Main menu

header

669 33 1de Gabriela Militaru şi Florica Pintea

Interpretarea magistrală a lui Gary Oldman din „Darkest Hour. Ziua decisivă” i-a adus un binemeritat Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal la gala de anul acesta a Premiilor Academiei Americane de Film. Pentru acest rol, actorul a suferit o modificare fizică incredibilă, care l-a făcut de nerecunos- cut. Trebuie să știm însă că nu este prima dată când Oldman se supune trucurilor de machiaj pentru a intra în pielea personajelor pe care le-a interpretat și, de fiecare dată, rezultatele au fost uimitoare.

Un prim-ministru autentic

669 33 2Actorul în vârstă de 59 de ani a intrat foarte bine în pielea faimosului prim-ministru britanic din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Winston Churchill. Transformarea actorului este cu atât mai surprinzătoare cu cât între el și personajul pe care l-a interpretat există doar o asemănare de gen. Altfel, totul se reduce la diferențe. În timp ce Oldman arată fantastic pentru cei 59 de ani, Churchill părea destul de afectat de trecerea timpului la cei 66 de ani, vârsta pe care o avea atunci când a fost ales prim-ministru. În plus, Oldman este suplu și pare să nu-i lipsească niciun fir de păr din podoaba capilară, în timp ce Churchill era aproape chel. Apoi, Oldman a spus de la început că nu are de gând să ia în greutate niciun gram pentru acest rol. Astfel, a devenit necesar ca surplusul de kilograme care l-ar fi făcut să semene cu Churchill să fie adăugat artificial. În felul acesta s-a născut ideea ca Gary Oldman să fie transformat prin machiaj și alte artificii care au pus la încercare creativitatea echipei care a lucrat la realizarea filmului.

Şi-a ras părul de pe cap și și-a albit artificial genele și sprâncenele

669 33 3Pregătirea pentru construirea personajului Winston Churchill a început cu un an înainte de demararea efectivă a filmărilor pentru peliculă. „Când mi-au propus să-l joc pe Winston Churchill am început să râd. Uitați-vă la mine! Mai curând îl joc pe Stan Laurel”, a mărturisit Oldman. Iar ca să se asigure că proiectul acesta îndrăzneț nu va fi un eșec, actorul și-a condiționat participarea de implicarea faimosului make-up artist japonez Kazuhiro Tsuji. „Dacă el ar fi zis nu, și eu aș fi zis nu, pentru că el este unul dintre puținii oameni de pe planetă care poate face așa ceva”, a spus actorul. Pentru început au studiat fotografii ale lui Churchil din 1940, după care Tsuji a făcut toate măsurătorile necesare pentru ca totul să iasă perfect. Apoi Gary Oldman a făcut un compromis: actorul și-a ras părul de pe cap și și-a albit artificial genele și sprâncenele. În plus, a acceptat să-i fie pictați dinții, astfel încât să poată mima dantura șubredă a politicianului. A urmat mulajul de pe fața lui Oldman. Kilograme de silicon albastru au curs pe chipul și pe pieptul său pentru a-i copia trăsăturile, pentru ca mai apoi bustul artificial să fie completat cu alte kilograme de silicon pentru a recrea trăsăturile mult mai generoase ale lui Churchill. După ce mulajul a fost gata, Tsuji l-a trimis la Barcelona, unde esteticienii David Marti și Montse Ribe au realizat o piele artificială din cauciuc siliconic, care mai târziu a fost aplicată pe fața lui Oldman pentru a-i imprima trăsăturile premierului britanic. Toate aceste aranjamente fiind făcute, a urmat ca, timp de 48 de zile, cât au durat filmările, Gary Oldman să petreacă nu mai puțin de patru ore zilnic pentru a i se crea „fața lui Winston”. „Mi-a plăcut foarte mult această transformare. Să mă uit în oglindă și să văd alt om începând să prindă contur și să se uite la mine. Obișnuiam să stau pe scaun, să-mi exersez vocea și, încet, încet, îi simțeam prezența”, a mărturisit Oldman, care a stat ore în șir chiar pe scaunul lui Churchill pentru a simți mai bine vibrația personajului.

Băiatul cel rău

669 33 3Rolul din „Darkest Hour. Ziua decisivă” este însă doar ultimul dintr-un lung șir de interpretări pentru care Gary Oldman a fost nevoit să renunțe la felul său obișnuit de a fi și să se transforme radical, pentru a putea intra în pielea personajului. Prima dată a fost în 1986, când actorul l-a interpretat pe Sid Vicious în pelicula „Sid și Nancy”. Filmul este inspirat de povestea adevărată a lui Sid Vicious, basistul legendarei trupe punk The Sex Pistols, și a iubitei sale, Nancy Spungen. Pentru acest rol, Oldman și-a lăsat părul lung și l-a purtat țepos pentru a intra perfect în pielea lui Sid. Un an mai târziu, Oldman apare în „Ciuliți-vă urechile!”. Aici el îl joacă pe Joe Orton, care face parte din generația „tinerilor furioși” englezi și a vexat violent moralitatea engleză tradiționalistă, impunându-se publicului, în ciuda ostilității confraților. Și pentru acest rol, actorul și-a schimbat look-ul în unul aparent de tocilar, pentru a intra în pielea faimosului dramaturg englez.

Ticălosul cu chip stâlcit

De la rolurile de băieți rebeli, Gary Oldman a trecut, în 1992, la o interpretare cu totul diferită. El l-a întruchipat pe Dracula în filmul lui Francis Ford Coppola. Actorul, atunci în vârstă de 34 de ani, a suferit transformări semnificative, care l-au făcut de nerecunoscut. Oldman a intrat perfect în pielea prințului din Transilvania, care este periculos și seducător, dar extrem de nefericit. Și tot de o transformare radicală și aproape înfricoșătoare a avut parte Gary Oldman în filmul „Iubire adevărată”. În acest rol din 1993, actorul îl interpretează pe Drexl Spivey, un proxenet jamaican cu codițe rasta, un ochi limpede și o cicatrice enormă pe față. Patru ani mai târziu, Oldman se repune în postura unui ticălos, Zorg, din „Al cincilea element”. Sălbaticul cu privire periculoasă este, de fapt, Oldman, ras pe cap, cu excepția unei șuvițe lungi de păr, un smoc în loc de cioc și o fâșie de argint pe jumătate de cap.

Mustăciosul șiret

Și dacă vrem să știm cum arată Gary Oldman cu mustață, putem vedea uimitoarea sa transformare din seria „Harry Potter”, unde joacă rolul lui Sirius Black, nașul, fost pușcăriaș, al micuțului vrăjitor. Galant și misterios, Oldman arată complet schimbat în trenciul cel verde emblematic care l-a făcut faimos în acest rol. Pentru această partitură actoricească, actorul și-a lăsat părul lung, barbă și mustață în toată regula. Tot cu mustață apare Gary Oldman și în „Cavalerul negru”, din 2008, unde joacă rolul comisarului Gordon. De data aceasta, serios și meticulos, actorul intră perfect în pielea personajului încă o dată.

Câştigătorul Oscarului pentru cel mai bun actor în rol principal în 2018 a suportat un număr-record de transformări pentru interpretările sale

Pentru rolul din „Darkest Hour. Ziua decisivă“, Gary Oldman a purtat mulajul facial al lui Winston Churchill de 61 de ori și a petrecut peste 200 de ore pe scaun