Main menu

header

668 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Castelul Mikes, emblematic pentru Ţinutul Conacelor

Ținutul Conacelor se întinde în inima României, în zona Sfântu Gheorghe - Târgul Secuiesc, din județul Covasna. Are peste 160 de conace și castele istorice, biserici fortificate, muzee populare ale vechilor meșteșuguri păstrate cu sfințenie de generații întregi în familii vechi de secui. Mai puțin de o oră de mers cu mașina din Brașov vă duce în acest ținut de basm, din care este greu de nominalizat cel mai frumos loc. Castelul Mikes este doar un exemplu.

Cu trăsura printre arbori seculari

Situat pe malul unui pârâu pe nume Zăbala, este unul dintre cele mai romantice locuri din România, un strop de poveste în jungla cotidiană, o insulă de liniște numai bună pentru odihna trupului, dar mai ales a sufletului. Moștenitorii familiei Mikes au recuperat proprietatea de la statul român și, după multă muncă de restaurare, au transformat-o într-un pol al tradiției locale, de la cazare la mâncare. În centrul satului Zăbala (Zabola în maghiară) este un indicator care trimite doritorul de frumos spre domeniul din spatele unor porți mari de fier, pe partea stângă a drumului. În spatele lor se deschide o alee cu copaci bătrâni, pe care „dă” foarte bine o trăsură cu doi cai albi, cu care se pot face plimbări prin tot ținutul. Abia apoi apar, rând pe rând, casele, Castelul Mikes fiind, de fapt, un ansamblu de monumente istorice.

Cazare de toate... culorile!

The Old Saddlehouse este prima de la intrarea pe domeniu, cu patru dormitoare și un living generos. Se numește așa pentru că bunicii moștenitorilor de la Zăbala aveau o herghelie cu sute de cai, pe care îi creșteau pentru armată. În căsuța asta se fabricau șeile pentru cai și hainele pentru călărie ale membrilor familiei. Ceva mai încolo este The Garden House, fosta reședință a grădinarului, care acum este o căsuță dichisită, numai bună pentru a găzdui patru persoane. Iar „bijuteria coroanei” este The Machine House, căsuța cu cele mai multe camere pentru oaspeți de pe întregul domeniu, șase la număr: Red Room, Orange Room, Yellow Room, Garden Room, Beam Room, Hunter’s Room. Clădirea a fost, începând cu anii 1900, casa motorului care genera curent electric pentru castel, dar și pentru alte patru sate din împrejurimi. Asta pe când în România de atunci principala sursă de lumină era lampa cu gaz. Așa că numele nu este ales întâmplător, proprietarii încercând să păstreze cât mai multe detalii din trecut.

Domeniul este „înzestrat“ și cu două lacuri, care iarna se transformă în excelente patinoare naturale, iar vara sunt locuri ideale pentru declarații de dragoste în... barcă!