Main menu

header

672 33 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Cine l-a auzit pe Georgel Nucă cântând chiar și o singură dată a înțeles cu adevărat că esențele tari și prețioase din muzica neamului românesc nu s-au pierdut, că tradiția nu va dispărea niciodată și că românul nu poate să existe fără muzica populară. Un interviu de suflet cu un om de o sinceritate dezarmantă și o poveste de viață deosebită, pentru care muzica e cea mai importantă avere.

„Bunica a fost cea care m-a făcut să mă îndrăgostesc cu adevărat de folclor”

- Mulțumirea dumnevoastră simplă, venită dintr-un suflet curat, de o modestie neprefăcută, alăturată talentului incontestabil, v-a propulsat astăzi în rândul cântăreților cu mare priză la public. De unde vine toată această dragoste pentru cântecul popular?

672 33 2- În casa mea s-a ascultat tot timpul numai muzică populară. Bunica mea a fost omul care m-a făcut să mă îndrăgostesc cu adevărat de cântecul popular, care mă salvează de fiecare dată când sunt supărat. La 17 ani, când făceam naveta de la Voicești (satul în care am copilărit și am crescut) la Liceul din Drăgășani, județul Vâlcea, la ora 5:00 dimineața, în stația de autobuz m-a auzit un vecin cum cântam o melodie indiană. N-a înțeles ce spuneam, așa că m-a rugat să cânt ceva de la Irina Loghin, Maria Ciobanu sau Benone Sinulescu. Când am ajuns acasă am pus un disc cu Irina Loghin la un pick-up vechi și am ascultat melodia „Câte griji are o mamă’’. Din acel moment am început să învăț cântecele Irinei Loghin, Mariei Ciobanu, Mariei Cornescu, Vasilicăi Dinu, Elisabetei Turcu sau Mariei Dragomiroiu.

- Ce amintiri aveţi de la spectacole?

- La 18 ani, când am urcat pe scenă la Festivalul „Ispas la Năsăud”, eram în costum popular şi aveam un ceas la mână pe care-l învârteam tot timpul. Matilda Pascal Cojocăriţa mi-a dat ceasul jos şi mi-a zis: „Du-te, mă, pe scenă, că eşti bărbat!’’. De atunci nu am mai purtat ceas în concursuri sau la spectacole. Pe scenă am intrat cu un cobzar, Constantin Gaciu, care mi-a dat un ton, iar eu am intrat pe altul şi, ca să dreagă omul busuiocul, a dat drumul jos la pană şi a intrat apoi în tonalitatea mea.

- Cum ați păstrat bucuria de a cânta?

- Cea mai bună scenă pentru mine a fost în spatele casei, unde le cântam pomilor, florilor şi păsărilor. Îmi puneam cada în care mă spălam pe cap și mă băgam cu capul în ea, pentru că avea un ecou special. Am dormit în pat cu bunica mea, care era nevăzătoare, până la 21 de ani. Când bunica interpreta melodia Ilenei Constantinescu „Mierlița când e bolnavă’’, plângea și îmi spunea: „Mamă, dacă eu mor, te rog să ai grijă de tine, să fii cinstit, corect, să respecți oamenii și să nu furi’’. Vorbele astea mă urmăresc tot timpul. Bunica m-a crescut de la vârsta de 4 ani, mi-a dat bani să merg la școală, să îmi cumpăr covrigi, abonament pentru autobuz…. Din pensia ei de nevăzător… Așa a fost copilăria mea, și poate de aceea mă atașez foarte repede de oameni și sar să îi ajut pe toți. Am întâlnit mari specialiști în folclorul românesc care au apreciat glasul meu, repertoriul, dar și sinceritatea, iar mentorul meu a fost regretata realizatoare a emisiunii „Tezaur Folcloric’’, Marioara Murărescu, care m-a învățat multe lucruri în prezentarea și în realizarea emisiunilor de folclor.

„Îmi doresc să înregistrez câteva piese alături de mama”

672 33 3- Ați câștigat până în acest moment peste 100 de premii și ați promovat mulți tineri. Cum vă simțiți în această postură? Cine vă calcă pe urme?

- Pentru mine, toate aceste festivaluri unde am obținut aproape 100 de premii, de la mențiune la trofeu, au fost o adevărată școală. Niciodată nu am fost mulțumit de mine, știu că se poate mult mai mult, și de multe ori mă supăr pe mine. În emisiunile realizate și prezentate am promovat mulți tineri care azi sunt iubiți de public, precum Ilie Dura, Marius Țugulescu, Gabriel Andrei, Adnana Dinea, Lucreția Goagea, Samir Ionescu, Marius Brutaru, Georgiana Aurică și mulţi alții. Am ajutat pentru că am putut și pentru că și eu am fost sprijinit când am avut nevoie. E mare păcat să întâlnești tineri talentați și să nu-i lași să se adreseze lumii. Mare păcat să frângi aripile celor care slujesc cu adevărat cântecul popular. Fiecare interpret are steaua sa.

- Mai colindați și acum satele românești pentru a culege melodii cărora să le dați viață? Care vă sunt cele mai dragi piese păstrate în tolba cu amintiri? Ce înseamnă, de fapt, să culegi folclor în anul 2018?

- Toate cântecele îmi sunt foarte dragi, dar în mod special le iubesc pe cele de suflet, cântecele care au o poveste, cum ar fi „Doamne, rău m-ai blestemat’’, „L-am visat pe Dumnezeu”, „De opt ori ochii mi-au plâns’’, „Cântec pentru bunica’’, „Azi s-a dus dragostea noastră”. E greu azi să culegi folclor, dar nu imposibil, pentru că încă mai sunt rapsozi. Un interpret trebuie să trăiască ceea ce cântă, pentru că doar așa mesajul ajunge la sufletul omului.

- Peste puțin timp mai adăugați un an în buchetul vieții. Ce vă doriți de ziua dumneavoastră?

- Să fiu înconjurat de oameni sinceri, care mă iubesc necondiționat. Îmi doresc să realizez un CD și, totodată, să înregistrez câteva piese alături de mama mea, care are o voce foarte frumoasă.

„Sunt mândru de băiatul meu, Irinel”

672 33 4- Se știe că în spatele unui bărbat puternic stă o femeie și mai puternică. Ce înseamnă familia pentru Georgel Nucă?

- Am un băiețel în vârstă de 12 ani, Irinel, de care sunt foarte mândru. Din păcate, drumul meu și al mamei sale nu se mai intersectează. Trei ani am avut o relație foarte frumoasă, dar așa a fost să fie. Cel mai important lucru este că între noi a rămas o relație deosebită. Irinel stă în Banat, la mama sa, alături de bunica, o persoană pe care o respect foarte mult.

- Suntem în Postul Paştilor, se apropie Învierea şi celebrarea ei. Cum vă veţi petrece Paştele anul acesta?

- Merg deseori la Mănăstirea Hurezi, Mănăstirea Bistrița, Mănăstirea Arnota, Mănăstirea Dintr-un Lemn, așa că și anul acesta voi fi la Horezu, alături de băiețelul meu și de câțiva prieteni de familie.

„Bunica m-a crescut de la vârsta de 4 ani, mi-a dat bani să merg la școală, să îmi cumpăr covrigi, abonament pentru autobuz…. Din pensia ei de nevăzător…“

„Televiziunea este marea mea familie“

672 33 5- Cum se împacă interpretul Georgel Nucă cu prezentatorul Georgel Nucă, al emisiunii „Matinali și populari”, de la Etno TV?

- Iubesc foarte mult ceea ce fac, și poate de aceea astăzi sunt un om singur. Televiziunea este marea mea familie. Publicul îmi dă putere și mă face vesel, mă întinerește. De un an sunt pre- zentatorul emisiunii de muzică și divertisment „Matinali și populari’’, de la Etno TV, ce se difuzează de luni până vineri, între orele 9:00 şi 12:00. Este o emisiune în direct, și pentru acest lucru îi mulțumesc producătorului general Etno TV, că a avut încredere în mine și mi-a propus să o prezint alături de colega pe care mi-am dorit-o întotdeauna, Lavinia Târzianu, un om cu un caracter foarte frumos. O mare dorință a mea este să realizez la Etno TV un proiect amplu, o emisiune cu muzică și divertisment, sub forma unui spectacol cu public, care să capteze atenția tuturor telespectatorilor. Până atunci însă, la 22 aprilie, începând cu ora 17:00, voi fi sărbătorit la Sala Radio, într-un concert de înaltă ținută, unde invitații vor fi acompaniați de Orchestra de muzică populară Radio, dirijor maestrul Adrian Grigoraș.