Main menu

header

669 35 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Într-un munte din vestul Texasului se încastrează un ceas de mari dimensiuni, programat să bată în următorii zece mii de ani.

Simbol al impactului oamenilor asupra planetei

669 35 2Proiectul uimitorului ceas care va fi alimentat de ciclurile termale ale Pământului a fost făcut public de șeful Amazon, cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos, care a investit 42 de milioane de dolari pentru realizarea uriașului mecanism, notează „Daily Mail”. Ceasul, montat în stânca unui munte, va ticăi zece milenii, iar simpla sa existență are o mare valoare simbolică: va încuraja oamenii să ia în calcul la modul serios impactul pe care îl au asupra planetei și va stimula ceea ce creatorii mecanismului numesc „gândirea pe termen lung”. Ceasul este opera inventatorului și specialistului în computere american Danny Hillis, care și-a dorit încă din 1989 să realizeze un astfel de proiect.

Cinci camere aniversare

669 35 3În prezent, lucrătorii montează greutatea care va susține mecanismele și componentele din oțel inoxidabil, titan și ceramică. Ceasul este îngropat la o adâncime de 150 de metri și, chiar dacă nu există o dată oficială la care se estimează că va fi terminat, va putea fi accesibil publicului care va dori să-l vadă. Perimetrul care adăpostește ceasul este alcătuit din cinci camere aniversare săpate în munte, marcând un an, zece ani, 100 de ani, un mileniu, zece milenii. Deocamdată este gata doar încăperea pentru aniversarea de un an, gândită ca o ceasornicărie în care se pot vedea un model al sistemului solar și lansările spațiale ale secolului al XX-lea.

„Aceeași filosofie care există în cazul Piramidelor din Egipt”

669 35 4Încăperea pentru aniversarea de zece ani va fi opera celor care lucrează la proiect, iar pentru celelalte există o interfață ce va permite generațiilor viitoare să le decoreze așa cum vor crede de cuviință. „Construim un ceas pentru zece mii de ani. Este un orologiu foarte special, imaginat ca un simbol al gândirii pe termen lung. Din punctul meu de vedere, oamenii sunt astăzi suficient de avansați încât să creeze deopotrivă minuni și probleme de scară planetară. Avem nevoie de mai multă gândire în perspectivă”, comentează Bezos, care s-a implicat în proiect în 2011. Potrivit directorului de execuție Stuart Kendall, la baza acestei realizări stă „aceeași filosofie care există în cazul Piramidelor din Egipt”.

„Nu-mi pot imagina viitorul, dar îmi pasă de el“ (Danny Hills, inventator)