Main menu

header

672 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Suceava are vestigii unice în UE

Zone din toată România au concurat pentru titlul de „destinaţie europeană de excelenţă”, iar Suceava este marea câştigătoare într-un proiect al Comisiei Europene, fiind singurul obiectiv turistic cu expoziţii pe ruine. Ansamblul arhitectonic medieval, alcătuit din castel şi ziduri de apărare, a fost consolidat şi completat în cadrul unui vast program cu finanţare europeană - 15 milioane de euro! - în perioada 2011-2015, redându-i-se aspectul impunător, intrat în legendă, dar şi subtila strălucire princiară din trecut.

Poartă, evident, amprenta lui Ștefan cel Mare și Sfânt

Cetatea de Scaun a fost construită la sfârşitul secolului al XIV-lea, în apropierea oraşului medieval Suceava, de Petru I Muşat, domn al Moldovei între 1375 şi decembrie 1391, iar apoi a fost întărită de Ştefan cel Mare și Sfânt pentru a rezista atacurilor otomane. A fost principala reședință a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani, astăzi un monument istoric de nivel european. În prezent, Cetatea este cel mai vizitat obiectiv din Suceava, fiind şi singura atracţie turistică din România care are expoziţii pe ruine.

Amplifică exponențial sentimentul de apartenență națională

În 2016 a fost realizată în Cetatea Sucevei prima expoziţie permanentă, care include şi cea mai cuprinzătoare prezentare a armelor medievale din Moldova, a blazoanelor domnilor şi boierilor moldoveni din secolele XIV-XVII sau a tezaurului medieval al Moldovei. Lapidariul recompune pentru prima dată imaginea completă a Cetăţii Sucevei, evidențiind sistemele constructive şi decoraţia arhitecturală, dominate de variate teme gotice. Sistemele multimedia cu tematică istorică medievală şi proiecţiile video cu subiecte legate de istoria cetăţii reprezintă o noutate expoziţională în România. Cel mai bine receptate de vizitatori sunt Cartea interactivă de istorie medievală a Moldovei şi proiecţia video Cronica Cetăţii Sucevei, reconstituind o lume surprinzătoare şi vie, îndepărtată şi totuşi foarte reală, care induce sentimentul puternic că, indiferent în ce parte a țării ne-am născut, aparținem aceluiași pământ și facem parte din aceeași „poveste” istorică.

Unul dintre principalele puncte de atracţie este camera unde vă puteți costuma, virtual, în haine medievale boiereşti: vă aşezați în faţa panoului, cu ajutorul unui buton vă alegeți vestimentaţia, și apoi faceți poză