecaţi în funcţie de... cumpărături

Un astfel de sistem este menit a avea imperfecțiuni generate de subiectivism, afirmă chiar reprezentanții companiilor care lucrează cu autoritățile chineze la implementarea acestuia. „Cineva care petrece zece ore pe zi la jocuri pe calculator va fi considerat o persoană cu risc, în timp ce un cetățean care cumpără frecvent scutece va fi văzut ca responsabil, având copii”, menționează Li Yingyun, director în cadrul Sesame Credit.