Main menu

header

668 28 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Dorința de a pilota avioane s-a transformat în hobby pentru unele dintre cele mai mari staruri ale Hollywoodului, care și-au luat licențele corespunzătoare pentru a putea zbura în voie.

John Travolta și-a cumpărat primul avion înainte de prima mașină

668 28 2Vedeta din „Pulp Fiction”, John Travolta, deține câteva avioane, inclusiv un Boeing 707, pe care le ține foarte aproape de intrarea în locuința sa din Florida, pe un aeroport privat numit Jumbolair. „Am schițat casa în așa fel încât aceste avioane să fie la îndemână și să ne dea acces la întreaga lume în orice moment”, spune actorul. Pasiunea sa pentru aviație a început de pe vremea când era copil, iar pe parcursul anilor a citit foarte multe cărți despre acest domeniu. Imediat ce și-a putut permite, a luat lecții de zbor - la 16 ani -, iar la vârsta de 23 de ani avea licența de pilot. „Travolta și-a cumpărat primul avion înainte de prima mașină”, notează CNN. Are peste o mie de ore de zbor la activ și mare parte din onorariile pe care le primește pentru rolurile sale din filme merge către cheltuielile generate de colecția de avioane și pentru continuarea lecțiilor de pilotaj. „Am aviația în sânge”, mărturisește actorul.

Tom Cruise zboară la... băcănie

668 28 3Eroii pe care i-a interpretat în „Top Gun” și în seria „Mission: Impossible” au avut certe legături cu un domeniu care pe actorul Tom Cruise îl pasionează de când era mic: zborul. Starul a declarat în mai multe rânduri că în tinerețe purta cu sine imagini cu avioane peste tot. A trebuit totuși să depășească o dislexie pentru a putea să-și ia licența de pilot, ceea ce a și reușit, în 1994. Pasiunea s-a dezvoltat la o asemenea dimensiune, încât Cruise folosește avioanele pe care le-a achiziționat în timp ca pe niște mașini de familie cu care merge la sesiuni de cumpărături sau la plimbare oriunde în lume. „S-a zvonit chiar că actorul s-a dus cu avionul la băcănie, după alimente, iar el nu a negat aceste afirmații”, arată foxnews.com.

Clint Eastwood: „Acolo sus toată lumea te lasă în pace”

668 28 4Se poate spune că una dintre vedetele care au dat tonul pasiunii pentru zbor printre actorii de la Hollywood a fost Clint Eastwood, un pilot cu licență de aproape 30 de ani. „Interesul pentru elicoptere a început în 1969. Zburam în felul acesta pentru filmări zilnic, și într-o zi pilotul m-a lăsat să preiau controlul. Din păcate, n-am avut timp să iau lecții la modul serios decât în 1990”, povestește Eastwood. Imediat ce și-a luat licența, starul și-a procurat un aparat personal pe care l-a dus acasă, în California, și a alocat, în timp, sute de ore zborului. Apropiații afirmă că este atât de pasionat, încât face cu elicopterul și călătorii foarte lungi, aproape pe distanțe pe care le parcurg avioanele de linie. Eastwood însuși declară pilotarea elicopterelor un hobby și susține că iubește zborul pentru că „piloții sunt identificați după un număr, și acolo sus toată lumea te lasă în pace”.

Hilary Swank: „Am stat în aer și 19 ore”

668 28 5Totul a început pentru Hilary Swank cu pregătirea rolului Amelia Earhart. „Am învățat să pilotez pe un Cirrus, avion nou, apoi m-am trezit la filmări într-un aeroplan vechi, foarte diferit, dar mult mai ușor de manevrat prin comparație cu varianta modernă. Era foarte important să-i înțeleg eroinei pasiunea pentru zbor pentru a intra în rol”, explică Swank. Pentru că regulile studioului nu i-au permis să ia lecții pentru o licență de zbor, din motive de asigurare, actrița a amânat acest deziderat. „Visez la zbor de când eram copil, de când am înțeles ce este acela un avion. Zborul a fost ceva ce mi-am dorit să fac de când mă știu”, afirmă actrița. Pentru rolul Ameliei, Hilary s-a antrenat la manșă și a pilotat prin California. „Să zbor a fost euforic. După fiecare aterizare eram epuizată de atâta concentrare. Am stat în aer și 19 ore”, adaugă vedeta, care este decisă să-și ia licența de zbor, „ca să ducă lucrurile până la capăt”.

Morgan Freeman a visat la licență până la 65 de ani

668 28 12Deși și-a dorit să piloteze de când era copil și a lucrat ca mecanic în cadrul United States Air Force, legendarul Morgan Freeman a învățat să piloteze abia la vârsta de... 65 de ani. De atunci însă, zboară regulat și a achiziționat două avioane: un Cessna 414 și un Cessna Citation 501 SP. Zborul îi este de mare folos lui Freeman în carieră sau în afaceri, întrucât pe calea aerului ajunge rapid unde are nevoie să fie. „Este mult mai ușor decât să fii controlat în aeroport”, afirmă starul. De-a lungul anilor, Freeman a avut ocazia să piloteze multe tipuri de avioane, inclusiv un MiG 17, precum și elicoptere. De asemenea, la un moment dat, permisul de zbor i-a fost suspendat timp de 45 de zile, pentru... încălcarea regulilor de altitudine.

Angelina Jolie pilotează desculță

668 28 6După ce și-a luat licența de pilot în 2004, Angelina Jolie a făcut un material pentru o revistă de modă, intrând în cabina unui Cirrus SR-22 cu tocuri înalte. Odată ajunsă înăuntru, a scăpat de încălțămintea potrivită pentru oraș, și de atunci se spune că pilotează desculță. Experții afirmă că este posibil ca avionul pe care și l-a cumpărat să fie cam prea puternic pentru „o novice care a luat lecții pe Cessna 172, închiriat la preț mic”, dar, în același timp, avionul este dotat cu o parașută care-l poate duce cu totul în siguranță la sol. Potrivit mass-media internaționale, Jolie a dorit să învețe să zboare pentru a-i ajuta pe refugiații din Asia și din Africa, deși nu a avut până acum ocazia de a livra personal ajutoare celor în nevoie pe calea aerului.

Kurt Russell, în formă la înălțime

668 28 7Bunicul lui Kurt Russell a fost pilot cu peste 45.000 de ore de zbor. Kurt a regretat întotdeauna că nu a zburat cu bunicul său, care a rămas activ până la o vârstă înaintată, din simplul motiv că nu a avut „microbul” zborului până în 1988. Abia atunci a început lecțiile, doar supravegheat de bunic. De atunci însă, starul a deținut mai multe avioane și recomandă zborul tuturor celor care vor „să se mențină în formă”. „Pilotarea m-a învățat mai multe despre mine însămi decât orice altceva am făcut în viață”, recunoaște actorul. Pasionat de zbor până la a deveni celebru și pentru asta, Russell și-a pus copiii la manșă, dar până acum niciunul dintre ei nu a manifestat vreun interes pentru acest tip de activitate.

Gisele Bündchen, însărcinată la manșă

668 28 8Supermodelul Gisele Bündchen era însărcinată în șase luni când a început să ia lecții de zbor, în 2009, pentru a putea pilota un elicopter. „Este foarte decisă să învețe să zboare și unul dintre cei mai buni elevi pe care i-am avut vreodată, știe toate regulile și are o abordare profesionistă”, spunea atunci Keith Douglass, președintele unei companii aviatice cu școală de pilotaj. Hotărâtă să-și ducă visul la îndeplinire, Gisele a luat lecții până la limita recomandată de medic în starea sa, mai precis se afla la manșa elicopterului și când era în opt luni de sarcină. Toată această determinare nu a fost întâmplătoare: Gisele s-a pregătit în acest fel pentru misiunile pe care urma să le desfășoare ca Ambasador al Bunăvoinței pentru promovarea programului ONU de înlocuire a combustibililor fosili cu variantele alternative.

Kris Kristofferson a aterizat în curtea lui Johnny Cash

668 28 9Înainte de a deveni un superstar al muzicii country și al marelui ecran, Kris Kristofferson a fost pilot de elicopter în Armata SUA. Până la a-și câștiga renumele mondial a trecut pe la o firmă de produse petroliere pentru care a pilotat ca să-și câștige... existența, apoi a spălat ani buni podele la Studiourile Columbia, pentru a-i putea înmâna lui Johnny Cash un demo cu piesele sale. Cash nu a fost foarte impresionat, dar l-a luat foarte în serios pe Kris când acesta s-a dus cu elicopterul să-i predea cel de-al doilea demo, legendarul interpret însuși povestind întâmplarea. Au urmat pentru Kristofferson prima înregistrare, cea dintâi colaborare, o lansare într-o companie selectă, apoi o carieră fulminantă.

Legătura dintre Hollywood și pasiunea pentru zbor a vedetelor are rădăcini adânci, de la începuturile „cetății filmului“, când nume precum Cecil B. DeMille, considerat „părinte fondator“ al cinematografiei de peste Ocean, sau Charlie Chaplin aveau propriile aeroporturi. Mai târziu, actorul James Stewart, fost pilot în Al Doilea Război Mondial, făcea curse regulate într-o aeronavă modestă...

Harrison Ford, un celebru supravieţuitor

668 28 10În 2015, lumea întreagă afla că starul din „Indiana Jones” a suferit un accident aviatic în care s-a lovit zdravăn la cap. Dar Harrison Ford nu s-a lăsat descurajat de o astfel de experiență și a continuat să-și alimenteze pasiunea pentru zbor. Nici cel de-al doilea episod cu emoții, petrecut în februarie 2017, nu a pus capăt pasiunii lui Ford pentru zbor. Deși aproape s-a izbit de un Boeing 737 cu peste 100 de pasageri la bord pentru că a confundat pista de aterizare cu o cale de rulare pentru taxiuri, Ford este renumit pentru felul în care își păstrează calmul în situații de criză. La prăbușirea din 2015, când anunța turnul de control că i s-a oprit motorul, vocea starului nu avea nicio emoție, au povestit ulterior operatorii. În plus, știe foarte bine să piloteze. Potrivit expertului în aviație Rick Dake, Ford „a făcut totul perfect, iar aterizarea pe care a reușit-o a fost uimitoare”. Și în 1999 Ford a fost victima unei prăbușiri, atunci cu un elicopter pe care îl pilota. De altfel, actorul nu este ocolit de incidente de acest tip nici când se află la sol. În perioada filmărilor pentru „Star Wars”, o piesă din nava personajului său Han Solo, Millenium Falcon, a căzut peste piciorul actorului, care a suferit o fractură. Harrison Ford și-a descoperit pasiunea pentru aviație târziu, luând primele lecții la 52 de ani, dar de atunci a devenit un colecționar de aeroplane, în special vechi. „Sunt atât de pasionat de pilotaj, încât uneori zbor doar ca să-mi cumpăr un cheeseburger”, spunea starul în 2010.

„A zbura este ca și cum ai asculta muzică bună; ridică starea de spirit și accentuează sentimentul de libertate. Nu există nici emoție, nici influx de adrenalină, ci intrarea într-un proces care cere concentrare și angajament“ (Harrison Ford)

Felix Baumgartner, premiat ca as al zborului

668 28 11Ajunsă la cea de-a 15-a ediție, festivitatea de decernare a Premiilor „Living Legends of Aviation” („Legende în viață ale aviației”), care a avut loc recent în Beverly Hills, California, i-a inclus printre cei considerați ași ai zborului pe pilotul H. Ross Perot Jr, parașutistul Felix Baumgartner, prezentatorul de show-uri aviatice Danny Clisham, astronautul european Ulf Dietrich și campionul mondial la gliding (pilotare a unui aparat fără motor) Bruno Gantenbrink. Premiile au fost înmânate de legende ale marelui ecran și deopotrivă pasionați piloți Harrison Ford și John Travolta, în prezența unui mare număr de celebrități, printre care actorul Morgan Freeman, pilotul Chuck Aaron sau muzicianul Kenny G.