Main menu

header

672 29 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Fără îndoială că bijuteriile sunt forma universală de adorație, iar purtatul acestora nu doar că nu s-a demodat niciodată, ci s-a accentuat. Când vorbim despre bijuteriile din porțelan, până și timpul pare că își pierde din putere. Designerul Brândușa Ungurașu (foto) vă invită într-o scurtă, dar fascinantă călătorie în lumea bijuteriilor din porțelan, care spun, fiecare, câte o poveste.

„Mă inspiră în mod special natura”

- Cine este Brândușa Ungurașu și cum a ajuns să facă aceste opere?

- Am început să creez acest concept încă din timpul facultății, la Universitatea Națională de Arte, și am optat pentru realizarea de bijuterii din porțelan, făurite manual, din dorința de a revoluționa acest material nobil. Știam inițial cum se lucrează, dar nu era de ajuns. Un atelier din București care se ocupa exact cu ceea ce eu voiam să realizez m-a contactat, am acceptat oferta lor de colaborare și acolo, practic, mi-am perfecționat nu doar tehnicile și metodele realizării unei bijuterii din porțelan, ci și modalitățile pentru crearea obiectelor mai mari, precum seturile de masă, obiectele de design interior și multe altele. Ulterior am terminat și facultatea, secția Pictură de șevalet, apoi am urmat cursuri de specializare în turnarea și modelarea porțelanului. Aventura mea pe cont propriu a început în anul 2009, când am achiziționat materia primă ce îmi era necesară pentru făurirea bijuteriilor, dar îmi trebuia și un cuptor special pentru arderea porțelanului, ce poate ajunge la 1.300 de grade Celsius. Doar că era foarte scump, așa că am fost nevoită să ard bijuteriile pictate la un alt atelier. Ulterior, acestea au fost expuse la târguri de specialitate, unde puteau fi achiziționate. După un an am reușit să-mi cumpăr și mult doritul cuptor. Din acel moment, am pus bazele necesare creării brandului „Brândușa Ungurașu”, care s-a dezvoltat frumos, încet și organic, fără niciun fel de promovare forțată.

- Care este sursa dumneavoastră de inspiraţie pentru o nouă colecţie?

- Tot ceea ce ne înconjoară în fiecare zi, dar în mod special natura. De acolo pleacă, în general, cam tot conceptul fiecărei colecții pe care o realizez. De altfel, pentru majoritatea artiștilor, natura este cea care predomină în tot ceea ce vrem să facem, pentru că ea ne dă viață, ne mângâie sufletele și ne arată că este alături de noi și ne ocrotește. De aceea, noi, artiștii, o răsplătim pictând o floare, o frunză, un copac, un munte înverzit, un lan de maci, pe orice suprafață, fie ea o pânză, un perete, o simplă foaie, un porțelan lucrat manual. Mă inspir și din viața de zi cu zi, din caracterul unui om, dintr-o clădire impunătoare și cu o istorie bogată, dar și din trendurile fashioniste ale unui an.

„Prima mea lucrare a fost un pandantiv în stil baroc”

672 29 2- Vă mai amintiți care a fost prima bijuterie creată?

- A fost un pandantiv, evident cu motive florale, în stil baroc și cu mici inserții dantelate, un model foarte bine primit de admiratorii de frumos. Ulterior au urmat cerceii, seturile întregi, care cuprindeau și inele, brățări, broșe, insigne etc. Bijuteria din porțelan ce datează de foarte mulți ani, acest curent care a ajuns și la noi, a fost dezvoltat până la un anumit nivel destul de bun, dar, în cele din urmă, din păcate, a intrat într-un con de umbră. De aceea, mă bucur enorm să văd cum crește proiectul meu.

- Dar cea mai recentă? Cum simțiți că au evoluat bijuteriile dumneavoastră în timp?

- Cea mai recentă face parte dintr-o colecție specială dedicată apei, vietăților din interiorul acesteia, dar și Pământului și sufletelor care trăiesc pe acesta, intitulată „Apă și Pământ”. Forma acestei bijuterii este compusă dintr-o scoică mângâiată și șlefuită de adâncurile apelor, ce este îmbrățișată de o blândă broască țestoasă. Genul acesta de bijuterii vor fi prezente într-un cadru inedit al unui eveniment interna- țional din București, în luna mai a acestui an. Bijuteriile mele au evoluat de la an la an foarte frumos și pot spune că eu și magnificul porțelan suntem un cuplu solid.

„Înnobilez cu metale prețioase precum aur, platină sau sidef”

672 29 3- Cum integrați emoţia într-o bijuterie?

- Se așterne în fiecare zi peste porțelan și depinde foarte mult de starea de spirit din acel moment. De altfel, se poate observa acest lucru prin modul în care s-a depus culoarea, ce fel de nuanțe au fost folosite, cum s-au trasat liniile, cum a fost asamblată piesa respectivă. O bijuterie din porțelan realizată 100% manual și pictată de mine va transmite mereu o stare de spirit, sper eu una foarte bună, care să binedispună și cele mai neîmpăcate suflete.

- Cu ce materiale vă place să lucrați şi de ce?

- Întrucât porțelanul mă reprezintă, cu acesta îmi place să lucrez cel mai mult. Produsul îl fac de la zero… schița așternută pe foaie, crearea formei porțelanului, realizarea matriței în care se toarnă materialul. În alte cazuri, formele pe care le fac sunt pur și simplu modelate manual, din care vor ieși bijuterii unicat, ce nu le mai pot reproduce, care dau cea mai mare greutate semnăturii mele. Dar porțelanul îl înnobilez cu metale prețioase precum aur, platină, sidef, toate acestea în stare lichidă, care se pensulează manual, dar și pigmenți speciali de culoare, plus starea de spirit a artistului.

„Impresia unei persoane contează foarte mult”

672 29 4- Ce vă inspiră să faceți bijuteriile pe care vă puneți semnătura?

- Dorința de cunoaștere, de a lăsa o pagină scrisă în cuvinte frumoase, exprimate prin intermediul porțelanului, în sufletul oricărei persoane care pășește în atelier sau se află în fața standului cu bijuteriile pe care i le prezint. Impresia unei persoane contează foarte mult pentru mine ca artist, și din părerile altora mă inspir.

- Care este partea ascunsă a meseriei de bijutier?

- Poate studiul, poate darul cu care a fost înzestrat, poate teama de greșeală în fața publicului admirator… Fiecare artist își așterne de fiecare dată trăirile pe ceva anume, fie porțelan, pânză, hârtie etc.

- Ce spun colecţiile despre Brândușa Ungurașu?

- Colecțiile sunt realizate cu măiestrie, eleganță și rafinament, unicitate și artă și poartă cu ele o parte din sufletul artistului. Întotdeauna însă se vor completa cu cei care le vor purta. Se spune că ochii sunt oglinda sufletului. Bijuteriile create de mine tind să cred că pot fi și ele asemenea sufletului artistului. Așa m-aș putea defini eu într-o bijuterie.

„O bijuterie din porțelan realizată 100% manual și pictată de mine va transmite mereu o stare de spirit foarte bună, care să binedispună și cele mai neîmpăcate suflete“

„Port ceea ce mă reprezintă“

- Ce fel de bijuterii purtați? V-ați îndrăgostit vreodată de creațiile altora?

- Cel mai des port cercei, sunt cazuri când port set din cercei și pandantiv plus inel sau brățară, depinde unde mă deplasez. În general, port ceea ce mă reprezintă, atât creațiile mele, cât și ale altor artiști. Cu siguranță m-am îndrăgostit și de creațiile altora… sunt mulți artiști care fac o treabă minunată și foarte bine apreciată.